reklama

Peniaze

Peniaze by mali podľa správnosti vyjadrovať hodnotu práce (materiál, z ktorého sa vyrába tovar, dostávame predsa od matky prírody zdarma, nie?). Žiaľ, v súčasnosti tomu tak nie je a všeobecne sa uznávajú názory, že „peniaze robia peniaze“. A peniaze sa stávajú skazou celej ekonomiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Všetci dnes obdivujú obchodníkov, ktorí dosahujú obchodom s cennými papiermi či nákupom a predajom tovaru obrovské zisky a chcú byť tiež takí „úspešní“. Keď sa však pozriete na vec trochu triezvejšie, uvidíte, že cena tovaru, s ktorým obchodujú, je navýšená o neprimerane vysoký zisk, o ktorý tí úžasní obchodníci ostatných okrádajú. Pritom tí, ktorí vyrábajú skutočné hodnoty, krachujú a bojujú o prežitie. Rodiny pracujúcich si musia poriadne uťahovať opasky, aby zaplatili čoraz vyššie ceny za nájomné, elektrinu, plyn, vodu, teplo, zdravotné poistky, potraviny...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Milí biznismeni, s čím budete obchodovať, keď zruinujete tých, ktorí vytvárajú skutočné hodnoty? Kto bude vyrábať tovar, na ktorom tak dobre bohatnete, keď pri deľbe prostriedkov zabúdate na ich skutočných tvorcov, a svojou politikou vytvárate stále viac nezamestnaných? Budete jesť peniaze, keď necháte skrachovať družstvá? Alebo podojíte faktúry, či pokosíte cenné papiere???

Na druhej strane, na peniazoch nie je nič zlého. Ak sa však stanú hlavným motívom ľudskej činnosti, prinášajú skazu. Peniaze sú pre ľudského ducha veľmi nízkym cieľom. Veď o tom hovorí aj prvé prikázanie: „Nebudeš mať iných bohov, aby si sa im klaňal. A peniaze sú „zlatým teľaťom“ mnohých .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I keď si to mnohí myslia, peniaze nie sú tým, po čom človek túži. On v skutočnosti hľadá lásku, šťastie, priateľstvo... nie peniaze. No chce to dosiahnuť nesprávnym spôsobom. Myslí si, že keď bude mať dostatok peňazí, bude môcť všetko, po čom túži, získať. Je však iba ďalším oklamaným vábivými reklamami obchodníkov a sladkými rečami politikov, ktorí sľubujú, že peniaze im to všetko môžu priniesť. Pritom oveľa šťastnejšími sú často ľudia, ktorí dali prednosť duchovným hodnotám pred peniazmi, bez ohľadu na to, či sú chudobní alebo bohatí. Oni vedia, že za peniaze si nič skutočne hodnotné nekúpia, a nachádzajú vyššie ciele, ktoré napĺňajú ich život skutočným šťastím.

Igor Humaj

Igor Humaj

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ako každý iný, iba mám potrebu o tom písať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu