reklama

Prvé stretnutie s medveďom

Vychutnávam si pohľad na okolité na končiaroch zasnežené hory a zrazu si všimnem, že asi 10 metrov odo mňa je medveď - celkom veľký čierny medveď. Zrazu sa za ním objaví aj mláďa. Pozeráme tak na seba a nič.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Janči išiel na sezónu do Whistleru. Tu je niekoľko slov z jeho denníku:

7.10.2009 - Prvé ráno v „divočine"

Robím si čaj a beriem si ho zo sebou na záhradu. Vychutnávam si pohľad na okolité na končiaroch zasnežené hory a zrazu si všimnem, že asi 10 metrov odo mňa je medveď - celkom veľký čierny medveď. Zrazu sa za ním objaví aj mláďa. Pozeráme tak na seba a nič. Pokojne si kráčajú ďalej - sú zvyknuté na prítomnosť ľudí. Chvíľku ich prenasledujem, ale strácajú sa mi v kroví. Splnil sa mi ďalší detský sen - prvý krát som videl na živo medveďa. Ďalšieho som mal možnosť vidieť o pár hodín priamo v strede mestečka - sedel si tam pri hlavnej ceste pod stromom a žral nejaké plody. Takže takto nás privítali medvede v „divočine".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

8.10.2009 - Bájny Whistler

S desiatkami vytlačených CV v batohu stopujeme do Whistleru, hľadať si robotu/ubytovanie a stretnúť zatiaľ neznámu Slovenku Janku, ktorá tam už žije pár rokov. Cestou vidíme prvú časť Whistleru a to Emeralds Estates - vzdialený asi 10 km od Village (centra Whistleru), následne Alpine Meadows, Nesters a konečne sme vo Village. Plno reštaurácií, krčiem, obchodíkov s outdoorovými potrebami - taká malá komerčná, veľmi upravená dedinka.

A zrazu vidím dolnú stanicu lanovky, pri ktorej čaká asi 40 DHčkarov v lajne. Ďalší prichádzajú do cieľovej rovinky, niektorí dropujú takú 3 metrovú skalku pred finishom, iní si to dávajú cez sériu menších skočikov. V cieli sú však všetci rovnako „so excited", hifajvujú a prekrikujú sa kto čo dal tento run. Áno, áno pozerám sa na WHISTLER BIKE PARK - mnohí hovoria, že najlepší bajk park na svete. Neskôr sa dozvedám, že je tu jeden trail na ktorom je 250 skokov - dosť no... Ako milovníka horských bicyklov ma to tiež hneď myká dať si aspoň jednu jazdu....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po zaseknutí sa v bajkparku sa púšťame do hľadania roboty a ubytka. Mirka rozdáva svoje CV po reštikách ja checkujem miestne noviny PIQUE a QUESTIONS(vychádzajú každý týžden a sú primárnym zdrojom ponúk na prácu a ubytovanie). Obvolávame pár ubytiek - všetky sú okolo $650 - $800 na osobu na mesiac a to sharuješ izbu s niekym iným, alebo sú tam ešte ponuky na izby pre dvojice a tie začínajú od 1200 za izbu. Cena ubytka je priamo úmerná vzdialenosti od Village a samozrejme kvalite. Dohadujeme pár obhliadok a voláme lokálke Janke. Tá práve obeduje v neďalekom pube. Zoznamujeme sa s rišavou bajkerkou ktorá má práve pauzičku v jazdení. Celkom sa mi zdá neuveriteľné keď mi hovorí, že si na leto zobrala dovolenku a každý deň jazdí - toto bol jej 58 deň sezóny - nemám slov...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po krátkom stretnutí sa Janka vracia k svojej zábavke, Mirka ide do knižnice upraviť svoj životopis a poslať pár emailov a ja sa idem skúsiť potúlať po okolí a popýtať sa na prácu.

Vraciam sa do knižnice za Mirkou a píšem jej na papier nasledovné slová:

„tommorow, 16, steeltoe boots ". Mirka nechápe a ja jej vysvetľujem, že zajtra nastupujem pracovať na stavbu za 16$ na hodinu a musím si čo najskôr zohnať boty so železnou špičkou. Mirka tomu neverí až do momentu, keď v obchode platím svoje nové robotnícke topánky. HUHUH je to tak, neviem čo zo sebou od radosti, že som si našiel robotu - a to hneď v prvý deň.

Igor Plávka

Igor Plávka

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý redaktor SME. Vo voľnom čase na horách. Teraz pracuje v banke. Zoznam autorových rubrík:  HORYINFOGRAFIKAOSTATNÉ

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu