reklama

Ako som "vystúpil" z katolíckej cirkvi

Nie z ateistických dôvodov, bych oštemplované rozhodnutie typu vystúpený z cirkvi vlastnil a všetkým neznabohom ukazoval, ale kvôli luteránom. Keďže už okolo 10 rokov to na rodnom Slovensku ťahám s evanjelikmi, rozhodol som sa dať si osobné, cerkevnícke papiere do poriadku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (115)
Martin Luther pribíja reformačné tézy na dvere kostola. Ilustračné foto.
Martin Luther pribíja reformačné tézy na dvere kostola. Ilustračné foto. (zdroj: www.ronaldbrucemeyer.com)

.Ako to začalo

Ako takmer každá duša v našich slovenských končinách, aj ja som bol ako malé dieťa pokrstený v rímsko-katolíckom kostolíku v malebnej dedinke pod horami.

Rodičia, ktorých k tomuto motivovalo (či dokopalo) tradičné náboženské prostredie, reprezentované mojimi veriacimi starými mamami ("svokrálny matriarchát"), ma v perinke priniesli do kostolíka, ked mi pán farár hlavičku vodou omočili, pokrstiac ma v mene Trojice.

Počnúc týmto úkonom, riadne zachyteným na fare v knihe krstov, stal som sa (až do smrti?) rímskym katolíkom. Toť taká tradícia krstov batoliat, kedy sa členstvo už od útleho veku kakania do plienok podchytáva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odvtedy pretieklo veľa vody. Ďalšie katolícke "levely" ako sväté prijímanie, či birmovku, som v neplnoletej mladosti už neabsolvoval, zrejme z dôvodov ateistického rodinného prostredia spojeného s poklesom vplyvu starým mám. Tie už toľko nekafrali mladým do ich rodinného života.

Potom neskôr na vysokej som sa stretol s evanjelickým spoločenstvom a - uveril som. Len tak, bez konfesijných papierov.

.Na rímsko-katolícku faru

A tak, vekom už v Kristových rokoch, v jednu sobotu začiatkom decembra vybral som sa do "rodnej dedinky",kde som, o.i., navštívil i farský úrad. Reku, poprosím velebného duchovného o vydanie krstného listu, ktorým sa preukážem u prievidzských evanjelikov.

"Pochválen Pán Ježis Kristus", pozdravil som veľadôstojného pána farára, keď mi otvorili dvere.

Vysvetlil som im, že si krstný list prosím, že sa ním u evanjelikov prezentujem.

Ten mi dôstojný pánko vystavili, nazrúc do polstoročnej knihy cirkevných záznamov, pamätajúcej si úkony od roku 1945. Úradné cirkevné tlačivko s okrúhlou pečiatkou, na ktorej je zobrazený aj starobylý dvojvežový kostolík, som obrdžal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom ma farárko poučili, že im mám poslať prehlásenie o prestúpení, zdôvodňujúce vydanie krstného listu. Aby cirkevné poriadky zachované boli, bo nepatrí sa byť evidovaný v dvoch štátom uznaných cirkvách.

Dobre. Rozlúčiac sa s ním luteránsko(židovským) "Požehnaj Vás Hospodin zo Siona", som z peknej, renovovanej fary odišiel.

.Z ovčinca RKC do ovčinca EC.a.v.

S "bumažkou" o katolíckom krste som sa potom vydal na prievidzskú evanjelickú faru, kde mi pani farárka vydala potrvdenie o členstve v zbore. To som spolu s osobným prehlásením, že už len s luteránmi paktujem, poslal na katolícky farský úrad. Nech vedia, kam im dušičku zavialo. Ale veď do dobrého spolku som to zamieril; bo "lutriši" (luteráni) by mali byť "katošmi" (katolíkmi) uznávaní, či né ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ešte aj dobrý pocit ma hreje, že som literu cirkevných porádkov naplnil, slušne oznámiac zmenu denominačnej stajne. Veď som duša zvyklá mať papiere v súlade s občianskym, či kostolným (v Izraeli, či v židofilných kruhoch - synagogálnym) poriadkom.

Každopádne, to podstatné zostáva v srdci - úprimná viera v Ježiša Krista ako Spasiteľa, dôvera v Boha Izraelovho a v Jeho slovo - Bibliu. Tak nejako to podáva protestanská luteránska tradícia. Papierovačky medzi - do istej miery spriatelenými - kresťanskými denomináciami bývajú pritom sekundárne.

Miroslav Iliaš

Miroslav Iliaš

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Konzervatívec, židofil a sionista. Už nie zarytý priateľ slobody. A čerstvý rusofil. Zoznam autorových rubrík:  Veda - aj tú treba, né ?Odluka cirkví od štátuIzrael, ó môj IzraelŠportíky moje bojovéISATIPataveda (pseudoveda)Súkromné dumaniaPeter UherNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu