reklama

Marcus Iunius Brutus - antická dráma : Výklad ku kompozícii

Výklad ku kompozícii deja - expozícia, kolízia, kríza, peripetia a katastrofa. Postavy.

Písmo: A- | A+
Rímska ríša v dobe republiky
Rímska ríša v dobe republiky 

Výklad ku kompozícii


EXPOZÍCIA (expositiō, gen. -ōnis) Načrtne okolnosti, ktoré vlastnému dramatickému deju predchádzajú a nastolí základnú jednotu miesta. Scéna I ./ I. odohráva sa v neskorý večer sviatku Luperkálii (Lupercālia, gen. -ōrum).

KOLÍZIA (collīsiō, gen. -ōnis) Dej sa presunie o niekoľko dní dopredu. V druhom výstupe Brūtus deklamuje svoj postoj k Caesarovi (Brūtus in Caesarem). Kolíše medzi náklonnosťou k vodcovskej osobnosti a láskou k republike a tradičným hodnotám. Rímska rodová šľachta, ku ktorej Brūtus patrí, v ňom ako v potomkovi zakladateľa republiky vidí zosobnenie republikánskej idei pluralizmu a vlády aristokracie (αριστοκράτια, gen. -άς), podnecuje v ňom zodpovednosť a nabáda ho k činu. Na soche zakladateľa objavujú sa nápisy ako : ,,Vīverēs“ - Kiež by si žil, ,,Vīvat Brūtus in aeternam!“ - Nech žije Brūtus naveky. Na mestských hradbách obracajú sa na skutočného Brūta : ,,Dormīsne Brūte?!“ - Brūte, ty spíš?! a ,, Haud es Brūtus!“ - Ty nie si Brūtus. /Plūtarchos/
Brūtova manželka, dcéra iného popredného republikána - Catōna Utického, cíti pohnutie, v ktorom sa Brūtus zmieta a v strachu, že by mohol nasledovať osudy jej otca, odhovára ho. Nakoniec Brūtus vyzradí Porcii plán sprisahania.
Kontrastne je postavený pragmatický, objektívny úsudok Cicerōnov v I. / III., kde pred sprisahancami vedenými Cassiom triezvo konštatuje okolnosti súčasné a predvída budúce (Cicerō contrā Cassium).
Hoci sa Cassius a senátori na javisku s Brūtom nestretnú, ich účasť na komplote a vzájomné prepojenie možno ľahko tušiť. Cassius dokonca niekoľkokrát Brūta parafrázuje.
Cicerōnova reč, ktorá zavŕši tretí výstup (Cicerō dē rē publicā), je estetickým vrcholom prvého dejstva.

KRÍZA (κρίσις, gen. -εως) Krízou je Brūtova reč ku Calpurnii v dome Caesarovom (Brūtus ad Calpurniam). Na scéne senátori (senātor, gen. -ōris) Mārcus Iūnius Brūtus, Pūblius Servilius Casca a Caesarova manželka.
Brūtus stále váha. Ozýva sa v ňom svedomie a prichádza ku Calpurnii. Využije chvíľu samoty s ňou a vystríha ju pred nebezpečenstvom. Ona sa mu však zdráha uveriť. Brūtus je zúfalý. Naznačí, že zášť a vzdor voči Caesarovi vzmáhajú sa priamo v senáte, ale ona ho nepochopí. Uzavrie sa, nechce ho počúvať. Brūtus upadá do letargickej apatie.

PERIPETIA (περιπήτεια, gen. -έιας) K dvojici pristúpi Casca. Keď sa Brūtus opäť preberie, je rozhodnutý. Metrum prejde v trochejský oktosylab. Replika, ktorú si vymení Brūtus s Cascom je signálom premietnutia krízy do peripetie. Od toho momentu smeruje dej drámy k záverečnému rozuzleniu.

KATASTROFA (καταστρώφη, gen. -ης) Vstupu do katastrofy predchádza scéna II. / II., v ktorej sa Caesar, v rozpore s obrazom, ktorý o ňom predtým vytvorili Cassius s Brūtom, ukáže ako tragická postava. Vo výstupe na večeri v dome Lepidovom predpovedá svoj skon. Štylizácia repliky je klimax (κλίμαξ, gen. -κος), Lepidov doslov v závere výstupu je fátum (fātum, gen. -ī).

Caesarov motív je celkom implicitný. Pevný, v zámere svojom stály, na rozdiel od váhavého Brūta, prirovnáva sa na nebi k polárke. Keď v reči k svojim prívržencom anticipoval vlastnú smrť, pred odporcami predpovedá svoju apoteózu (αποθεώσις, gen. -εως) (Caesar contrā senātōrēs).
Dramatické napätie v závere opäť vzrastá, keď sprisahanci pod zámienkou vykročia k Caesarovi. Naliehajú na neho. Za ich prosbami je snaha pokoriť ho pred senátom (senātus, gen. -ūs). On však nezľaví a odmietne. Senátori sa vrhnú naňho a Brūtus ho zabije.
Dramatické napätie sa uvoľní. Caesarova úkladná vražda je tragickým vyriešením konfliktu a vyústením jednoty deja. Záverečný výjav, kde Caesar padne pri Pompejovej soche je reminiscenciou (fr.) na I. / II. a zavŕšením jednoty miesta. Katarziou (κάταρσις, gen. - εως) je epilóg (επιλώγος, gen. -ου), v ktorom dej drámy doznieva v historických súvislostiach. Drāmatis persōnae

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


C. Iūlius CAESAR - diktátor, rímsky konzul roku 719 (44 p.n.l.)

Caesarovi prívrženci
Mārcus ANTŌNIUS - druhý konzul roku 719
M. Aemilius LEPIDUS - Caesarov veliteľ jazdy
L. Aurelius COTTA - vodca frakcie v senáte, ktorá usiluje o nastolenie monarchie

Prívrženci republiky
M. Iūnius BRŪTUS
C. CASSIUS Longinus
P. Servilius CASCA
L. Metillius CIMBER
TREBŌNIUS
DECIMUS Albinus
Ostatní sprisahanci - senátori

Popilius LAENĀS - senátor, tribún po Caesarovej smrti
M. Tullius CICERŌ - advokát a prokurátor, bývalý rímsky konzul
VĀTĒS - kňaz, haruspex
CALPURNIA Pisōnis - manželka Caesarova
PORCIA Catōnis - dcéra Catōna Utického, manželka Brūtova
Senátori - ostatní senátori, kvestori
Otroci - služobníctvo v dome Caesarovom a sluhovia Brūta a Cascu
Kňazi - Martovi kňazi
Sprievod - liktori, vojaci, osobná stráž, občania, deti, otroci

SkryťVypnúť reklamu
reklama

~ (2) ~

Michal Illovský

Michal Illovský

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pochádzam z Bratislavy, kde aj žijem. Zoznam autorových rubrík:  UmenieŠachJazykovedaAnalytické vedySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu