reklama

O pôvode slov človek a ľudia

Etymológia je jazykovedná disciplína vysvetľujúca pôvod a vývoj slov. Krátky príspevok do našej malej série je tentoraz venovaný slovám človek a ľudia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

človek - prslv. bol *čelověkъ, -a < ide. *k^welo+woik^wos. Pôvodne len v mužskom pojatí. Požiadavka tvaroslovia indoeurópskeho prajazyka na to, aby slovo obnažené o všetky skloňovacie a derivačné morfémy pozostávalo z jednoslabičného koreňa, dávala v etymológii od počiatku tušiť, že človek je zloženina.

Presvedčivý výklad podal na konci päťdesiatych rokov Pokorný (a jeho názor u nás rozšíril najmä Václav Machek), keď ukázal, že prvým, určujúcim členom je ide. koreň *k^wel-, ktorý máme zachovaný v starogréckom telos, -eos „bojové zhromaždenie" a v anglickom shoal „húf". Ale aj v našom čelaď, -e < prslv. *čelędь, -i. A že druhý, hlavný člen je odvodený od slovesného koreňa *weik^w-, ktorý je zas v lat. vincō, -ere, vīcī, victus s významom "poraziť, opanovať", alebo aj v staroangl. wig, -es "boj".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Avšak nám bližšia litovčina s týmto koreňom aj v o-stupňi v tvare *woik^w- pre slová s významom "vykonať, spraviť", a tiež lit. viẽkas "životná sila" spolu s našim vek, -u naznačujú, že azda v balto-slovanskej vetve došlo kedysi k prehodnoteniu významu smerom od "poraziť niekoho, podmaniť si niečo" k "zvládnuť, poradiť si s čím". A teda - človek "ten, kto sa podieľa na práci pre skupinu". Tento významový prechod u nás zrejme pripravil pôdu pre spomínanú obojpohlavnosť.

ľudia - prslv. boli *ljudi, -i, a to z praindoeurópskeho *h1leud^heies "ľudia". Nem. e Leute "ľudia". Je to zrejme postverbale (podstaté meno odvodené od slovesa) od koreňa *h1leud^h- "dorastať, množiť sa", ktorý máme v sanskrte v rod^hati "on dorastá, dospieva". Odtiaľ potom ďalej starogr. eleut^heros, -ou „vtelenie ľudu, vodca", lat. līber, -ī "voľný, neobmedzený", angl. leader „vodca" a nem. Reichsleiter „ríšsky vedúci".

Michal Illovský

Michal Illovský

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pochádzam z Bratislavy, kde aj žijem. Zoznam autorových rubrík:  UmenieŠachJazykovedaAnalytické vedySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu