Piknik na brehu Bajkalu

Raz za čas sa mi podarilo navštíviť lokality niečím zaujímavé a súčasťou tých potuliek bolo často i zoznámenie s miestnymi špecialitami. Do pamäti sa zapísali nielen nevšedné pochúťky, ale i miesta a spôsoby, ako sa podávali.  Ochutnal som tak kus-kus v Tunisu v berberskej reštaurácii  vyhĺbenej v zemi, paellu na Ibize pod voľným nebom neďaleko  Magnetickej hory, živánsku na  medvedej lúke v Tatrách, zemiaky, varené v morskej vode na Gran Canarii, ale do pamäti sa mi najdôkladnejšie zapísal „piknik" na brehu Bajkalského jazera (zaujímavé, z pikniku pod platanmi loveckého zámku synov Márie Terézie v Laxenburgu si nič nepamätám, bol taký obyčajný, európsky).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Dlhé roky sme spolupracovali so Sibírskym oddelením akadémie vied ZSSR, s Energetickým ústavom, ktorý sídlil v Irkutsku, kúsok, iba akoby kameňom dohodil, od Bajkalu. Cieľom mojej poslednej cesty na Sibir r.1988 bola účasť na tzv. letnej škole matematiky, ktorá sa rok čo rok konala priamo na brehu jazera, v malej osade, Listvjanke, východiska mnohých návštev tohto divu sveta. Leží u tzv. Angarskej brány, v mieste, kde legendárna Angara, rieka, ktorá nemá svoj prameň, vyteká z Bajkalského jazera.  

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tu sa rodí Angara

Nech vás ten názov „škola" nepletie, bola to regulárna malá svetová konferencia, zameraná na aplikovanú matematiku. Našim dočasným domovom sa stal miestny hotel, ako inak, Bajkal.

Obrázok blogu

Hotel Bajkal

Byť u Bajkalu a nezoznámiť sa aspoň letmo s týmto nádherným výtvorom prírody, to by nebolo možné. Náš prvý poldenný výlet smeroval len tak bez konkrétnejšieho cieľa na juh, hostitelia nás nalodili na malú expedičnú loď AV, Burevestnik. Pobrežie je všade rovnako romantické, rovnako krásne a po hodinách plavby sme zakotvili v malej zátoke.

Obrázok blogu

Cestou na juh

Obrázok blogu

Zátoka

Vystúpiť z lode sa ukázalo trochu zložitejšie, malý športový výkon, preukaz dobrej rovnováhy. Z lode sa prehodí k zemi asi 25 cm široká doska, na ktorú pribili úzke drevené priečky, tí šikovnejší po nej hrdo odkráčajú na zem, tým menej šikovným sa zo všetkých strán dostáva potrebná pomoc.   

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Takto sa z Burevestnika vystupuje

 Až sa všetci dostanú úspešne na pevnú zem, piknik môže začať, treba však napred založiť ohník, na poriadny konár opretý o kamene povesti kotlík; hlavný chod bude varená ryba, chýrny bajkalský omul, miestny predstaviteľ lososovitých. Ryby nachytala posádka už ráno, miestne odborníčky priviezli ostatné potrebné, zeleninu, korenie, soľ....  

Obrázok blogu

Varí sa obed

Než sa obed uvarí, podáva sa studený predkrm, ako inak, omul. Ale najprv malý aperitív. Pre tých, čo radšej zostanú u známych nápojov, vodka, asi tak 100 gr (tu i inde v Rusku, sa liehoviny merajú na gramy, 100 gr = 1 dcl). Pre tých odvážnejších „spirt dlja pitia" , asi sibirská špecialita, 95 percentný lieh. Prečo tak silný vám obratom vysvetlia, vody je všade v tajge dosť, načo sa s ňou nosiť. Súčasne poučia, ako ho piť, neopatrných by zadusil. Pripravíte si pohárik vody, do úst si dáte hlt liehu, pozor, hneď neprehltnúť a spláchnete vodou. Poďakoval som, odmietol, zostal som u dobre známej vodky.

SkryťVypnúť reklamu

 Takže najprv studený omul, nakrájaný na malé kúsky, hostiteľky pamätali na citrón, cibuľu, chlebík. Úprava tak trochu pripomína sardinky v oleji, je chutný, aj keď trochu neobvyklý. Zaujímam sa, ako sa táto pochutina pripravuje, akým olejom sa konzervuje. Miestny sa na mňa chvíľu nechápavo dívajú, potom mi ktosi predsa len porozumie. Zasmeje sa: je to jednoduché, rybu vylovíš, zabiješ, vyvrhneš, nakrájaš, podávaš! Čosi sa mi nebezpečne pohlo v žalúdku, rýchlo si pýtam hlt „spirtu dlja pitia", po chvíľke spoľahlivo nastoluje ekvilibrium v mojich vnútornostiach. Než sa obed pripraví, môžeme sa ešte porozhliadnuť po okolí.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Aj takéto sú brehy Bajkalu

 Hlavný chod je úpripravený, je to varený omul, úprava vzdialene pripomína „halászlé", hlavným nápojom je vodka a voda priamo z Bajkalu, veď je to najväčšia svetová nádrž najčistejšej pitnej vody (kontroverzná celulózka je až na druhom brehu, vzdialená 40 km).

 Vraciame sa v podvečer, Angara nám nad Listvjankou ukazuje jednu zo svojich mnohých tvárí, tú vľúdnu.  

Obrázok blogu

 Podvečer v Listvjanke

 Zajtra nás čaká výlet ďalší, niekoľko desiatok kilometrov severne, aj tam vás čoskoro pozvem.

Poznámka: Obrázky boli pôvodne na diapozitívoch, neskoršie sa prefotili na digital

Imrich Lencz

Imrich Lencz

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mladé roky som prežil na Slovensku, aspoň takto sa chcem po skoro 60 rokoch vracať do miest a k udalostiam, ktoré ma sčasti formovali, pokračovať potulkami životom. A keďže celý môj život bol spojený s energetikou, dovolím si niečo poznámok i z tejto oblasti. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu