reklama

Karma - otázky a odpovede

Všetky informácie o karme - prečo bola zavedená, ako hlasovať, aký je vzorec karmy, prečo je karma niektorých autorov 0?

Písmo: A- | A+

Prečo bola zavedená karma?
Článkov na blog.sme.sk je už priveľa na to, aby mohol ktorýkoľvek pracujúci človek čítať všetky. Preto chceme pomôcť autorom píšucim kvalitné texty, aby nezanikli medzi ostatnými textami a aby si ich prečítalo viac ľudí.

Čo znamená karma pre čitateľa?
Ak ste na blogoch prvýkrát alebo máte len pár minút času, môže vám karma pomôcť zorientovať sa, ktoré články sa oplatí prečítať - čím má článok väčšiu karmu, tým viac ľuďom sa páčil. Keďže karma vyjadruje "priemer" názorov mnohých stoviek ľudí, určite sa nebude úplne presne zhodovať s vaším názorom na to, ktoré články sú najlepšie - bude k nemu ale pravdepodobne dosť blízko.
Karmu môžete využiť aj na objavovanie nových, kvalitných autorov, ktorých ste si doteraz nevšimli - nechajte si zobraziť zoznam autorov s najlepšou karmou (na tento zoznam sa najľahšie dostanete z hlavnej stránke blog.sme.sk, keď v ľavom stĺpci kliknete v rubrike Rebríčky na "Zoznam blogerov" plus zoradenie podľa najvyššej karmy) a posúďte sami, či si vysoké hodnotenie aj podľa vás skutočne zaslúžia.

Ako hlasovať
Ako zvýšiť blogerovi karmu?
Na tlačidlo "Výborný text, chcem tomuto autorovi zlepšiť karmu" kliknite vtedy, ak vás text potešil alebo zaujal a ak ho považujete za kvalitou nadpriemerný vzhľadom k ostatným blogom.

Ako môžem autorovi karmu znížiť?
Ak sa vám články niektorého autora nepáčia, jednoducho ich prestaňte čítať. Jednotlivý čitateľ karmu nemôže článku znížiť.

Koľko hlasov môžem dať?
Za každý článok môžete hlasovať len raz - aj keď sa vám zobrazí hlásenie "váš hlas bol zaznamenaný", v skutočnosti je zaznamenaný, len ak ste za text ešte predtým nehlasovali.

Ako je systém zabezpečený proti podvodom?
Používame všetky dostupné technické prostriedky na to, aby jedna osoba nemohla hlasovať viackrát. Máme takisto k dispozícií podrobné štatistiky, kto ako hlasoval, a dôsledne ich kontrolujeme, či sa v nich nevyskytnú žiadne anomálie. Podrobnejšie informácie o tom, ako je ochrana pred podvodníkmi nastavená, nebudeme zverejňovať, aby sme prípadné pokusy o umelé zvyšovanie alebo znižovanie karmy útočníkom neuľahčovali.

Karma článku
Ako sa vypočíta karma článku?
Vzorec na výpočet karmy článku: (čítanosť/400) + (počet hlasov/čítanosť x 100).
Ak si napríklad článok prečíta 500 ľudí a 30 klikne na karmu, karma = 1,25 + 6 = 7,25.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmena karmy 13.11. 2008: Bol nastavený strop pre zvyšovanie karmy na základe čítanosti. Odteraz ak má článok čítanosť do 4000, platí vzorec uvedený vyššie. Ak je čítanosť viac ako 4000, ďalšie body za čítanosť sa nepripočítavajú.
Ak si článok prečíta 4000 ľudí a 300 klikne na karmu, karma = 10 + 7,5 = 17,5.
Ak si článok prečíta 5000 ľudí a 500 klikne na karmu, karma = 10 + 10 = 20.
To znamená, že pri čítanosti nad 4000 je prvá hodnota vo vzorci vždy najviac 10 a mení sa len druhá hodnota.

Karma sa počíta len pre články, ktoré si prečítalo aspoň 100 ľudí, inak zostáva na hodnote 0.

Aká karma je "dobrá"?
Karma článkov sa zvyčajne pohybuje približne v rozpätí od 2 do 25 (horná hranica je 110) - čím väčšie číslo, tým lepšia karma. Priemerná karma článku je 4 až 8.

Prečo majú staršie články nižšiu karmu?
Pre články zverejnené do 15. februára 2005 karma nie je relevantná, i keď môže byť zobrazená, pretože hlasuje sa až od tohoto dátumu. Karma týchto článkov sa neberie pri výpočte karmy blogera do úvahy. Takisto články uverejnené pred 29. marcom 2005 (od tohto dátumu sa začala karma zobrazovať) majú vo všeobecnosti nižšiu karmu, než tie novšie.

Prečo je pri niektorých článkoch napísané Karma: krátky?
Pre články, ktoré nemajú druhú časť, ale majú len perex, sa karma vôbec nepočíta - takéto články nebudú ovplyvňovať celkovú karmu autorov. Tieto texty mali totiž takmer vždy nižšiu karmu a ich autori tak boli znevýhodnení.

Prečo je pri niektorých článkoch napísané Karma: súkromný?
Autori sa pri každom článku môžu rozhodnúť, či ho umiestnia len na svoj súkromný blog (priezvisko.blog.sme.sk) alebo aj na titulnú stránku blog.sme.sk. Od marca 2006 sa karma pre články umiestnené len na súkromný blog nepočíta - nie je totiž porovnateľný s článkami umiestnenými aj na titulke. Pri takýchto textoch nájdete nápis "Karma: súkromný" a nemožno za ne hlasovať.

Prečo je pri niektorých článkoch napísané Karma: nový?
Karma článku sa vypočíta vždy až keď si ho prečíta aspoň 100 ľudí. Dovtedy má článok karmu "nový" (aj keby bol publikovaný už pred niekoľkými dňami).

Celková karma
Čo znamená celková karma pre blogera?
Ak je vaša karma v porovnaní s ostatnými mimoriadne vysoká (hodnoty nad 9 alebo 10), pravdepodobne to znamená, že píšete dobre - pokračujte. Ak je mimoriadne nízka (okolo 1 až 3), takmer určite píšete slabo - ak zvažujete kariéru spisovateľa alebo novinára, radšej si to ešte raz dôkladne premyslite. Ak je niekde uprostred, neznamená to pravdepodobne vôbec nič.
Autorom však odporúčame, aby sa hodnotou karmy svojich článkov i svojej celkovej karmy nijakým spôsobom neriadili. Žiaden dobrý autor nepíše pre dobrú karmu - kvalitní autori (ale aj grafomani :-) píšu pre potešenie z písania. Ak máte z písania potešenie, pokračujte v ňom.

Ako sa vypočíta celková karma?
Celková karma je aritmetickým priemerom kariem všetkých jeho článkov s výnimkou tých s karmou 0 zverejnených v priebehu stanoveného obdobia, momentálne posledných 70 dní. Bloger však musí mať najmenej TRI články s karmou väčšou ako 0 za toto obdobie, aby sa celková karma dala vypočítať, inak je jeho karma 0.

Načo bude blogerovi karma?
Celková karma bude rozhodujúcim kritériom pre hodnotenie kvality blogera a priestoru, aký má dostať na našom serveri.
V budúcnosti budú na blog.sme.sk v popredí texty autorov s najlepšou karmou. Dobrá karma bude zároveň predpokladom pre zaradenie blogera medzi "VIP blogerov", čo so sebou prináša vyššie práva v našom systéme a zároveň niektoré ďalšie výhody.
Karma z veľkej časti nahradí hodnotenie jednotlivých blogov editormi SME (napr. pre rubriku Najlepšie za týždeň).

Nespravodlivosti karmy
Čo robiť, ak má môj obľúbený autor oveľa nižšiu karmu, ako si zaslúži?
Nič, čítajte ho naďalej a číslo jeho karmy ignorujte - to, že sa vás názor nezhoduje s väčšinou, berte ako potvrdenie vlastnej výnimočnosti. A neprestávajte klikať na jeho karmu, ak chcete, aby si ho všimlo viac ľudí.

Karmu nemožno znižovať, moja napriek tomu klesá, ako je to možné?
Karma zhruba vyjadruje percento čitateľov, ktorí článok prečítali a páčil sa im (+ s pripočítaním bodov za návštevnosť). Ak čítanosť vášho článku stúpa rýchlejšie ako počet ľudí, ktorí klikli na karmu, tak karma článku klesá - aj keď žiaden čitateľ samostatne ju znížiť nemôže.

Zdá sa mi, že karma vôbec nevyjadruje kvalitu článkov!
Ani nemá. Karma vyjadruje popularitu článkov - to, čo sa páči väčšine. Vzťah medzi tým, čo sa väčšine páči, a čo je kvalitné, väčšinou existuje, ale stále ide o "väčšinový vkus", karma si preto nerobí nárok hodnotiť kvalitu. Naposledy aktualizované 13. novembra 2008

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Informácie o blog.sme.sk

Informácie o blog.sme.sk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  58x

Správcami blogov sú Peter Nagy a Matúš Paculík. Ak máte nejakú otázku, alebo by ste sa chceli stať prémiovým blogerom, pošlite mail na adresu blog(at)sme.sk. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáblog.sme.sk

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu