Nepriatelia špenátu sú ľudia v našom okolí a nemajú radi špenát. No my ich napriek tomu máme radi a záleží nám na ich zdraví. Aj v mojom okolí bolo veľa takých ľudí. Poznáte tie hlášky. „Najlepší zákusok je rezeň“ alebo „Ja špenát nemusím, radšej si dám fašírku.“
Tak toto už doma nepočúvam. Naopak „mäsožravci“ v našej rodine si už špenát vyžadujú a tešia sa na jedlá v ktorých nie je ani kúsok mäsa. Nenútia ma vyberať kurčiatko z mrazničky, ale naopak, nútia ma sa v nej hrabať až tam úplne vzadu, kde mám úhľadne naskladané vrecká s mrazeným špenátom. Ich radosť zo špenátových jedál je veľká a úprimná, ako radosť malých detí nad obľúbenou sladkosťou. Pýtate sa, ako som to dokázal? Ako sa volá tá mocná zbraň, ktorá ich donútila jesť také neobľúbené jedlo? Nič viac a ani menej ako špenát. Stačila vždy iba prostá veta: “Však to aspoň ochutnaj a keby Ti to nechutilo, uvarím Ti párky.“ A tak ochutnávali a ochutnávali, až zistili, že im to chutí. A tak sa z nepriateľov špenátu stali jeho milovníci.
Preto teraz napíšem základný recept na špenátový prívarok, ktorý používam do piatich rôznych jedál, ktoré sa u nás tešia takej veľkej obľube.
Špenátový prívarok
1 vrecko mrazeného špenátu (400g)
1 cibuľa1 strúčik cesnaku
½ dcl oleja
asi 1 dcl mlieka
soľ
šťava asi z ½ veľkého citrónana
na špičku noža muškátového orecha
1 štipka mletého čierneho korenia
Postup:
Na horúcom oleji sa vypraží cibuľa do sklovita. Pridá sa mrazený špenát a mlieko. Miešame, kým sa špenát nerozpustí a nezačne bublať. (Asi 5 minút sa varí, bublanie je znakom, že je dostatočne hustý.) Pridáme rozpučený cesnak, soľ a koreniny a po odstavení dochutíme citrónovou šťavou. Použitie prívarku:
1. Klasický so zemiakmi – Najmenej obľúbený spôsob. K špenátu sa podávajú varené zemiaky a syr Niva, nakrájaný na hranolčeky a zvinutý v tenkom plátku šunky. Jedlo je chutnejšie ak sa miesto zemiakov použije zemiaková knedľa. Miesto syru sa môže použiť aj varené vajce.
2. So špagetami – Veľmi obľúbené jedlo. Z varených špagiet sa urobí hniezdo, do ktorého sa dá prívarok a nakoniec sa vloží veľký kus brokolice dusenej v pare. Miesto brokolice sa môže použiť aj karfiol.
3. Špenátový nákyp – Do formy na pečenie sa ukladajú vrstvy cestoviny (najlepšie sú kolienka) s vrstvou prívarku. Potom zase cestovina a vrstva strúhaného syra. Takto sa to opakuje, kým nie je forma plná. Poslednou vrstvou musí byť špenát a celé sa to zaleje smotanou, prikryje a nechá upiecť.
4. Špenátové pečené pirohy – Prívarkom sa plnia taštičky z kysnutého cesta z celozrnnej múky. (Kým sa naplnia posledné, už sú prvé vykysnuté.) Pred pečením sa taštičky poprepichujú vidličkou, potrú slanou vodou a posypú ľanovými semienkami. Z 2 pretlakov a kila múky vyjdú asi 3 – 4 plechy.
5. Pizza – Úplne jednoduchá a rýchla príprava. Naolejovaný povrch pizze sa potrie trochou paradajkového pretlaku a posype korením na pizzu. (Bazalka, Oregano, prípadne trocha čierneho korenia.) Na to sa potrie hrubá vrstva špenátového prívarku, posype sa to syrom a dá piecť.
Samozrejme existuje aj veľa iných jedál zo špenátu. Môže sa prisávať do cesta, pri domácej príprave cestovín, čím získajú zaujímavú zelenú farbu. Môže sa pridať do ryže a je z neho aj výborná polievka.