Ako bojovať s nepriateľmi špenátu

Hlavne nie zbraňami a ani presviedčanie nepomôže.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Nepriatelia špenátu sú ľudia v našom okolí a nemajú radi špenát. No my ich napriek tomu máme radi a záleží nám na ich zdraví. Aj v mojom okolí bolo veľa takých ľudí. Poznáte tie hlášky. „Najlepší zákusok je rezeň“ alebo „Ja špenát nemusím, radšej si dám fašírku.“

 Tak toto už doma nepočúvam. Naopak „mäsožravci“ v našej rodine si už špenát vyžadujú a tešia sa na jedlá v ktorých nie je ani kúsok mäsa. Nenútia ma vyberať kurčiatko z mrazničky, ale naopak, nútia ma sa v nej hrabať až tam úplne vzadu, kde mám úhľadne naskladané vrecká s mrazeným špenátom. Ich radosť zo špenátových jedál je veľká a úprimná, ako radosť malých detí nad obľúbenou sladkosťou. Pýtate sa, ako som to dokázal? Ako sa volá tá mocná zbraň, ktorá ich donútila jesť také neobľúbené jedlo? Nič viac a ani menej ako špenát. Stačila vždy iba prostá veta: “Však to aspoň ochutnaj a keby Ti to nechutilo, uvarím Ti párky.“ A tak ochutnávali a ochutnávali, až zistili, že im to chutí. A tak sa z nepriateľov špenátu stali jeho milovníci. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto teraz napíšem základný recept na špenátový prívarok, ktorý používam do piatich rôznych jedál, ktoré sa u nás tešia takej veľkej obľube. 

Špenátový prívarok 

1 vrecko mrazeného špenátu (400g)

1 cibuľa1 strúčik cesnaku

½ dcl oleja

asi 1 dcl mlieka

soľ

šťava asi z ½ veľkého citrónana

na špičku noža muškátového orecha

1 štipka mletého čierneho korenia 

Postup:

Na horúcom oleji sa vypraží cibuľa do sklovita. Pridá sa mrazený špenát a mlieko. Miešame, kým sa špenát nerozpustí a nezačne bublať. (Asi 5 minút sa varí, bublanie je znakom, že je dostatočne hustý.) Pridáme rozpučený cesnak, soľ a koreniny a po odstavení dochutíme citrónovou šťavou.  Použitie prívarku: 

SkryťVypnúť reklamu

1. Klasický so zemiakmi – Najmenej obľúbený spôsob. K špenátu sa podávajú varené zemiaky a syr Niva, nakrájaný na hranolčeky a zvinutý v tenkom plátku šunky. Jedlo je chutnejšie ak sa miesto zemiakov použije zemiaková knedľa. Miesto syru sa môže použiť aj varené vajce.  

2. So špagetami – Veľmi obľúbené jedlo. Z varených špagiet sa urobí hniezdo, do ktorého sa dá prívarok a nakoniec sa vloží veľký kus brokolice dusenej v pare. Miesto brokolice sa môže použiť aj karfiol.   

3. Špenátový nákyp – Do formy na pečenie sa ukladajú vrstvy cestoviny (najlepšie sú kolienka) s vrstvou prívarku. Potom zase cestovina a vrstva strúhaného syra. Takto sa to opakuje, kým nie je forma plná. Poslednou vrstvou musí byť špenát a celé sa to zaleje smotanou, prikryje a nechá upiecť.  

SkryťVypnúť reklamu

4. Špenátové pečené pirohy – Prívarkom sa plnia taštičky z kysnutého cesta z celozrnnej múky. (Kým sa naplnia posledné, už sú prvé vykysnuté.) Pred pečením sa taštičky poprepichujú vidličkou, potrú slanou vodou a posypú ľanovými semienkami. Z 2 pretlakov a kila múky vyjdú asi 3 – 4 plechy.

 5. Pizza – Úplne jednoduchá a rýchla príprava. Naolejovaný povrch pizze sa potrie trochou paradajkového pretlaku a posype korením na pizzu. (Bazalka, Oregano, prípadne trocha čierneho korenia.) Na to sa potrie hrubá vrstva špenátového prívarku, posype sa to syrom a dá piecť.

  Samozrejme existuje aj veľa iných jedál zo špenátu. Môže sa prisávať do cesta, pri domácej príprave cestovín, čím získajú zaujímavú zelenú farbu. Môže sa pridať do ryže a je z neho aj výborná polievka.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu