Pri chudnutí sa vo všeobecnosti syry odporúčajú. Dokonca sa ani nemusíte vzdať svojich obľúbených jedál, stačí len, ak nahradíte v receptoch tučné syry za menej tučné. Na chuti hotového jedla rozdiel takmer nezbadáte a nebudete mať ani pocit, že hrešíte voči zdravej životospráve.
Čerstvý syr sa dá kúpiť aj v obchodoch, ale ak si ho pripravíte podľa tohto receptu, z nízkotučného mlieka, ušetríte kilojouly a môžete si dožičiť počas dňa viac jedla. Viac jedla znamená nemať hlad a sýtemu človeku, iste uznáte, sa chudne radostnejšie.
Príprava čerstvého syra je veľmi jednoduchá, ale nesmieme zabúdať, že pri jeho výrobe je dodržiavanie hygieny a čistota základ.
Z prázdne fľaše od limonády odstrihneme vrch, tak aby nám vznikol lievik. Nesmie byť moc vysoký (aby sa zmestil aj s pohárom do chladničky) ale ani nízky. Do tohto lievika vložíme papierový filter na kávu. Vložíme lievik do pohára a vlejeme do neho 0,4 dcl bieleho jogurtu. Do pohára tečie číra srvátka. Asi po hodine vlejeme zvyšný jogurt (ak je balenie 0,5 l) a prikrytý lievik necháme v chladničke 3 dni. Po troch dňoch vyklopíme obsah do misky a papier odstránime. Obsah syra je asi 2 dcl.
Tipy:
1. Jogurt si môžete pripraviť doma samy, v ľubovoľnom množstve. Stačí ak do čistej nádoby (najlepšie plastovej alebo sklenenej) vlejete mlieko a zaočkujete ho jogurtom. Na 2 litre mlieka sa dáva 0,5 l jogurtu. Túto nádobu prikryjeme vrchnákom, aby sa do nej nedostali nečistoty a umiestnite ju na teplejšie miesto. (K radiátoru, nie však príliš blízko.) Po asi 2 dňoch sa mlieko zmení na jogurt.
2. Mlieko sa dá ľahko skysliť aj kefírom, acidofilným mliekom alebo cmarom. Podľa toho, ako sa líši druh „štartéru“ sa bude aj chuť syra mierne líšiť.
3. Ako lievik sa nemusí použiť len vrch z plastovej fľaše. Môžete kávovými filtrami vystlať aj sitko, alebo inú nádobu, ktorá má na dne otvory, ktorými môže srvátka odtekať.
4. Ak použijete miesto kávových filtrov čistú utierku, do ktorej po stečení srvátky syr zaviniete a zaťažíte ho na niekoľko hodín doskou alebo iným závažím (asi 5 kg), syr bude pevný a bude sa dať krájať.
Existujú stovky receptov na jedlá z čerstvého syra. Robia sa z neho nátierky (vynikajúce), plní sa ním zelenina a dá sa aj zavárať do oleja. Najzaujímavejšou úpravou sú však dezerty. Plnia sa ním veterníky, sú z neho výborné vanilkové, čokoládové alebo ovocné krémy a hlavne neprekonateľné torty.
Jeden recept však predsa len na začiatok uvediem:
Na tmavý chlieb sa natrie čerstvý syr a na to marmeláda alebo med. K tomu kakao alebo čaj.