
Počas môjho chudnutia som si veľmi zvykol na mliečne výrobky. Zhotovoval som si vlastný čerstvý syr, ktorý sa dá upravovať na neuveriteľne veľa spôsobov. Tento postup je všade vo svete rovnaký a každý, kto to skúsil v domácich podmienkach si pochvaľuje jednoduchosť prípravy. Predsa som však narazil na jednu zvláštnosť. Podarilo sa mi zistiť, že Fíni sú výnimkou. Na čerstvý syr majú vlastný recept. Vyskúšal som ho a musím uznať, že na tom syre niečo je.
Fínsky čerstvý syr
Suroviny:
3 litre mlieka
1 liter cmaru
3 vajcia soľ
Mlieko sa zohreje. Cmar sa vymieša s vajcami. Keď začína mlieko vrieť, tak sa pomaly vleje cmar s vymiešanými vajcami a silno sa to mieša. Platňa sa vypne a hrniec sa nechá stáť na platni, až sa hore neusadí srvátka a syr naspodku. Sito sa vystelie utierkou a naberačkou sa vkladá syr. Jednotlivé vrstvy sa posýpajú soľou. Utierka sa preloží a zaťaží napr. tanierom. Uloží sa do chladna a na druhý deň sa syr môže podávať.
Poznámka k receptu: Robil som to z polovičnej dávky a nemal som cmar, tak som použil kyslé mlieko. Takisto som dal 2 vajcia miesto 1 1/2. (Nevedel som, kde upotrebím 1/2 vajca). Zrazenina bola však naopak. Dole bola srvátka a hore syr. Možno som spravil chybu s tým cmarom alebo to bolo tou väčšou dávkou vajec. Ďalšej chyby som sa dopustil, že som nechal syr najskôr stiecť. Keď som ho začal lisovať, už bol bochník stuhnutý a buď som ho nemal lisovať vôbec, alebo skutočne len niečím ľahším (tým tanierom).
Upotrebenie fínskeho čerstvého syra v kuchyni
Na klasický čerstvý syr nájdete na internete také obrovské množstvo receptov, že aj keby ste celý život nič iné nejedli, tak by snáď nebolo dňa, aby ste ho nemohli jesť na iný spôsob. Niečo podobné som očakával aj pri tomto fínskom syre. Aspoň jediný receptík na nejaké ich národné jedlo, v ktorom by našiel upotrebenie. No recept som nenašiel žiadny. Keď som ho ochutnal, tak som pochopil prečo.
Aký má vzhľad a chuť
Nie je to syr ako ho poznáme. Neočakávajte chuť ako pri klasickom čerstvom syre. Ani chuť žiadneho iného syra sa mu nepodobá. Dalo by sa povedať, že nechutí vôbec ako syr, alebo niečo, k čomu by sa to dalo prirovnať.
1. Vzhľad. Vyzerá ako napr. feta, len je zrnitejší. Možno ako vylisovaná bryndza. Keď sa rukou namrví tak má aj štruktúru ako bryndza.
2. Množstvo. Aj keď som ho robil z polovičnej dávky tak ho vzniklo pomerne veľa. Z receptu, ktorý uvádzam by malo vzniknúť asi 1 kg syra.
3. Konzistencia. Aj keď po vylisovaní drží tvar a dá sa krájať, je sypký.
4. Chuť. Napriek prvému čudnému dojmu z jeho sypkosti je veľmi chutný a "iný". Preto som nenašiel ani recepty na jeho prípravu, lebo je to vlastne hotové jedlo.
5. Netaví sa, ale ak prejde tepelnou úpravou, tak sa mu zmení chuť.
Zhrnutie
Či za surova alebo pečený je vynikajúci. Dobre sa je, lebo je "ľahký". (Tu upozorňujem, že výraz dobre sa je, je namieste. Nenatiera sa na chlieb, ale jedáva sa lyžičkou a na jednu porciu počítajte min. 150 g.) V ústach pôsobí trochu "sucho", ale je to možno tým, že som použil odtučnené mlieko. Ťažko predpokladať do akých jedál by bol vhodný. Najchutnejší je čistý. Odporúčam každému ho vyskúšať. Je to príjemná zmena oproti klasickým syrom. Ak sa v postupe nepoužije soľ, je veľmi vhodný aj do sladkých krémov ako náhrada tvarohu. Takýto krém má omnoho lepšiu chuť.
Napriek môjmu záveru upozorňujem, že je to nová chuť. Určite sa nájdu ľudia, ktorým bude chutiť nezvyklo a jeho jemnú chuť si neobľúbia. Preto píšem ešte raz, nečakajte chuť syra.
Energetická hodnota
100 g tohto syra má niečo viac ako 800 KJ. (Podľa toho ako tuho je vylisovaný, ak ho nelisujete, ako je to na obrázku, tak je to menej.)
Ivov čerstvý syr
Mám veľmi fajnový jazýček a tento fínsky syr mal pre mňa jeden malý nedostatok. Cítil som v ňom trochu vaječnú chuť. Nie že by mi bola nepríjemná, ale značne redukovala množstvo nátierok, na ktoré by bol vhodný. Navyše moja maminka je chorá a vajcia a soľ má zakázané, pritom jej tento syr veľmi chutil. A tak som raz dostal šialený nápad urobiť ho bez vajec. A čuduj sa svete, funguje to.
Suroviny:
3 litre mlieka
0,5 - 1 liter kefíru
Mlieko varíme v hrnci a keď zovrie, stiahneme ho z platničky, vypneme ju a do mlieka opatrne vlievame za pomalého miešania kefír, až kým sa nezrazí. Schválne nepíšem koľko kefíru, ale je to menej ako 1 liter. Hrniec položíme nazad na už trochu vychladenú platničku a pár minút až ½ hod. necháme odpočítať. (Ja nechávam 10-15 min.). Vlejeme do čistej utierky, konce zviažeme a necháme asi 1 – 2 hod. stiecť. Syr medzitým v utierke stuhne.
Ako som bol z výsledkom spokojný?
Aj áno aj nie. Neobjavil som nič iné, len trochu zdravšiu a diétnejšiu variantu fínskeho čerstvého syra. Myslíte, že sa tá chuť, čo prezrádzala prítomnosť vajec stratila? Vôbec nie. Bol by som odprisahal, že v tom syre je vaječný žĺtok. Myslíte si, že bol neslaný? Takisto by som sa stavil, že v ňom je trocha soli.
Výsledok
Chuť takmer na nerozoznanie od originálu. Teda rovnako dobre chutí. Je však zaujímavé, hlavne pre tých čo chudnú, že energetickú hodnotu jedla som skresal takmer na polovicu. Tiež nie je bez povšimnutia, hlavne pre tých, čo majú vajcia a soľ zo zdravotných dôvodov zakázané, že tento syr už môžu.
Upotrebenie v kuchyni
1. Na sladko
Vanilkový krém
Do nádoby dáme syr, vsypeme vanilkový cukor (alebo vanilkovú esenciu) a hrozienka. Vlejeme do toho trochu mlieka a miešame až nevznikne krém. Dochutíme medom (diabetici umelým sladidlom) a citrónovou šťavou.
Kakaový krém
Do syru vsypeme 1 – 2 lyžice kakaa. Zriedime trochou mlieka, aby sa dal miešať a podľa chuti osladíme.
2. Na slano
Zjemňujem ním syrové omáčky z chuťovo výrazných syrov. Napríklad zmiešam s bryndzou 1:1, zriedim trochou cmaru, vymiešať a už len naliať na halušky. Takisto sa môže vymiešať s Nivou a vznikne výborná omáčka na zaliatie brokolice alebo karfiolu na pare. S trochou špagiet vznikne priam božské jedlo.
Čo so srvátkou?
Vznikne jej veľa. Písal som už o nej a o tom aké množstvo zdraviu prospešných látok obsahuje, v pitnom režime, ale zdá sa mi, že aj v článku o čerstvých syroch. Mnohým však prekáža jej chuť. Srvátka vznikajúca pri výrobe hore uvedených syrov je však iná. Má len mierne, takmer nepostrehnuteľne kyslú chuť. Chutí skôr ako sladké mlieko. Vyhodiť by ju bola škoda. To čo nevypijete, vlejte jednoducho do vane, keď sa kúpete. Keby Báthorička vedela, jak to omladzuje pokožku a pleť, nechala by panny na pokoji.
Ako ju piť
Ak vám nebude chutiť ani táto sladká srvátka, nemusíte sa za to ešte preklínať. Existujú aj iné spôsoby ako ju dostať do tela.
Kokteily
½ litra sladkej srvátky
1 banán
2 lyžice ovsených vločiek
Všetko sa to hodí do mixéra a vzniknú 3 porcie výborného nápoja. Pre tých, čo chudnú mám potešujúcu správu. Síce tento nápoj nemá až takú zanedbateľnú energetickú hodnotu a viete, že banány sa pri chudnutí nesmú, v tejto forme vám to ale neublíži. Ako olovrant alebo desiata vás dokáže zasýtiť na niekoľko hodín, počas ktorých telo spáli oveľa viac energie, ako nápoj obsahuje. Napriek tomu dá sa zhotoviť ešte diétnejší variant, ak použijete mango alebo jahody. (Pozor však na cukor alebo med, ktorým sa to musí ešte dochutiť.)
Podobne sa robí aj kokosové mlieko
½ litra teplej srvátky
na kocky nakrájaná dužina z jedného menšieho kokosového orecha
Dobre rozmixujeme. Cez plátno sa vyžmýka mlieko. Kokosová hoblinky, čo ostanú v utierke sa nemusia vyhadzovať, ale použijú sa na prípravu sladkej okary. (Výborná sladká maškrta, z ktorej sa chudne, recept zverejním neskôr.)
Vyžmýkané mlieko sa ochutí vanilkovým cukrom. Tiež sa môže vložiť nazad do mixéra a pridaním kúska banánu a manga vznikne výborný exotický kokteil.
Cestoviny
V tejto srvátke sa môžu variť cestoviny, len sa varia trošku dlhšie. Získajú lepšiu chuť.
Pečenie
Pri pečení, ju môžete pridávať miesto mlieka do cesta.
Nátierky
Existujú nátierky, ktorých základ tvorí varený žĺtok. Vďaka svojej konzistencii a chuti sa môže použiť tento syr na tieto recepty ako náhrada žĺtku. Dokonca ak do takejto nátierky vmiešate kurkumu, tak sa bude podobať aj farbou. Takouto nátierkou sa môžu plniť šunkové rolky, alebo aj zelenina. Nesmiete sa ale striktne držať receptu a trochu experimentovať. Každý kuchár má šancu vymyslieť s týmto syrom veľa vlastných receptov.
Tieto recepty nie sú všeobecne známe. Zámerne ich dávam do vašej pozornosti. Chudnúť a diétne sa stravovať môže byť pre vás rovnakým gurmánskym potešením ako aj predtým, pokiaľ zvládnete umenie neprejedať sa.