Kuracia pečienka na šalvii
Suroviny:
500 g kuracej pečienky
600 g šampiňónov
2 zväzky jarnej cibuľky
250 g cherry paradajok
1 kopitá PL sušenej šalvie alebo 2 kop. PL čerstvej
1 pohár nizkotučného mlieka
1-3 PL celozrnej múky (ovsenná alebo pšeničná)
šťava z 1/2 citróna
soľ
čierne korenie
Do hrnca dáme trochu vody a keď vrie pridáme 1 slepačí bujón, na veľké kusy nakrájané šampiňóny (drobné šamp. nekrájame vôbec) a na kolieska nakr. cibuľku. Kuraciu peč. nakrájame na väčšie kusy a pridáme tiež do hrnca. Občas to aj premiešame. Pridáme cherry paradajky. Ak sú maličké tak nenakrájané, ak sú väčšie tak prekrojené na polovicu.
Medzitým si urobíme zápražku nasucho v kastróle. Stále miešame a spoznáme, že je hotová, keď múka príjemne vonia a trošku ožltne. Do takto vychladnutej múky vlejeme mlieko a dobre premiešame.
Keď už pečienka v hrnci 5 - 10 min. vrela, tak pridáme šalviu, podľa chuti čierne korenie a zahustíme to mliekom v ktorom sme vymiešali múku.
Aby bola pečienka akurát, mala by sa variť asi 6 - 10 min. Ak sa varí dlhšie tak sa nič nestane, len je trochu tvrdšia, sú ale ľudia ktorým to tak chutí.
Krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Jedlo sa podáva s cestovinami Penne, alebo ako sa to najnovšie u nás volá, makarónmi. Hodí sa k tomu aj ryža alebo zemiakový knedlík.
Poznámka na záver: Ak nie je cibuľka nezúfajte, použite pór. Ak nezoženiete Cherry paradajky postačia aj 2 mäsité, nakrájané na kocky. Ak šalviu nekúpite v potravinách, dá sa kúpiť aj v lekárni, takú však treba očistiť od tvrdých stoniek.