Ovocno-jahodová torta zo syru

Recept na tortičku, akú urobí aj dieťa. Je chutná. Aj keď sa nedá označiť za celkom nízkokalorickú, určite to nie je energetická bomba, ako klasická maslová torta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Suroviny:

  • 1 balíček citrónového želé (na ½ litra)

  • 1 balíček jahodového želé (na ½ litra)
    (alebo)
    Pre tých čo chudnú razantne a boja sa cukru navrhujem diétnejšiu variantu a miesto hotového želé môžu použiť:

číry jahodový sirup s umelým sladidlom

číry citrónový sirup s náhradným sladidlom

  • želatína

  • 400 g čerstvého syra (Nemýliť si s Cottage Cheese)

  • 2 balíčky vanilkového cukru (alebo) vanilkovú esenciu a sladidlo

  • 2 balíčky diétnejšej instantnej šľahačky s rastlinným tukom

  • 400 ml mlieka

  • 250 g piškótov (Navrhujem Biscuit ale ak nie sú iné, môžu byť aj detské.)

  • 250 g jahôd

  • 1 červený pomaranč

  • 1 oranžový pomaranč

Príprava želé

V ½ litri horúcej vody rozpustíme citrónové želé

Alebo:

Do 4 dcl horúcej vody silno ochutenej citrónovým sirupom so sladidlom sa vleje 1dcl v studenej vode napučaná želatína.

To isté urobíme aj s jahodovým želé.

Obidve želé dáme do chladničky vychladnúť (nie stuhnúť)

Do nádoby na krém dáme 400g čerstvého syra...

...a vsypeme 2 balíčky vanilkového cukru. Vymiešame.

Na spodok tortovej nádoby, ktorú sme predtým vymastili margarínom vo veľkosti lieskového orieška, vlejeme trochu studeného citrónového želé a vložíme do chladničky.

Po pár minútach vyberieme a na studené želé ukladáme ovocie, ktorým zdobíme. (Napr. kolieska ošúpaného pomaranča, polovice jahôd.)

Zalejeme ďalším citrónovým želé.

Nelejeme ale nie všetko - 2,5 dcl si necháme do krému.

Tortovú misu dáme do chladničky. (Tortová misa musí byť z plastu alebo keramiky, ale môže to byť aj tortová forma. Musí mať hladký povrch zvnútra.)

Príprava krému:

Do vymiešaného syra s vanilkovým cukrom vlievame vychladnuté, ešte nie stuhnuté citrónové želé.

Potom vlievame vychladnuté jahodové želé.

Môžeme pridať aj na drobné kúsky nakrájané ovocie, ktoré ostali zo zdobenia.

Potom pridávame z 2 balíčkov a 4 dcl mlieka vyšľahanú šľahačku a stále miešame.

Zhotovenie torty:

Do tortovej misy vlejeme na stuhnutú želatínu krém.

Ten vyhladíme do rovna a obkladáme piškótmi.

Znova sa naleje krém a obložíme piškótmi.

To opakujeme, pokiaľ nie je misa takmer plná. Dáme do chladničky na asi 2 hod. stuhnúť.

Potom misu vyberieme z chladničky a ponoríme spodok misy asi na 1 min. do horúcej vody. Nožíkom vykrojíme tortu od okraja nádoby a vyklopíme ju na tácku.

Povrch torty dozdobíme ešte zvyšným ovocím a okraj torty môžeme ponatierať trochou krému alebo šľahačky, ktorú sme si odložili z predchádzajúcej prípravy. Ale nemusíte, lebo aj neupravený okraj torty pôsobí dekoratívne.

Hotová torta sa nechá v chladničke ešte asi 2 hodiny tuhnúť, aby sa dala ľahko krájať.

No a ešte k energetickej hodnote: pôvodný recept udáva na porciu 1400 Kj (333 Kj). V tom pôvodnom sa ale používa klasická šľahačka. Ja dávam instantnú. Takže to bude mať o niečo menej. Tiež sa dá pripraviť želé z plátkovej želatíny a sladidla.

Nie je to torta typu "Zjem a priberiem" ale typu "Zjem, ale večeru už do mňa nedostane nikto" . Nakoniec každý vie rátať, či sa mu to zmestí do tých denných 5 500 Kj.

Inak tá torta chutí najmä deťom a snáď sa nenájde blázon, ktorý si ju pripraví a zje sám. Pre istotu však: recept je na 16 porcií a jedno porcia má okolo 1400 Kj

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu