Suroviny:
1 balíček citrónového želé (na ½ litra)
1 balíček jahodového želé (na ½ litra)
(alebo)
Pre tých čo chudnú razantne a boja sa cukru navrhujem diétnejšiu variantu a miesto hotového želé môžu použiť:
číry jahodový sirup s umelým sladidlom
číry citrónový sirup s náhradným sladidlom
želatína
400 g čerstvého syra (Nemýliť si s Cottage Cheese)
2 balíčky vanilkového cukru (alebo) vanilkovú esenciu a sladidlo
2 balíčky diétnejšej instantnej šľahačky s rastlinným tukom
400 ml mlieka
250 g piškótov (Navrhujem Biscuit ale ak nie sú iné, môžu byť aj detské.)
250 g jahôd
1 červený pomaranč
1 oranžový pomaranč
Príprava želé
V ½ litri horúcej vody rozpustíme citrónové želé
Alebo:
Do 4 dcl horúcej vody silno ochutenej citrónovým sirupom so sladidlom sa vleje 1dcl v studenej vode napučaná želatína.
To isté urobíme aj s jahodovým želé.
Obidve želé dáme do chladničky vychladnúť (nie stuhnúť)
Do nádoby na krém dáme 400g čerstvého syra...
...a vsypeme 2 balíčky vanilkového cukru. Vymiešame.
Na spodok tortovej nádoby, ktorú sme predtým vymastili margarínom vo veľkosti lieskového orieška, vlejeme trochu studeného citrónového želé a vložíme do chladničky.
Po pár minútach vyberieme a na studené želé ukladáme ovocie, ktorým zdobíme. (Napr. kolieska ošúpaného pomaranča, polovice jahôd.)
Zalejeme ďalším citrónovým želé.
Nelejeme ale nie všetko - 2,5 dcl si necháme do krému.
Tortovú misu dáme do chladničky. (Tortová misa musí byť z plastu alebo keramiky, ale môže to byť aj tortová forma. Musí mať hladký povrch zvnútra.)
Príprava krému:
Do vymiešaného syra s vanilkovým cukrom vlievame vychladnuté, ešte nie stuhnuté citrónové želé.
Potom vlievame vychladnuté jahodové želé.
Môžeme pridať aj na drobné kúsky nakrájané ovocie, ktoré ostali zo zdobenia.
Potom pridávame z 2 balíčkov a 4 dcl mlieka vyšľahanú šľahačku a stále miešame.
Zhotovenie torty:
Do tortovej misy vlejeme na stuhnutú želatínu krém.
Ten vyhladíme do rovna a obkladáme piškótmi.
Znova sa naleje krém a obložíme piškótmi.
To opakujeme, pokiaľ nie je misa takmer plná. Dáme do chladničky na asi 2 hod. stuhnúť.
Potom misu vyberieme z chladničky a ponoríme spodok misy asi na 1 min. do horúcej vody. Nožíkom vykrojíme tortu od okraja nádoby a vyklopíme ju na tácku.
Povrch torty dozdobíme ešte zvyšným ovocím a okraj torty môžeme ponatierať trochou krému alebo šľahačky, ktorú sme si odložili z predchádzajúcej prípravy. Ale nemusíte, lebo aj neupravený okraj torty pôsobí dekoratívne.
Hotová torta sa nechá v chladničke ešte asi 2 hodiny tuhnúť, aby sa dala ľahko krájať.
No a ešte k energetickej hodnote: pôvodný recept udáva na porciu 1400 Kj (333 Kj). V tom pôvodnom sa ale používa klasická šľahačka. Ja dávam instantnú. Takže to bude mať o niečo menej. Tiež sa dá pripraviť želé z plátkovej želatíny a sladidla.
Nie je to torta typu "Zjem a priberiem" ale typu "Zjem, ale večeru už do mňa nedostane nikto" . Nakoniec každý vie rátať, či sa mu to zmestí do tých denných 5 500 Kj.
Inak tá torta chutí najmä deťom a snáď sa nenájde blázon, ktorý si ju pripraví a zje sám. Pre istotu však: recept je na 16 porcií a jedno porcia má okolo 1400 Kj