V sérii článkov o varení pri redukcii váhy budú popísané pozmenené postupy pri varení. Bude tam aj určitý rozdiel vo výbere surovín. Cieľom týchto pozmenených postupov je znížiť energetickú hodnotu jedál, ich glykemický index a konkrétne v tomto recepte aj zvýšenie využiteľnosti rastlinných bielkovín pre naše telo. Preto bude táto rada vhodná aj pre vegetariánov. Stačí si zapamätať jedno pravidlo. Obilniny kombinujeme so strukovinami a je veľmi vhodné používať pri varení aj srvátku. Z aminokyselín získaných z rastlinných bielkovín v jedle, kde sa táto kombinácia nachádza si vie telo poskladať plnohodnotnú bielkovinu.
Suroviny:
1 kg zelenej fazuľky
2 veľké zemiaky
5 lyžíc ovsených vločiek alebo ovsenej múky
½ litra odtučneného alebo polotučného mlieka
0,5 – 0,8 litra kyslej srvátky
1 menší zväzok kôpru
soľ na dochutenie.
Postup:
Zelenú fazuľku dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou tak aby bola ponorená a varíme asi 15 min. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme 15 min. Pridáme ½ litra mlieka, v ktorom sme rozmixovali ovsené vločky alebo vmiešali ovsenú múku a keď polievka zhustne vlejeme ½ litra vriacej srvátky a vsypeme nakrájaný kôpor. Dochutíme diétnou soľou (Maruška).
Ak použijeme ½ litra srvátky bude polievka len mierne kyslá. Dochucujeme aj srvátkou podľa vlastnej chuti. Ja jej dávam asi 0,7 litra no myslím si, že je veľa ľudí, čo ju majú radi kyslejšiu. Príprava polievky trvá asi 35 min. Aj keď je polievka sýta, neodporúčam ňou nahrádzať hlavné jedlo (snáď len v prípade ak by sme ju zajedali tmavým chlebom). Pri chudnutí je lepšie si dať menšiu porciu polievky a menšiu porciu hlavného jedla a dosýtiť sa zeleninou. V niektorých oblastiach Slovenska sa do tejto polievky pridáva aj surová, na kocky nakrájaná paradajka. Priznám sa, že som tomu neprišiel na chuť, no ak radi experimentujete môžete to vyskúšať.