
Zemiaky s bryndzovou omáčkou
Čerstvý syr vymiešame s bryndzou v pomere 1:1 a zriedime cmarom, aby to malo konzistenciu hustejšieho krému.
Dostatočné množstvo tejto omáčky dáme na varené zemiaky a polejeme nakrájanou cibuľou, upraženou na oleji do červena. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Cestoviny so zemiakmi a čerstvým syrom
Na kocky nakrájané zemiaky dáme do vriacej vody. Keď voda znova zovrie, necháme zemiaky ešte 1 – 2 min. povariť a pridáme cestoviny. Tie varíme podľa typu cestovín 6 – 10 min.
Na uvarené cestoviny so zemiakmi sa dá na kocky nakrájaný čerstvý syr. Poleje sa to do červena opraženou cibuľkou a ozdobí čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Snáď nemusím ani písať, že k obidvom jedlám sa hodí aj pohár kyslého mlieka.
Niekomu tieto recepty nemusia pripadať diétne. Sú, ak si dáme primeranú porciu, syr bude vyrobený s odtučneného mlieka a nebudeme jedlá zapíjať kyslou smotanou, ale kefírom či cmarom. Navyše sú to jedlá, ktoré sú našim chuťovým pohárikom blízke a snáď sa nenájde slovák ktorému by nechutili.