Sójové mlieko & okara

V tomto článku nebudem popisovať recepty na jedlá zo sóje. Nebudú to ani recepty na prípravu sójového mäsa. Tie sú bežne dostupné na kuchárskych webových stránkach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Ani nechcem nikoho odrádzať od prípravy sóje ako strukoviny, ale podľa môjho názoru je to chuťovo najnekvalitnejšia strukovina. Jediným dôvodom prečo ju používať, je jej vysoká výživná hodnota. No tú majú aj „polotovary“, ktoré sa zo sóje pripravujú a sú omnoho chutnejšie.

Napíšem Vám však postup, ako si zo sóje vyrobiť sójové mlieko a okaru.

Má význam pripravovať si v dnešnej dobe tofu alebo sójové mlieko, keď sa dá kúpiť v obchode?

Výroba je náročná na čas. Nie je to jednoduchý recept. Napíšem vám niekoľko dôvodov prečo sa vyplatí táto námaha.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Z pol kila sóje sa dá vyrobiť 1/2 kg tofu. Je to jasný ekonomický dôvod. U mňa však odpadá. Hodinu svojho času si vážim viac ako je ušetrených 50 Sk. Samozrejme inak sa na to môže pozerať dôchodca alebo mladá rodina s deťmi.

2. Pri výrobe vzniká okara a z nej sa dajú pripravovať fantastické jedlá. Bohužiaľ sa nikde nedá kúpiť.

3. Ďalším odpadom vznikajúcim pri výrobe je syrovátka. Je to neuveriteľný liek na kožu a pokožku. Jediným dôvodom prečo sa na ňu ešte nevrhli kozmetické firmy je jej nízka trvanlivosť.

Z tohto pohľadu aj u človeka ako som ja, ktorý nemusí obracať každú korunku, nie je ekonomický dôvod zanedbateľný. Z pol kila sóje sa dajú pripraviť suroviny na varenie a je ich toľko, že jeden človek má týždeň čo jesť a sú to rozmanité, zdravé a hlavne chutné jedlá z ktorých sa nepriberá.

SkryťVypnúť reklamu

 Tofu - recepty na tofu sa dajú zohnať bežne na webe. Mne sa osvedčila príprava, kde sa menej korení, alebo korení s rozumom. Vynikne tým jemná chuť syra a jedlo je delikátne. K tofu sa hodí napr. omáčka z petržlenovej vňate a ryža. Výborná je aj kombinácia tofu a huby. Moja mama ho miluje len tak čisté, nakrájané ako syr a je ho posolené s paradajkou.

 Okara - Nemci z nej robia fantastické fašírky. Tiež sa pridáva pri pečení do cesta. Okara je veľmi zdravá a výborne sa z nej chudne. I keď je to odpad, vznikajúci pri výrobe sójového mlieka, obsahuje množstvo výživných látok, bielkoviny a malé množstvo sójového tuku. Neskôr, v inom článku uvediem recept na fantastickú sladkú, orechovú pochúťku z nej, ktorá sa môže jesť dokonca pri chudnutí.

SkryťVypnúť reklamu

 Sójová syrovátka - Japonky sa v nej umývajú a zrejme vedia prečo.

1. Omladzuje pleť. Pôsobí proti vráskam.

2. Pre nás mužov má väčší význam, že je to skvelá voda po holení. Zastavuje prípadné drobné krvácania pri neopatrnom holení. Nedráždi a ukľudňuje pleť. Ocenia hlavne ľudia s citlivou pleťou. Kvalitu oproti bežne používaným kozmetickým prípravkom spoznáte okamžite.

3. Ak máte doma dieťa v puberte, tak by určite mohlo rozprávať čo všetko dokážu hormóny s pokožkou. Syrovátka lieči akné.

4. To čo nedokázala masť od mojej dermatoložky, ktorú mi dala na stvrdnuté chodidlá, dokázal jeden kúpeľ nôh. A netreba ten kúpeľ aplikovať denne (stačí sporadicky) a neostáva po ňom nechutný „maglajz“ na nohách ako je to od masti. Je účinná na kvasinkové a plesňové ochorenia nôh. (Zapáchajúce nohy.)

SkryťVypnúť reklamu

5. Dá sa v nej umývať riad. (Kto by už ale v takomto zázrakom umýval riad.)

6. Nakoniec vás ešte poteším že je bez pachu, ale ani nevonia, snáď len trochu citrónovo.

7. Niektorí autori ju odporúčajú piť lebo je zdravá. Skúšal som to raz ochutené medom. Má to trochu chuť ako žltá malinovka, čo sa všade, ešte za komunistov, predávala. (Pamätníci budú vedieť.) Takže nič moc. Ostal som verný zelenému čaju.

 Dôležité upozornenie. Ako tofu tak i okara so syrovátkou sa nesmú skladovať v chladničke dlhšie ako týždeň. Našťastie tofu, okara a syrovátka sa dajú zamraziť. Tofu po zamrazení mení farbu. Po rozmrazení sa mu však vráti pôvodná.

A je načase aby som prešiel k samotnej príprave.

Sójové mlieko

 Deň vopred namočené sójové bôby (12-16 hod.) dobre premyjeme pod tečúcou vodou a rozdelíme na 3 diely (asi po 330 g). Vodu v ktorej sa sója močila nevylievame. Je to dobré hnojivo pre izbové rastliny.

Do mixéra dáme 750 ml vody a 1 diel sójových bôbov. Dobre rozmixujeme a prelejeme do väčšej nádoby. Toto zopakujeme s každým dielom.

 Do veľkého hrnca dáme 1/2 l vody. Keď voda vrie, tak vlejeme rozmixovanú sóju a miešame až hmota zovrie. Zovretie spoznáme okamžite, pretože hmota začne prudko kypieť. Preto nenechávame hrniec ani chvíľu bez dozoru. Kypiaci hrniec stiahneme okamžite z ohňa.

 Pripravíme si sitko a mokrú utierku. Utierku vložíme do sitka, sitko položíme na väčší hrniec a naberačkou vlievame do utierky hmotu. To čo preteká do hrnca je sójové mlieko a to čo ostáva v utierke je okara.

 Počkáme až to trochu vychladne (aby sme si nepopálili ruky), utierku zviažeme do uzlíka a vyžmýkame z nej mlieko. Utierku vložíme do malého hrnca, rozvinieme, vlejeme trochu studenej vody, zamiešame, zviažeme zase do uzlíka a znova žmýkame mlieko. Okaru dáme do misky, je hotová.

 Ak chceme mlieko použiť ako náhradu kravského mlieka, tak ho musíme dať ešte zovrieť. Trochu prisolíme morskou soľou a dáme do neho 1 vanilínový cukor. Ak chceme mlieko použiť na prípravu tofu tak do neho soľ ani cukor nedávame.

 Mlieko plníme hneď po prevarení do fliaš, ktoré vzduchotesne uzavrieme. Takto sterilizované vydrží dlho. Ak ho máme uložené voľne, ako bežné mlieko, musíme rátať s tým, že sa aj ako bežné mlieko správa. Môže skysnúť. Z mlieka môžeme vyrábať aj sójový jogurt a čerstvý syr ako z normálneho mlieka.

 Ak si chceme vyrobiť sójový jogurt, tak použite ako štartér iba jogurt s Bifidobaktériou. Iným jogurtovým kultúram sójové mlieko nechutí. Priznám sa, že ani mne a tak som ho (sójový jogurt) ešte nejedol a sójové mlieko som len ochutnal.

 V ďalšom článku o receptoch zverejním domácu prípravu tofu.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu