Základom týchto receptov bude nízkotučný, nátierkový tvaroh. Nie je snáď ideálnejšieho pokrmu na chudnutie. Takmer neobsahuje tuk a je to čistá, ľahko stráviteľná bielkovina. Možno niekoho zarazí, že sa nestránim používať do nátierky aj kalorickejšie prísady. Je to ale len prvý dojem. Treba sa na to pozrieť z takého pohľadu, že každý recept je na min. 10 krajcov chleba a nátierkou nešetríme, mažeme ju na hrubo. Nikdy neodchádzajte od raňajok polosýty a súčasťou raňajok musí byť aj tanier s nakrájanou zeleninou. Raňajky sú základ. Od toho čo raňajkujete závisí ako budete v práci výkonný a či sa budete dobre cítiť. Ja osobne som začal chudnúť vždy až na obed.
LOSOSOVÁ NÁTIERKA
1 balenie drveného lososa
1/2 ČL soli
200 - 250g nátierkového tvarohu
Všetko vymiešame a nátierka je hotová
SYREČKOVÁ NÁTIERKA
200g syrečiek
250g tvarohu
1/2 ČL soli
1/2 ČL drvenej rasce
nízkotučné mlieko
Syrečky nastrúhame na hrubo a vymiešame s prísadami. Prilievame mlieko, aby to malo správnu konzistenciu. Prikryté dáme do chladničky a nátierka je hotová až o 7 dní. Vznikne jej ale ohromné množstvo. Kto neznáša syrečky, tak nech ju ani len neskúša. Je ale mimoriadne zdravá a je sa s jarnou cibuľkou.
BYLINKOVÁ NÁTIERKA
1 ČL tymianu (sušeného)
1/2 ČL soli
200g nátierkového tvarohu
nízkotučné mlieko
Vymiešame a dolievame mliekom aby to malo správnu konzistenciu. Pripravujeme večer predchádzajúceho dňa.
NÁTIERKA Z UDENÝCH ŠPROTOV
170 g údených šprotou (môžu byť aj z konzervy a použijeme aj olej)
1 nátierkový tvaroh (200g)
1 malá cibuľa
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
šťava z 1/2 citróna
Cibuľu nakrájame na jemno a všetko vymiešame. Ak nemáte šproty, tak môžete použiť aj konzervu sardiniek v oleji alebo vo vlastnej šťave. Takisto môžete použiť mäso z vykosteného údenáča.
BRYNDZOVÁ NÁTIERKA
Bryndzu radíme medzi syry, ktoré by sa pri chudnutí už nemali jesť. Je to pre jej vysoký obsah tuku v sušine. Nemusíme si ju však odriekať. Nasledujúci recept je príkladom ako si s tým poradiť.
250 g bryndze
250 g odtučneného nátierkového tvarohu
štipka soli
odtučnené mlieko
Vymiešame zo surovín nátierku a zriedime mliekom aby mala vhodnú konzistenciu. Kto má rád túto nátierku s paprikou, môže dať 1 ČL mletej sladkej papriky.
Výborne chutí s čiernym chlebom a mladou cibuľkou. Ak použijete miesto bryndze syr Niva vznikne vám nátierka z Nivy.
Pri chudnutí sa vyhýbame maslu a margarínom. Aj nízkotučný margarín by som neodporúčal jedávať častejšie ako 1 - 2x do týždňa. Panenské oleje sú ale zdravé, preto ak budete pripravovať nejakú hore uvedenú nátierku aj deťom, tak ju zjemnite olejom. Môžete aj sebe, podľa toho akým tempom chcete chudnúť. Do syrečkovej sa ale olej nehodí.