Základy prípravy jedál pri chudnutí

Úvod

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Aj keď som v pôvodnom názve článku uviedol „pri redukčnej diéte“, musel som ho poopraviť. Medzi ľuďmi, ktorí redukčnú diétu podstúpili, bola aj moja matka a počas kúpeľného pobytu úspešne zhodila 5 kíl, ktoré boli po návrate z liečenia za pár týždňov späť.

 Redukčná diéta sa pritom radí medzi tie najrozumnejšie. Najčastejší dôvod, prečo dokáže stroskotať akákoľvek diéta je všeobecne známy. Len tá diéta, ktorá vedie k trvalej zmene stravovacích návykov a rešpektuje človeka ako indivíduum so špecifickými chuťami a s preferovaním určitých typov jedál, má šancu na úspech. (Taká však neexistuje.) Pretlmočené do prostej reči. Ak niekomu diéta predpisuje 3x do týždňa brokolicu dusenú na pare s varenými zemiakmi a rožok s nízkotučným syrokrémom na večeru, je naivné sa domnievať, že bude tieto jedlá konzumovať po schudnutí, ak aj pred diétou neboli u chudnúceho obľúbené. Preto ani slovo diéta, nebudem v tejto sérii článkov používať. Snáď len v tom zmysle, ako individuálna diéta. Niečo, čo si človek vytvorí sám, aby schudol, zodpovedalo to pritom jeho nárokom na typy jedál, na ktoré je zvyknutý a súčasne by ho to aj naučilo stravovaniu, pri ktorom by už v budúcnosti nedochádzalo k neželanému priberaniu na váhe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ľudia s nadváhou sa radi označujú za gurmánov

 Nie všetci však vedia variť. Ak patríte k tiež k takým a snažíte sa o schudnutie, tak máte dve možnosti. Buď sa variť naučíte, alebo prestanete v čítaní týchto článkov. Nebudú mať pre vás žiadny praktický význam. Ľudia, čo sa pokúšajú roky o schudnutie často a radi nadávajú na svoj apetít. Vidia v tom hlavný problém svojej nadváhy. Milujú jedlo a chutí im jesť. Chudnutie znamená pre nich odriekanie a boja sa ho. A majú pravdu. Predstava celoživotného počítania kalórií a jedenie jedál, ktoré sa nedajú práve označiť za dva krát chutné, je desivá.

 Ako na to?

SkryťVypnúť reklamu

 Položím vám otázku. Viete čo budete zajtra celý deň jesť? Ak máte nadváhu a to neviete, tak sa vám pravdepodobne nepodarí schudnúť. Potom je tu ešte jeden prípad, že si len myslíte, že to viete, no skutočnosť sa bude líšiť od vašej predstavy a svoj jedálny lístok obohatíte o nejaký neplánovaný zákusok alebo čokoládovú tyčinku. Ste typ, ktorý má pevnú vôľu a zje len to, čo zodpovedá jeho predstavám o zdravej strave, alebo často zlyháte a máte potom výčitky?

 Je dôležité poznať svoje chute a zvyky

 Existuje jedna diéta s názvom „stravovanie podľa krvných skupín“. Tiež som to čítal a dávno som sa tak dobre nezabavil. Neviem ako prišiel autor tejto diéty k toľkým múdrostiam ale dozvedel som sa o sebe veľa zaujímavých vecí a samozrejme všetky boli vedecky podložené. Podľa mojej vzácnej krvnej skupiny som vraj mäsový typ, teda milujem mäso a jeho nejedenie mi môže spôsobiť veľa zdravotných problémov. Diagnózy, ktoré mi hrozia tam boli aj konkrétne popísané, vskutku ich bolo neúrekom a boli desivé.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa tomu veriť asi tak, ako horoskopu v novinách. Mäso mi nechutí, jedávam ho len keď musím a nijak mi nechýba. Podľa tejto diéty ma čaká (tým, že nejem mäso) život plný chorôb a utrpenia, no zatiaľ sa mi už desaťročia vyhýba aj hlúpa chrípka, kašeľ či nádcha. Je to iste preto, že moje mäsom podvyživené telo je tak biednou potravou pre rôzne bacily a vírusy, že sa mu oblúkom vyhnú. Ale dosť už humoru. Vážení tak toto nie. Poznať svoje chute znamená pozorovať sa, čo jete, čo vám najviac chutí a tiež kedy jete a v akých množstvách. Odpovede na tieto otázky musíte poznať a nenájdete ich v žiadnej publikácii, nech by sa tvárila akokoľvek vedecky. Neznamená to však celoživotné pozorovanie sa. Ide len o to, zistiť chyby ktorých sa v stravovaní dopúšťate a tiež akým jedlám (s akou chuťou) dávate prednosť. 

SkryťVypnúť reklamu

 Prečo je plánovanie jedla také dôležité?

 Nielen pri chudnutí ale aj pri zdravom stravovaní je dôležitá pravidelnosť. S tým by nemali byť veľké problémy a telo si na stravovací režim ľahko zvyká. Nie je dovolené vynechať nejaké hlavné jedlo dňa a neodporúča sa vynechávať ani desiata a olovrant. Pri neplánovaní stravy sa stáva pravidlom, že človek zje to prvé, čo mu príde pod ruku a to by sa nemalo. Pre názornosť uvediem príklad. Povedzme, že ste sacharidový typ stravníka ako ja a neviete čo bude na olovrant, lebo nemáte nič nachystané. Kúpite si nejaký čokoládový zákusok v bufete, lebo ho tam majú a vy mu jednoducho neodoláte. Pri plánovaní sa to nemôže stať a dopredu si pripravíte nejaký dezert s čokoládovou chuťou a pribalíte si ho sebou do práce. Váš dezert má však oproti kupovanému prijateľnú energetickú hodnotu a neohrozí vaše chudnutie. Účel splní rovnako dobre a nebudú vás ani trápiť výčitky svedomia zo zlyhania pevnej vôle.

 Povýšte svoj nedostatok na cnosť

 Sú jedlá, z ktorých sa priberá a pritom sú aj veľmi chutné. To je problém nadváhy. Schudnúť by chcel každý, ale nie každý je ochotný sa týchto jedál vzdať. Ale inak to nejde. Existuje však jedno riešenie, určitý kompromis. Dá sa naučiť inej príprave obľúbených jedál, tak aby sme znížili ich energetickú hodnotu a neutrpela tým ich chuť. Takisto sa dajú niektoré „klasické“ jedlá nahradiť novými s podobnou, alebo dokonca s ešte lepšou chuťou. Verte mi, že pri takomto chudnutí vás ani nenapadne vrátiť sa k tým pôvodným jedlám, vinným za vašu nadváhu a aj nový typ stravovania sa stane trvalým. Nenadarmo sa hovorí, že na lepšie sa ľahko zvyká. Štíhly gurmán síce nepôsobí presvedčivo, no nech je vám útechou, že aj najslávnejší šéfkuchári sveta nemajú nadváhu a kto by už veril, že práve ich strava je málo chutná.

 (V pokračovaní článku sa budem venovať najčastejšie používaným surovinám pri príprave jedál.)

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu