Základy prípravy jedál pri chudnutí

Prílohy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dáva sa im najväčšia vina na priberaní. Nemyslím teraz zeleninovú oblohu, alebo ako sa niekedy nesprávne nazýva zeleninovú prílohu, ale tie klasické sacharidové. Patrí sem biely chlieb, knedľa, ryža, zemiaky a cestoviny. Ich nebezpečenstvo pre našu štíhlu líniu ani tak nespočíva v ich energetickej hodnote (ktorá je v porovnaní s tukmi 2x nižšia), ale v množstve a častosti, v akej sa konzumujú. Sprevádzajú nás od samého rána. Sú to rožky na raňajky, zemiaky k obedu alebo ryža či knedľa na večeru. Jeme ich min. 3x za deň. V súčte je ich energetická hodnota vysoká. Aj úspech niektorých diét spočíva práve v tom, že ich k niektorým jedlám nesmieme jesť. (Napr. delená strava k mäsu prílohu nepovoľuje.)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Každý kto prešiel štádiom chudnutia, alebo sa v ňom nachádza by mohol o tom rozprávať, aké to je, keď sa príloha musí vážiť na gramy a ako chutí jedlo, keď sa kuracie prsia zajedajú len zeleninou. Nie je to, to pravé orechové a malé porcie nie sú ani tak dôsledkom silnej vôle, ako skôr málo chutnej stravy, ktorej jedenie nám neprináša potešenie.

 Skôr ako však začnem jednotlivé prílohy a alternatívy k nim popisovať osobitne, napíšeme si, ako má vyzerať normálna porcia pre priemerne pracujúceho človeka, ktorý nemá nadváhu. Slovenská kuchyňa je trochu skúpa na zeleninu a veľmi štedrá práve k prílohám a tukom. Nesmieme sa preto čudovať, že patríme medzi najviac obézne národy Európy a vo výskyte kardiovaskulárnych chorôb sa derieme na popredné miesta vo svete.

SkryťVypnúť reklamu

 Zemiaky:

Normálna porcia je 200 – 220 g. Je to asi o ¼ menej ako vám naložia v reštaurácii alebo v závodnej kuchyni. Aby sme skúsili odhadnúť správne množstvo, musíme si aspoň raz takúto prílohu odvážiť. Normálny obed by mal vyzerať asi takto. 1 stredne veľký zemiak alebo 2 menšie uvarené, porcia mäsa, trochu šťavy alebo omáčky a až 200 – 250 g nakrájanej surovej zeleniny rôznych druhov.

 Knedľa:

Normálna porcia by mali byť 3 kysnuté knedlíky alebo 2 zemiakové. Bežnou porciou v jedálňach však je 4 a 5 a nezriedka až 6 knedlíkov.

 Chlieb:

Normálna porcia (napr. na raňajky) by mala mať 1 – 2 krajce chleba. Platí to isté ako pri zemiakoch. Ku každému jedlu, ku ktorému sa to hodí sa podáva surová zelenina.

SkryťVypnúť reklamu

 Ryža:

Normálna porcia je 50 – 70 g v surovom stave. Pre ilustráciu, ryža vo varných vrecúškach má 400 g. Jedno 100 gramové vrecúško je až na 2 porcie.

 Cestoviny:

Zatiaľ čo ich niektorí označujú za príčinu nadváhy, iní na ne nedajú dopustiť a označujú ich ako veľmi vhodné pri chudnutí. Celý trik spočíva samozrejme v ich príprave a veľkosti porcie. 1 balík v surovom stave (400 gramový) je na 4 – 5 porcií.

 Málo jedla môže zlomiť vašu pevnú vôľu, vaše odhodlanie schudnúť

 Raz som bol tlmočiť v Nemecku a cestou ku klientovi som sa išiel naraňajkovať na pumpu. Nemecká kuchyňa je preslávená nielen studenými večerami ale aj čiernym chlebom. Krajce sú maličké a veľmi tenké. Takmer priesvitné. Na rozdiel od Slovenska nečakajte, že si môžete z misky zobrať ľubovoľný počet. Sú rozrátané presne na počet stravníkov tak, aby sa každému ušli len 2 kusy. Misy sa takmer prehýbajú pod rôznymi šalátmi, šunkou a syrmi a nikto sa na vás nebude hnevať ak zjete hoc aj 10 párkov, no zjesť o jeden krajíček chleba najviac, znamená vrchol netaktnosti, lebo by sa už neušlo pre vášho suseda. Vedľa mňa pri stole raňajkoval jeden veľmi obézny pán a kým som ja stihol do seba nahádzať všetko možné, on sa stále trápil s jednou miniatúrnou žemličkou. Jedol veľmi pomaly, vychutnával si ju a ja som nechápal ako môže takému veľkému telu stačiť niečo tak nepatrné. Pochopil som vtedy, že ten pán zrejme chudol a bol na diéte. Niečo podobné som zažil aj vo Zvolene v bufete, kde si jeden zákazník objednal k obedu len 1 knedlík. Škoda, že som dotyčných nepoznal osobne, lebo by ma zaujímalo, či ich snaha o schudnutie bola úspešná. Od stola by mal človek odchádzať polosýty, nikdy však nie hladný a nechcel by som byť v koži človeka trápeného celé týždne a mesiace hladom. A práve prílohám vďačíme za to, že neodchádzame od stola hladný.

SkryťVypnúť reklamu

 Ako ich jesť?

 Pomaly a v primeranom množstve. Na každé hlavné jedlo dňa si nechávame min. ½ hodiny. Žujeme pomaly, aby sa tvorilo dostatok slín. Jedlo si vychutnávame.

V dnešnej uponáhľanej dobe to môže byť pre niekoho problém, no nemáte na výber. Omnoho väčšie problémy sa spájajú s obezitou alebo ochoreniami tráviaceho traktu ako následkom zlého prístupu k stravovaniu.

 No pri chudnutí nestačí ani to

Hore popísané množstvá príloh sú určené len ľuďom, ktorí si svoju váhu udržiavajú, alebo nechcú pribrať. Pri chudnutí to však stále ešte nestačí. Musíme aj z toho mála ubrať. Ako to však urobiť, aby bola porcia dosť veľká a sýta a mohli sme sa po celý deň venovať plnohodnotnému životu a práci a nie svojmu škŕkajúcemu a hladom trápenému žalúdku?

 Skôr ako však odpoviem na túto otázku, musím vám nasadiť ešte jedného strašiaka do hlavy a napíšem vetu ktorú by si mal zapamätať každý adept na chudnutie.

 Príloha = škrob = cukor

 Ako by vám chutil segedínsky guláš, keby ste ho zajedali namiesto knedle likérovým špicom?

Asi nechutil. No sladkú chuť by mala aj knedľa, keby škrob v nej obsiahnutý chutil tak, ako sa na cukor patrí – sladko. Škroby sú síce zložené cukry, no sladko nechutia a my sa ľahko necháme pomýliť. A tak ľudia, čo sa trasú pred každou lyžičkou medu v čaji a boja sa zjesť jablko, si dajú spokojne mastnú buchtu, len preto, že je syrová alebo škvarková a mylne sa domnievajú, že keď nechutí sladko, tak z nej nepriberú. Ak chcete schudnúť, tak by ste sa mali prestať báť cukrov. Je len jediný cukor ktorého sa treba obávať a už sám názov vám napovie, že s ním nie je niečo v poriadku – rafinovaný cukor.

 Pristúpim ku konkrétnym prílohám a ich príprave. Začnem najzdravšou z nich a na Slovensku našťastie aj najpopulárnejšou – zemiakmi.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu