Ich energetická hodnota aj glykemický index sú prijateľné. Nesmú sa však zjesť vo veľkom množstve a podávame ich vždy so zeleninovou oblohou. Musia však byť varené. Zemiaky majú v sebe určitú zázračnú schopnosť pohlcovať tuky a zachovať si pritom svoju „ľahkú“ chuť. A tak sa ani veľa ľudí nedozvie, že dostali do seba práve kalorickú bombu v podobe – pečených zemiakov, hranolčekov, zemiakovej kaše s maslom alebo omastených zemiakov, či majonézového zemiakového šalátu.
Skúste však zjesť jeden v šupke uvarený zemiak alebo zemiak upečený v pahrebe. Ani ho nesoľte a vychutnajte si jeho skvelú chuť. Chuť, ktorú nie je treba ničím vylepšovať a ďakujme bohu, že nie sme odkázaní len na obilninové kaše, ktorými sa kŕmili naši predkovia, ani nie v tak vzdialenej minulosti, kým ešte neboli na našom kontinente známe.
Ako ich variť
Varíme ich v osolenej vode. Pokiaľ to ich kvalita dovolí, tak ich varíme a aj konzumujeme so šupkou. Po uvarení sa voda zleje, ale nevylieva. (Pokiaľ sa varili ošúpané.) Obsahuje veľa, pre výživu hodnotných látok a používame ju na prípravu zeleninovej polievky. Do hrnca s uvarenými, prílohovými zemiakmi sa vhodí hrsť nakrájaného ligurčeku alebo petržlenovej vňate alebo pažítky. Ak nemáme, môže byť aj menšie množstvo nakrájanej zelerovej vňate alebo sušeného ligurčeku. (Sušená petržlenová vňať je bez chuti a ak ju nejaký kuchár aj pridáva, tak len na oklamanie zákazníka – aby zákazník videl, že je v tom niečo zelené. S chuťou zemiakov to neurobí takmer nič.) Veľa chudnúcich musí zo zdravotných dôvodov obmedziť soľ. Vtedy solíme vodu do zemiakov oveľa menej alebo vôbec a ako korenie sa používa mletá rasca. Rascu ako korenie používame do všetkých jedál, ktoré solíme málo alebo vôbec a majú chutiť slano.
Ak sa niekomu zdajú takéto zemiaky suché nie je to tým, že sme do nich nedali tuk, ale preto, že sme do jedla dali málo omáčky. Zemiaky s chutnou omáčkou nie sú nikdy suché.
Zemiaková kaša
Varené zemiaky napučíme a prilievame odtučnené alebo polotučné mlieko, kým kaša nemá správnu konzistenciu. Každý kto tento recept na kašu ovláda vie, že sa do nej pridáva aj veľké množstvo masla. Toto si ale pri chudnutí nemôžeme dovoliť. Maslo by síce trochu znížilo glykemický index jedla, ale tak rapídne zvýšilo jeho energetickú hodnotu, že by bola takáto kaša pri chudnutí nevhodná. Každý gurmán však bude namietať, že bez masla to už nebude ono. No vždy je na výber. Jesť to s maslom a neschudnúť alebo bez masla a schudnúť. A pre tých, čo sa rozhodli pre schudnutie prezradím, že chuť masla napodobníme, ak do takejto diétnej zemiakovej kaše pridáme štipku mletého muškátového kvetu.
Zemiaky sa pridávajú aj do halušiek a zemiakových knedlíkoch. Halušky popíšem v článku o cestovinách a zemiakové knedlíky v článku o knedli.
Pri chudnutí zabudnite na to, že existuje jedlo s názvom zemiaková placka. Možno sa vám ju podarí urobiť na teflónovej panvici bez tuku, no chuť bude mať mizernú. To je jedlo, na ktoré si budete musieť počkať až do schudnutia. No ani štíhlym neodporúčam jesť zemiakové placky príliš často.
Zemiaky a zdravie
Zemiaky obsahujú veľké množstvo prvkov. Sú hodnotným zdrojom fosforu, síry, horčíku, vápniku a priam nenahraditeľným zdrojom draslíku (až 410 mg na 100g). Okrem toho obsahujú sodík, mangán, železo, meď, zinok, jód, chróm, selén a nikel. Aj obsahom vitamínov sú zaujímavé. Ako jediná príloha obsahujú aj vitamín C a to nie práve v zanedbateľnom množstve. (20 mg na 100g)
100 g zemiakov obsahuje 2,1 g bielkovín. Nie je to veľa, ale ani až tak málo, ak si uvedomíme, že takmer 73% z ich váhy tvorí voda. Táto bielkovina je však plnohodnotná!
100 g zemiakov má len 320 KJ. Ošúpané a varené však majú okolo 390 KJ.
Zemiaky môžu byť liečivé
Šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou z čerstvej kapusty lieči žalúdočné a dvanástnikové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu. Pôsobia preventívne proti rakovine. Pri pravidelnej konzumácii znižujú krvný tlak, odvodňujú organizmus, posilňujú srdce. Surový zemiak je vhodný ako podporná liečba pri dne a niektorých reumatických ochoreniach.
V ďalšej časti si popíšeme ryžu, ktorá je spolu s cestovinami a chlebom tiež vhodnou prílohou k jedlám počas chudnutia.