Základy prípravy jedál pri chudnutí

Prílohy – ryža

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Ako druhú najvhodnejšiu prílohu k jedlám počas chudnutia by som mohol označiť aj chlieb a cestoviny. Rozhodol som sa však napraviť neprávom pošramotenú povesť ryži a odčiniť si tak trochu aj svoj podiel viny – keďže som v minulosti napísal veľmi kritický článok o ryžovej kúre. (Nájdete dole v zozname súvisiacich článkov.)

Argumenty proti ryži

 Tie sú všeobecne známe. V krátkosti si ich však môžeme zopakovať a pretože som ju uviedol aj ako vhodnú pri chudnutí, čiastočne sa ich aj pokúsim vyvrátiť.

Energetická hodnota – Tá je pri ryži, rovnako ako pri ostatných obilninách veľmi vysoká. Až 1440 KJ na 100 g v suchom stave a to aj pri hnedej ryži. No 100g je ale po uvarení takmer plný tanier ryže (ryža varením veľmi naberá na objeme). Porcia, ktorú má normálny človek problém zjesť a preto rátame na jedného stravníka len 50 gramov. To je potom aj energetická hodnota tejto prílohy o polovicu nižšia. Energie je to menej ako v stredne veľkom krajci chleba. A ruku na srdce, koľko krajcov chleba sa zje ak sa chlebom zajedá napr. guláš?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Glykemický index – Rozvarená ryža ho má vysoký, no pokiaľ je správne uvarená je prijateľný. Pri chudnutí je najvhodnejšia hnedá ryža, ktorá má glykemický index 55. No aj správne pripravená biela dlhozrnná ryža ho má približne rovnaký ako ražný chlieb. Ryža dokáže zasýtiť.

Ryža je takmer čistý sacharid – Áno. Podobne ako iné obilniny. No to nie je dôvod, aby sme prestali jesť napr. chlieb. Ryža Natural však napriek tomu obsahuje nejaké vitamíny, hodnotné prvky a vlákninu. V bielej ryži je obsah týchto látok pochopiteľne nižší.

Z ryže sa priberá – najčastejší argument používaný proti konzumácii ryže pri chudnutí. Je to však len neúplná pravda. Zo zle upravenej ryže sa priberá. Ak by som dal na jednu misku ryžu, do ktorej som pri varení pridal margarín a na druhú misku ryžu varenú len vo vode, tak by ste ani na chuti a ani na vzhľade nezbadali rozdiel. Ryža varená s tukom nie je mastná a ani sa neleskne. Nech sa spýta každý, komu sa podarilo z ryže pribrať, svojho kuchára, akú ryžu (ako pripravenú) to jedol.

SkryťVypnúť reklamu

 Argumenty pre ryžu

 Rovnako ako sa ryža dobre znáša s tukom, čím sa z nej stáva nepriateľ štíhlej línie, tak si veľmi dobre rozumie aj so zeleninou a s potravinami bohatými na bielkoviny. Preto je pevnou súčasťou jedálneho lístka nielen vegetariánov, ale aj ľudí, ktorí milujú mäso. Ryža má neutrálnu chuť a dá sa pripravovať v najrozličnejších chuťových variáciách. Pre ľudí, snažiacich sa zhodiť nejaké to nadbytočné kilečko bude však zaujímavé, že energetická výdatnosť ryžovej prílohy sa dá veľmi jednoduchým spôsobom znížiť a obsah vitamínov, minerálov a dokonca plnohodnotných bielkovín zvýšiť a to, len pridaním naklíčených strukovín do nej pri varení. Je výborná s naklíčenou šošovicou alebo hrachom. Kvôli vzhľadu sa môže pridať aj na kocky nakrájaná mrkva alebo kapia. Je skvelá ak sa do nej pridá pri varení naklíčená červená azuki fazuľka alebo mungo sója. Takáto ryža nielen výborne chutí, ale aj pohľad na ňu je potešením pre oko. A zeleniny sa do nej zmestí veľa. Na jednu šálku suchej ryže až tri šálky mrazenej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Tým, že dokážeme takýmto spôsobom znížiť energetickú hodnotu prílohy a glykemický index jedla, nemusíme už tak šetriť na veľkosti porcie, alebo si môžeme dopriať v takýto deň aj nejaké iné na energiu bohatšie jedlo, bez toho aby sme sa obávali, že prekročíme odporúčaný energetický príjem pri chudnutí.

 Ako ochucujeme ryžu

Úplne bez korenín - Táto príprava sa používa vo východnej Ázii. Takáto ryža sa hodí k jedlám s výraznou chuťou.

Karí - Používa sa v indickej kuchyni. Odporúčam koreniť len opatrne a pokiaľ nie ste zruční v príprave indických jedál tak radšej toto korenie nepoužívať.

Kurkuma – výborné korenie, takmer bez chuti. Toto korenie používam ako „katalyzátor“ rôznych chutí. Ak máte nejaký odvážnejší recept na originálne jedlo, tak práve ryža s kurkumou môže spraviť z takéhoto jedla gurmánsky zážitok a navyše sfarbí ryžu do krásnej žltej farby.

SkryťVypnúť reklamu

Estragón – Používame ak chceme aby mala ryža jemnejšiu chuť a vôňu. Takáto ryža chutí podobne, akoby v nej bolo mlieko. Nie ku každému jedlu sa však takáto ryža hodí. Na začiatok vyskúšajte dusenú teľaciu pečeň v mierne pikantnej omáčke.

Klinček – u nás najčastejší spôsob ochucovania ryže. Klinčeky sa napichajú do cibule. Cibuľu môžeme použiť aj pri inom ochucovaní ryže ako je klinčekom.

 Ryža sa však môže ochutiť aj inými koreninami. Napr. novým korením, feniklom, bazalkou.

 Ako solíme ryžu

 Ryža sa solí málo, alebo vôbec.

 Akú ryžu používať

 Pri chudnutí je najvhodnejšia ryža Natural. Dlhozrnnú ryžu používame na prílohy a guľatozrnnú na rizoto alebo sladké jedlá. Veľmi zaujímavú chuť má jazmínová ryža. Nie je ochutená, ako by sa dalo z jej názvu predpokladať. Je to druh ryže pestovanej v Thajsku a pri varení vonia jazmínom, chuť ma však inú. Ak ste už pili ľadový čaj zo zimného melónu (nie je to melón ale skôr horká, liečivá uhorka a podľa mňa je z nej najchutnejší čaj na svete), tak chuť tejto ryže sa naň podobá. Preto sa tento druh ryže neochucuje.

 Ako varíme ryžu

 Tu sa treba vyvarovať najväčšej chyby, ktorej sa ľudia pri varení ryže dopúšťajú. Do ryže sa nepridáva tuk. Treba dodržať presný pomer ryže a vody. Pri dlhozrnnej ryži sa dáva na jednu odmerku ryže 1 odmerka vody. Pri guľatozrnnej je to až 1,5 odmerky vody. Dusená ryža sa nemieša a varí sa na veľmi miernom ohni. Ak máte elektrickú platničku, tak vtedy keď voda zovrie treba zmierniť teplotu na minimum. (To je aj vhodná chvíľa vhodiť do hrnca naklíčené strukoviny, ktoré ale nemiešame. Dôjdu v pare samé.) Na veľmi slabej teplote ju necháme ešte dusiť 20 min.

Ryža nesmie byť nikdy rozvarená, lebo má potom vyšší glykemický index. Rozvareniu ryže predídeme, ak do vody v ktorej sa ryža varí pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. (Chuť ryže to neovplyvní, bude však sypká, mierne lepivá a zrno bude pevnejšie.)

 Ako ryžu jeme

 Pri chudnutí je dôležité zjesť ku každému jedlu čo najviac zeleniny. Ak ju aj nepridáme do ryže priamo, tak nezabúdajme pripraviť k jedlu zeleninový šalát. Možností je neúrekom.

 Ryža sa dobre znáša aj inými obilninami

 Najmä ľudia so srdcovocievnymi ochoreniami urobia dobrú službu pre svoje zdravie ak ryžu uvaria spolu s pohánkou. Chuť ryže to zmení. Nie každý však bude takúto ryžu s mierne orieškovou chuťou chváliť. (Komu však chutí ryža Natural, nebude mať ani s touto problém.) Tu už záleží na umení kuchára, akú omáčku k ryži zvolí, aby sa chute vzájomne dopĺňali.

Pri anémii je lepšie používať bielu ryžu, pretože neobsahuje fytáty. Tá sa môže variť spolu s naklíčeným ovsom (chutí rovnako ako ryža). Pri anémii treba dodržiavať pravidlo čerstvej zeleniny ku každému jedlu dvojnásobne prísne. Aby dokázal organizmus využiť železo prijaté potravou, musí byť v strave prítomná aj meď a vitamín C.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

221 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu