Delená strava

Je to relatívne nový typ stravovania, ktorý je medializovaný len v posledných rokoch. Tento typ výživy vychádza z jedného správneho predpokladu, že jedlo môže ovplyvniť zdravotný stav človeka, ale aj z jedného nesprávneho, že tráviacemu procesu je treba odľahčiť a napomôcť tým, že oddelíme sacharidové potraviny od bielkovinových a môžeme ich kombinovať len s neutrálnymi, medzi ktoré sa počíta napr. zelenina.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Prečo nie je súčasné trávenie bielkovín a sacharidov nebezpečné?

Pretože už materské mlieko obsahuje všetky zložky výživy. V materskom mlieku sa nachádza aj sacharid aj bielkovina. Dalo by sa dokonca povedať, že ľudský tráviaci systém je na to stavaný, aby si s touto kombináciou poradil. Nie je to však jediná chyba v logike, ktorú v tomto type výživy nájdeme. Veľmi sa propaguje pri chudnutí (neskôr ešte rozviniem), na druhej strane tvrdia, že v delenej strave prebieha trávenie bezproblémovo a rýchlo, a nespotrebuje sa naň zbytočná energia. Ušetrenú energiu telo využije na to, aby sa zbavilo zbytočných toxínov. Pýtam sa. Sú si tým takí istí? Telo si s energiou naloží vždy rovnako, ak ju nespotrebuje pri fyzickej aktivite, pokojne si ju uloží vo forme tuku. To, že sa telo zbaví toxínov je nepopierateľné, ale je to len na základe vysokej konzumácie zeleniny, ktorej vláknina má tu schopnosť odvádzať z tela jedy. Nič z toho, čo v tomto stravovaní funguje nevymyslel autor, ale si to požičal z iných typov stravovania – racionálneho, vegetariánskeho a s časti makrobiotického a dopustil sa pritom veľkých chýb. Výborne popísal princíp trávenia rôznych zložiek potravy, hľadal a našiel problém tam, kde nikdy ani nebol. Podarilo sa mu (Dr. Howard Hay) vyliečiť zo svojich zdravotných problémov, nebolo to však ale tým, ako tvrdí, správnou kombináciou bielkovinových a sacharidových zložiek. Aj keby tieto zložky kombinoval a nedelil, tak sa vylieči. V jeho strave boli výlučne len zdravé sacharidy s nízkym GI. Celozrnné výrobky. Takisto bielkoviny. Iba chudé mäso alebo ryby a len v malom množstve. Strava takmer bez tuku, soli a cukru a množstvom zeleniny a ovocia. V podstate je to strava, akú propagujeme s Mirom Veselým. Dúfam, že vám je jasné, že z takejto stravy sa nepriberá. Autor diéty hovorí aj o nejakých chutných jedlách. Druhým dôvodom, prečo sa z tejto stravy nepriberá je ten, že tie jedlá nie sú až také chutné ako tvrdia (až na pár výnimiek). Nedá sa prejedať týmto typom stavy. V tom vidím jej hlavný prínos pre chudnutie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Akú použil autor návnadu, aby ulovil záujemcov?

Veľmi jednoduchú, veľmi zjednodušenou poučkou. Cesta k schudnutiu vedie cez inú kombináciu jedál. Každý človek s nadváhou sa zamyslí. Tak chyba nie je vo mne, ale v tom, že zle jedlo kombinujem. A tu sa už každý uloví a začne sa o to zaujímať. Nie je to žiadna z tých nenávidených diét, ktoré už toľko krát zlyhali. Vidina schudnutia a možnosti nevzdania sa svojich obľúbených pochúťok je príliš veľká, aby človek tento typ stravy nevyskúšal. A tak sa začíta. Na samom začiatku vám domotajú hlavu chemickými procesmi odohrávajúcimi sa v žalúdku a dvanástniku a tým aké je dôležité to ovládať. (Naši predkovia to neovládali a preto asi vymreli.) Aj popis potravín, ktoré sa môžu jesť, nie je až taký nezaujímavý. Povolia sa údeniny, aby sa vzápätí o pár riadkov zakázala bravčovina. Kým orechy sú povolené tak arašidy zakázané. Paradoxne sú povolené liehoviny a zakázané brusnice, o pár riadkov sa dozviete, že tými brusnicami sú asi myslené čučoriedky. (Pri týchto riadkoch si určite každý obézny naleje kalíštek obľúbeného alkoholu a pomyslí si: Už dávno som to tušil. Načo som ja ako dieťa pojedol toľko čučoriedok a brusníc. Mohol som byť teraz štíhly.) Aj zoznam povolených a zakázaných potravín vám riadne zamotá hlavu. A keď už ste takto správne domotaný, či skôr namotaný, tak si možno nevšimnete, že z 95% je to racionálna výživa, len trochu domotaná a popletená a hlavne poprehadzovaná. V zozname doporučených potravín sú niektoré nielen pre chudnutie ale aj zdravie nebezpečné a naopak niektoré zdravé a diétne sú zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

 Prečo nemám rád slovo „moderný“

Nemám ho rád celý život, ale to som ešte netušil, že príde do slovenčiny ešte väčšia pliaga a to je slovo „in“. Stávajú sa mi pritom vlasy dupkom. Tento typ výživy má prívlastok „moderný“. Tak sa pozrime trocha do „stravovacej“ histórie ľudstva. V istom období dávnej histórie sa človek živil zbieraním plodov a lovom. Jedol to, čo práve ponúkala príroda. Keď bola nadúroda sliviek tak jedol slivky. Pochybujem, že keď praveký človek narazil na strom obsypaný marhuľami, tak si rýchlo bežal uloviť diviaka, lebo dostal chuť na diviačie medajlónky na marhuliach. A naopak, ak sa mu podarilo zložiť mamuta tak nebežal do pivnice pre kompót a ani nevyhnal pračlovečiu manželku do hypermarketu pre špagety. Bola to doba delenej stravy. Dnes už našťastie vieme, prečo vtedy bola priemerná dĺžka života len 32 rokov. Určite v tom bola nestriedma konzumácia brusníc. Ale aj v nie tak vzdialenej histórii Slovenska máme s touto stravou skúsenosti. V stredoveku žili poddaní vo veľkej biede a jedli často len čierny chlieb a burgyňu a až do začiatku 20. storočia bol cukor veľmi vzácny a priemerná dĺžka života v roku 1900 bola okolo 50 rokov. Dnes už poznáme skutočnú príčinu. Nadmerná konzumácia čučoriedok. I tak to bol oproti praveku úspech a ten môžeme pripísať snáď len konzumácii alkoholu, našťastie zo sliviek a nie z tak zatracovaných brusníc, či čučoriedok. Dúfam, že ste moje predchádzajúce riadky pochopili ako vtip.

SkryťVypnúť reklamu

 Delenú stravu si už každý odskúšal, len o tom nevie

Niektoré jedlá, ktoré bežne jedávame zodpovedajú kritériám delenej stravy. Napr. taký boršč. Je to chudé mäso so zeleninou. Nedajte do toho smotanu a nezajedajte chlebom a máte typické jedlo. Halušky s kapustou alebo parené buchty už ale nezodpovedajú, lebo sú z bielej múky. Ak by bola teória správna, tak by sa jesť mohli. Nesmú sa, lebo celý princíp je chybný. Zákon ktorý prikazuje, že príjem energie nesmie pri chudnutí prekročiť jej výdaj sa ani tu nesmie porušiť. Prekvapí vás možno, že údeniny sú povolené. Autor buď nevie, že mäkké salámy a párky obsahujú okrem mäsa aj veľký podiel múky, alebo sa spolieha na to, že to neviete vy. Takže mäso v párku a múka v párku áno, ale mäso v mase a múku v chlebe nie. Zaujímavé. Ak by bol princíp delenej stravy takým prínosom pre naše zdravie, tak by si to naši predkovia iste všimli (pretože sa jedávalo vtedy omnoho viac jedál, zodpovedajúcich kritériám delenej stravy) a zanechali by nám o tom nejaký odkaz. Ale ani v biblii, ktorá je inak plná predpisov ohľadne jedenia, ani v pozostalosti slávnych lekárov, nenájdeme zmienku, že by tento zvláštny stravovací poriadok mal nejaké opodstatnenie.

SkryťVypnúť reklamu

 Najmenšie problémy s delenou stravou by mali mať vegetariáni. Prečo ju nepraktizujú?

Lebo je to nezmysel. Prikážte vegetariánovi, že nesmie zajedať šošovicu chlebom a nechcite vedieť kam by vás asi poslal. Autor delenej stravy však prišiel na jednu fantastickú vec, s ktorou vegetariáni súhlasiť nebudú. A totiž, že striedma konzumácia chudého mäsa neškodí zdraviu a preto je delená strava zdravá, porovnateľná s vegetariánskou. (Samozrejme ak si odmyslíme pitie liehovín v delenej strave povolené.)

Je delená strava nebezpečná?

Nie je. Treba ju brať ako niečo, čím je v skutočnosti. Ako veľmi zaujímavé a humoristické čítanie, niečo čo nám pomôže skrátiť si kratochvíľu. Dokonca ak ju aj budete dodržiavať, tak vám to neublíži, pretože vychádza zo správnych zásad výživy a zdraviu prospešnom výbere potravín. (Ak si odmyslíme tých pár nezmyslov, ktoré autor z nejakého neznámeho dôvodu povolil.) Je to, ako by ste sa chceli pravou rukou poškrabať na ľavom uchu. Síce sa vám to podarí, ale nie je to až také pohodlné.

 Zhrnutie:

Delená strava je vedecky podložený typ životosprávy, rešpektujúci historicky overené zásady správnej výživy, ktorý vás vyvedie z obezity, cez ťažké zákutia chudnutia až do cieľa - k novej obezite.

 Prečo?

Je natoľko neprirodzená a cudzia stravovacím zvyklostiam človeka (je jedno z ktorej kultúry), že jej stále dodržiavanie je takmer nemožné, pokiaľ ho k tejto strave neprinúti núdza. Napr. v rozvojových krajinách ryža so zeleninou. (Ryža je však v delenej strave zakázaná. Prečo? Neodporuje to princípu.) Jej prínos je však v tom, že človek sa musí naučiť veľa informácií o životospráve a potravinách a získa správny základ, aby schudol zdravou, racionálnou stravou. Pokiaľ je delená strava vnímaná ako diéta, tak platí to isté čo pri väčšine „moderných“ diét. Končia sa jo-jo efektom, pokiaľ človek neprejde na racionálnu stravu. Delená strava má toľko výnimiek z pravidiel, až je jasné že celý systém je chybný a funguje, ako u všetkých diét, len vďaka zníženému energetickému príjmu. Načo ho teda dodržiavať?

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu