V ČOM VIDÍM HLAVNÝ PROBLÉM DIÉT

Ďaľšia úvaha o diétach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

1. Čo človek to individualita

Je to zariadené tak, že každý preferuje nejakú stravu, ktorá by už ale inému človeku chutiť nemusela. Tiež som niekedy prekvapený, keď niektorý z pisateľov napíše svoj jedálniček. Sú ľudia, ktorý musia mať mäso každý deň, pre niekoho by zase mäso ani nemuselo existovať. Niekto si nevie predstaviť svoj deň bez kávy. (Po čiernej káve by som sa musel asi 2 dni liečiť. Zaspávam po nej a cítim sa malátny. Každý odborník na chudnutie ju však bude odporúčať, lebo sa z nej údajne chudne.)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takisto je to so zeleninou. Niekomu ružičkový kel hrozne smrdí a pre niekoho má lahodnú chuť. A to už radšej pomlčím o baranine a syroch.

Toto žiadna z diét nerešpektuje. Berú každého ako nejakého uniformného človeka s rovnakým metabolizmom a chuťami.

2. Je naozaj nutné, aby sa vaše telo dozvedelo, že chudnete?

Nie je. Ako sa telo naučilo ľahko si ukladať tuk, tak sa ho dokáže aj ľahko zbaviť, bez toho, aby to pokladalo za nejaký "núdzový stav". Telo však dokáže aj spanikáriť. Je zvláštne, že túto paniku nevyvoláva to, že mu uberiete tuky a cukry ale to, že prejdete na potravinu, na ktorú nie je zvyknuté a nemusí ju dobre znášať. V mojom prípade to je asi káva, ale poznám aj človeka, ktorý nejedáva žiadne syry, lebo mu je po nich zle. Takisto si môže telo namýšľať, že sa niečo deje, keď mu dodávate jednostrannú stravu. Stravu v ktorej chýba pestrosť. Jednostranná strava nemôže zabezpečiť všetky živiny a telo prejde do "núdzového režimu" a začne živinami (bohužiaľ aj energiou) šetriť.

SkryťVypnúť reklamu

3. Prechod na zdravú životosprávu je predsa zmena?

Je to prechod z kvantity na kvalitu. Tejto zmene sa žiadne telo nebráni. Je to ako by sa bránil stroj tomu, že mu dodáte kvalitnejší mazací olej. Naopak, telo si na túto zmenu ľahko zvykne. Pokiaľ je zabezpečený prísun výživných látok, tak telo nepokladá znížený prísun energie za núdzový stav, pretože je na tento prípad dobre zariadené. Začne si jednoducho chýbajúcu energiu brať zo svojich zásob - telesného tuku.

4. Neodporuje si to? Jesť to, na čo sme boli doteraz zvyknutí a súčasne jesť zdravo?

Neodporuje, pokiaľ sa nad tým zamyslíme, zoberieme tužku a papier a ideme si písať, z ktorý surovín musíme ubrať alebo ich nahradiť, z ktorých naopak pridať. Chce to však čas a zistiť si veľa vecí o strave. Nie každému sa to chce a preto sa vždy nájde skupina ľudí, ktorí to nechávajú na iných a pustia sa do diéty.

SkryťVypnúť reklamu

Uvediem jeden príklad: Niekto rád jedáva mäso a hľadá náhradu na vyprážaný bravčový rezeň. Ako bude potom vyzerať jeho obed? Vypraží teľací rezeň na prírodno, len na troche olivového oleja. Na zvyšok taniera si nedá ryžu ako bol doteraz zvyknutý, ale len 2 kopčeky ryže a zvyšok nakrájaná čerstvá paradajka, paprika, kapusta, mrkva. Pokvapká sa to olivovým olejom. Že takýto rezeň bude suchý? Nie, ak si ho poleje chilli omáčkou. Takáto náhrada má nielen o polovicu menšiu energetickú hodnotu, ale dokáže zasýtiť na rovnako dlhú dobu a dodá telu viac živín. 

5. Prečo sa mi zdajú diéty na chudnutie smiešne?

SkryťVypnúť reklamu

Je to niečo podobné ako by ste mali vedľa manželskej postele posadeného v kresle odborníka na sex a ten vám radil ako to máte robiť a nezaujímalo by ho to, ako to máte radi. Preto aj veľa diét skončí nezdarom. Chudnite tak, ako to máte radi. Aby chutné jedlo bolo naďalej jedným z potešení, ktoré máte.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu