
Pôvod hnedých odrôd
Hnedé odrody vlastne nie sú až také nové, len sú v našom regióne menej známe. Ich pôvod siaha do 19 storočia, na ruský Krym. Postupom času sa šírili na ostatné územia Ruska, kde boli tiež šľachtené a vzniklo veľa nových odrôd. Ich rozšírenie do ostatného sveta bolo však pomerne nedávne a našťastie s ich šírením vznikali aj nové, veľmi zaujímavé odrody. Takže dnes už máme napr. franzúsku Noire Blue Fruit, španielsku Kumato alebo švajčiarsku Carbon. Hnedé odrody sú tiež niekedy nazývané aj čierne.
Z pôvodných odrôd je najznámejšia Black from Krym.
Čo treba vedieť o hnedých odrodách
Obsahujú viac rastliného farbiva, čomu vďačia za svoju farbu. Preto sa im pripisujú protirakovinové a dokonca afrodiziakálne účinky. (Napr. odroda Viagra si na tom buduje slávu.) Nie všetko čo je zdravé musí zákonite aj zle chutiť a tieto odrody sú toho dôkazom.

Ako chutia
Nastupuje najťažšia časť článku, lebo ich chuť je neopísateľná. Nieže by sa až tak moc líšila od chuti napr. červených odrôd, ale sú v nej podtóny, ktoré sa ťažko k niečomu prirovnávajú. Označenie ako „dymová“ alebo „kovová“ príchuť, by som vylúčil. Pravdou je, že sú ľudia, ktorí sa na ich chuti dokážu stať takmer závislými. Ja k nim však nepatrím. Podľa mňa ide o silnejšiu arómu, nie veľmi vysoký obsah kyselím, veľmi vyvážený obsah cukrov a za uhladenú, „guľatú“ chuť snáď vďačia väčšiemu obsahu glutamátu, ktorý sa inak nachádza v každej odrode. S trochou fantázie, by sa tam dala snáď nájsť aj príchuť po čokoláde. (Napr. odroda „Čierna z Tuly“, alebo „Čokoládová“, ktorá aj vyzerá akoby bola z mliečnej čokolády.) Odroda „Blato“ bude zrejme ašpirovať v budúcnosti o titul najchutnejšej odrody sveta, ak jej v tom nezabráni jej výzor, lebo má naozaj farbu blata.

Pestovanie
V ničom sa nelíši od pestovania iných odrôd. Počítajte však o niečo menšou úrodnosťou. Veľmi populárna odroda „Cygan“ (pestuje sa už aj u nás a v Čechách) sa však v úrodnosti vyrovná niektorým červeným odrodám. Zvlášť odporúčam odrodu „Koričnevaja sliva“ (hnedá slivka). Nielen že je výnimočne úrodná, ale jej plody majú poctivú chuť, plus niečo navyše, ako to už u hnedých odrôd býva.
Black from Tula

Nepochádza z Tuly ale z južnej Ukrajiny. Plody sú stredne veľké až veľké, max. do 500g. Dužina je vláčna, šťavnatá, sladká v chuti s arómou po čokoláde. Veľmi drahá a vyhľadávaná gurmánmi. Úrodnosť nie je vysoká.
Black Cherry

Jediná hnedá cherry rajčina guľatého tvaru. Sladká a snáď najchutnejšia zo cherry odrôd. Vyšľachtená v Amerike. Pestujte ju na tri výhony, inak nepočítajte s veľkou úrodou.
Čierny princ

Najznánejšia z pôvodných odrôd.
Koričnevaja sliva

Vhodná aj pre pestovateľov začiatočníkov. Žiadna iná tak chutná odroda nedá takú veľkú úrodu. Plody nie sú veľké (Váži len asi 30-40g).
Lilac

Francúzska odroda. Normálna veľkosť plodov, úrodnosť je stredná.
Noire Blue Fruit

Francúzska odroda. Plod veľký 200-400g. Excelentná chuť, ktorá však je iná ako u klasických odrôd. Vysoká úrodnosť, čo nie je typické pri hnedých odrodách s touto veľkosťou plodov! Farba plodov skutočne hrá odtieňmi modrej, čo na fotke nie je moc vidieť.
Carbon
Nová, komerčná odroda, ktorá sa dá občas kúpiť aj v lepších supermarketoch. Nie moc úrodná avšak s výbornou chuťou. Plod guľatý asi do 250g.
Kumato

Nová španielska odroda. Plody sa dajú občas kúpiť v supermarkete. Pestuje sa na zasolených pôdach. Na španielskych plážach to nemusí byť problém, my však ku každej rastlinke prisypeme trochu soli. Prisoľovaním sa zlepší jej chuť. Nie je moc úrodná.
Modré odrody

Červená hviezdička po odtrhnutí stopky znamená, že plod je zrelý

Fialová sfarbenie sa nachádza len tesne pod povrchom šupky,
na tej strane, ktorá bola vystavená slnku.
Je to novinka posledných rokov, teda boli vyšľachtené len nedávno v USA. (A stále vznikajú nové.) Ich pestovanie je skôr záležitosľou prestíže, ak potrebujete ohúriť napr. susedov. Ich okrasný účel je však sporný, lebo tmavofialová farba nevynikne tak pekne ako farba klasických odrôd. Navyše je ich chuť priemerná, asi ako u rajčín z obchodu. Ďalšou nevýhodou ich pestovania je, že chutia húseniciam a dozrievajú až koncom júla, kedy nám už oveľa chutnejšie odrody rodia vo veľkom.

Sú len dva dôvody na ich pestovanie. Tieto rajčiny obsahujú veľa antioxidantov a sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Druhým dôvodom je ich obrovská odolnosť voči chorobám. Takže rodia plody, ktoré nikomu nechutia až do neskorej jesene. Tieto odrody potešia najmä mladé rodiny, kde sa deti majú čím guľovať už pred príchodom prvého snehu.