
Savan Bali

Najväčším prekvapením minuloročnej sezóny, bola odroda, ktorá pochádza z Indonézie. Semiačka som dostal zadarmo a vlastne som ani nedúfal, že by sa odrode, ktorá pochádza z tropickej Ázie mohlo dariť aj v podmienkach severného Slovenska. Opak bol však pravdou a čo sa týka úrodnosti, včasnosti dozrievania v ničom nezaostala ani za sibírskymi odrodami, ktoré boli priamo šľachtené pre nepriaznivé podmienky.

Plod tejto odrody je šťavnatý, aromatický. Guľatý s rebrovaním pôsobí skôr ako ako plastová napodobenina, než skutočná rajčina. Do konca leta stihli dozrieť plody aj na horných vijanoch, čo je u tyčkových odrôd nevídané. Minimálna starostlivosť, bez zalievania a pri absencii zrážok, dala slušnú úrodu. Veľmi vďačná odroda.
Pre gurmánov teraz predstavím pár odrôd, ktoré sú výnimočné svojou chuťou.
Marianas Peace

Nech mi je odpustené, že som začal najhoršou ale súčasne aj najlepšou z môjho výberu. Najhoršou preto, že je to najhoršia z najlepších. Najlepšou preto, že je za ňu pokladaná. Je to najdrahšia rajčina sveta. Je to víťaz nespočetných súťaží o najchutnejšiu rajčinu. Táto odroda má aj svoju históriu a pochádza z územia bývalého Československa. Preslávila sa však až v Amerike, kde sa istý čas jedno semiačko predávalo až za 20 dolárov. (Dnes sa dá kúpiť už len za 19.90) (Nech mi prepáčia čitatelia, ktorí na môj humor ešte nie sú zvyknutí.)

Plod dorastá až do 500g., je guľatý, ružovej farby a šťavnatý. Tyčková odroda je vyrovnaná vo veľkosti plodov a ľahko sa pestuje. Je aj odolná a pomerne úrodná.
Chuť však bude pre vás zrejme sklamaním. Nečakajte nič výnimočné. Ani nie moc sladká ani moc kyslá a ani moc aromatická. Nechcem tým povedať, že nie je chutná, sú však aj lepšie.
Zemliak (Sedliak)

Odroda pre tých, ktorý ešte nezabudli na tradíciu prípravy domáceho pretlaku. Oválny plod má vysoký obsah sušiny a silnú aromatickú chuť, ktorá je však kvôli vysokému obsahu cukru veľmi príjemná. Preto sadím rastlín tejto odrody viac ako by som na konzervovanie potreboval. Je to aj výborná stolová rajčina.
Odroda je aj úrodná, jej nevýhodou je však matný povrch a sklony k nesymetrickosti, čo by však drobnopestovateľom vzhľadom k jej účelu nemalo prekážať.

A ako poslednú z môjho výberu by som rád predstavil ovocnú odrodu
Hurma (známa aj pod názvom Persimon)

Niečo pre tých, ktorý majú radi niečo nezvyčajné. Skutočne delikátna chuť, pripomínajúca skôr tropické ovocie ako rajčinu. Rastlina je kríčková, plody sú okrúhle, zlatooranžové, veľkosti 200-400g. Chuť pripomína trochu broskiňu alebo marhuľu. Dužina s nízkym obsahom jadierok má však konzistenciu skôr hurmy. Stále však ide o rajčinu a rozhodne ňou nepokazíte žiadny zeleninový šalát.