reklama

Drahá mama

Pred nedávnom som sa dozvedel, že mám okrem biologickej aj inú mamu - cirkev. Veľmi ma to potešilo. Však čo je lepšie od toho, keď ma človek milujúcu matku? No predsa keď má matky dve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Preto Ti píšem drahá mamička, kým som ešte plný nadšenia nad touto skutočnosťou tento list. V ňom sa Ti zdôverím s mojimi obavami.
1. Moja biologická matka nie je z toho nadšená, že by sa mala s Tebou o mňa deliť. Nesúhlasí s tým a veľmi ju to pohoršilo. No nebudeme sa tým trápiť. Mamičky sú občas také, bývajú žiarlivé. Sama nie si iná.
2. V samom základe nášho harmonického vzťahu by sme si mali vyjasniť niektoré finančné otázky, aby sme predišli neskorším nedorozumeniam. Moja biologická matka ma ťažko vychovala a stálo ju to iste veľa odriekania a síl. Tak to už v živote chodí, že rodič podporuje svoje dieťa, kým nie je samostatné. A naopak, zase rodičia majú v deťoch oporu na staré kolená a deti im pomáhajú a vracajú starostlivosť. Pýtam sa preto. Akým vkladom si Ty moja nová matka prispela na moju výchovu? Nehovor mi len o nejakých duchovných hodnotách. Čítať ma naučil "otec- štát" a okrem diel klasikov som si prečítal aj bibliu. Navyše moji spolužiaci, ktorí u Teba to duchovno hľadali, neboli o nič viac "duchovnejší" odo mňa.
Mal by som Ťa aj ja - ateista podporovať v Tvojej starobe, keď už si sa tak hrdo vyhlásila za moju matku? Nebolo by spravodlivejšie, aby Ťa podporovali len tie Tvoje deti, ktoré voči Tebe cítia morálnu povinnosť Ti niečo vracať?
3. Drahá mamička. Nie je to tak dávno, čo si sa vyjadrila, že ateisti sú len mŕtvoly prekážajúce na ceste. Quo Vadis mamička? Sú cesty dobré a sú cesty zlé. Ak kráčaš po dobrej ceste, iste Ti nebude nikto prekážať. Však, keď si si nás všetkých takto adoptovala, že chceš riadiť naše životy, prečo nedožičíš sluchu aj tým svojim deťom, ktoré Ťa len upozornia, že po Tvojej ceste išli už mnohí a nikam nedošli?
4. Na mojej biologickej matke si vážim to, že má nás všetky deti rovnako rada. My ateisti sa riadime - tým naším starým "Miluj blížneho svojho" a "Nečiň inému, čo nechceš aby iní činili Tebe". No počul som, že tento princíp dodržujú aj niektoré náboženstvá. Škoda mamička, že sú Ti tieto pravidlá cudzie a nútiš všetky svoje detičky žiť podľa svojich predstáv a to aj tie čo ich nemáš rada a oni nemajú radi Teba. Nemáš pocit, že presadzovaním zákona o výhrade svedomia robíš v nás, svojich deťoch rozdiely a tak podporuješ nevraživosť? Prečo si myslíš že právo na výhradu svedomia majú len niektorí a iní nie? Sú snáď niektoré Tvoje deti lepšie, keď Ti všetky platia rovnako? Aké sú Tvoje kritéria, podľa ktorých určuješ kto má svedomie a kto nemá?
5. Drahá mamička. Iste Ti je známy príbeh o Kristovi a hriešnici. Keď chceli ukameňovať hriešnu ženu a Kristus povedal: "Hoď prvý kto si bez viny!" Zmenil Ježiš týmto výrokom Mojžišov zákon? Nie, on len povedal, že by hriešne ženy kameňovať mali len takí ľudia čo nenesú vinu, ale kameňovanie ako také nezakázal. Možno len odišiel za roh a za pár minút mohli na tom istom mieste podľa toho istého zákona kameňovať inú ženu, ktoré zhrešila len tým, že ju niekto znásilnil a nekričala dostatočne nahlas. Nikto sa jej nemusel pýtať, či nemala upchané ústa, alebo nemala nôž na krku.
Že prečo Ti to píšem? Lebo chceš zakázať interrupcie bez výnimky. Nevidíš tu podobnosť? Dnes zneuctenú, znásilnenú ženu nikto neukameňuje. Ty mamička naša drahá si si vymyslela pre ňu lepší trest. Donosiť dieťa od nenávideného človeka, život s celoživotnou traumou a opovrhovaním okolia. Prečo mamička naša milá nebojuješ za presadenie napr. zákona "O zákaze upaľovania čarodejníc"? Že by to bolo v rozpore s Ježišovým "Prenasledovať budeš čarodejnice..."? Že by bol takýto zákon zbytočný, lebo nik už neupaľuje čarodejnice? To však nie je dôkaz, že neexistujú a iste by sa potešili, keby boli chránené osobitným zákonom. Lebo kto vie? Kristus sa predsa nemôže mýliť.
Alebo ešte lepšie namiesto "Nezabiješ", ktoré ľudstvo aj tak nedodržiava, snažiť sa presadiť "Nezabiješ bez výnimky" alebo "Nezabiješ, okrem prípadu napr. sebaobrana atď." Nemáš pocit, že Tvoje deti potrebujú pevné morálne pravidlá, ktoré by sa nedali obchádzať?
6. Bojuješ proti zákonu o registrovanom partnerstve a proti adopciám detí partnermi rovnakého pohlavia. Že vraj je to proti prírode. Nuž čo už. Kadejaké čudné veci sa stávajú a sú proti prírode. Napríklad, že porodí panna cez hrudník. A potom ešte ďalej rodí iné deti a stále ostáva pannou. No najčudnejšia vec proti prírode je, ak má človek dve matky. Nie také dobré matky - partnerky, čo sa o dieťa s láskou starajú a žijú v harmonickom láskyplnom vzťahu, ale jednu matku skutočnú, milujúcu a druhú samozvanú, škriepnu o ktorú nemá záujem ako skutočná matka, tak i jej dieťa.
7. Začul som, že si ma chce adoptovať aj stará mama - Vatikán. Že už je aj prichystaná nejaká zmluva. Veľmi sa na to teším, ale odkáž starej mame, že ako vzorný vnuk ju budem navštevovať každé prázdniny a neviem sa už dočkať ako budem trhať čerešničky v jej Vatikánskych záhradách a šliapať po kvietkoch, ktoré tak starostlivo pestuje.

To by bolo odo mňa na dnes všetko drahá matka cirkev. Opatruj sa a aj keď ma nemáš rada a ani ja Teba, bol by som rád keby si mi odpovedala.

Tvoja zablúdená ovečka (ako si ma kedysi nazývala) a najnovšie Tvoj nový syn.

P.s. Budeš to mať so mnou ťažké, mama.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  3x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu