reklama

Splnené sny Petra Dvorského

Do kín sa dostal nový dokumentárny film o svetoznámom Petrovi Dvorskom.

Splnené sny Petra Dvorského
Z dokumentárneho filmu: Peter Dvorský
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

O pripravovanom a v tom čase už dokončenom dokumentárnom filme o Petrovi Dvorskom som sa dopočul z rozhovoru s Ivetou Malachovskou, producentkou a režisérkou filmu, z popoludňajšej relácie Rádia Slovensko Hosť Nory Gubkovej, ktorú som asi dva-tri týždne dozadu počas jedného pracovného popoludnia počúval. Dovtedy nič netušiac, ma rozhovor o tomto filme absolútne nadchol. Jednak z dôvodu blízkosti k dokumentárnym filmom, ale aj zo spoznávania ďalšej osobnosti našej kultúry, ktorú, priznám sa, som poznal len málo. Keď v rámci relácie zaznela nahrávka úžasného a známeho speváckeho výkonu v skladbe Gejzu Dusíka Pieseň o rodnej zemi, bol som absolútne dojatý. Je nespochybniteľné, že na podobný typ a žáner hudby je potrebné dospieť a dozrieť, no v tomto prípade, a ako ma aj samotný film utvrdil, vstupuje tu toľká krása, že spomenuté kritériá značne prevyšuje a dajú sa uplatniť, ale len z časti. Krása, to je ten abstraktný pojem, pre každého inak uchopiteľný, no v zásade rovnaký a každému cítiacemu známy, tá vo mne rezonovala celým včerajším večerom, keď som z ôsmeho radu kinosály vnímal jeden silný osobný príbeh nášho svetoznámeho tenora.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dokumentárny film je poňatý klasicky a zároveň vskutku inovatívne. Ako som sa dočítal v jednom z rozhovorov s režisérkou Ivetou Malachovskou, pre zachovanie objektívnosti a udržania si istého odstupu sa obklopila mladším pracovným tímom, ktorý nemal šancu zažiť Petra Dvorského v časoch jeho najväčšej slávy. Bolo to určite šťastné rozhodnutie. A to nielen pre spomenutý odstup či objektivitu, ale najmä pre konečný výsledok v podobe naozaj skvelo zvládnutom dokumentárnom filme. Je dynamický, nenudí a prevedie diváka naprieč celým životom Petra Dvorského bez straty čo len jednej sekundy pozornosti. Nenájdete v ňom príliš veľa postáv a aj tie, okrem hudobných kolegov, predstavujú jeho najbližší rodinný okruh. Prirodzene, ten najväčší priestor tu dostáva hlavný hrdina Peter Dvorský, ktorý spomína na celý svoj kariérny a mimoriadne úspešný život. Vracia sa na miesta svojho pôsobenia a nie náhodou väčšinu svojej výpovede podáva na doskách Slovenského národného divadla či v jeho šatni. Prichádza však napríklad aj do Viedenskej štátnej opery, kde pri spomienkach na jeho prvé vystúpenia vládne v jeho hlase hlboké dojatie. Túto dejovú líniu súčasných návratov a pohľadov späť dopĺňa bohatý audiovizuálny archív RTVS.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Názov tohto článku vychádza zo samotných slov Petra Dvorského, ktorý o svojich splnených snoch hovoril s úžasnou pokorou a vďačnosťou. Keď sa ako žiak a už vtedajší fanúšik a poslucháč opery dostal prvý raz v rámci žiackeho výletu na predstavenie opery Piotra Iľjiča Čajkovského Eugen Onegin, vysníval si sám seba v postave Lenského. Splnilo sa mu to. Ešte ako študent v tejto roli zaznamenal svoj prvý mimoriadny úspech. Sníval o pódiách. Sníval o Slovenskom národnom divadle. Sníval o tom byť sólistom. Všetko sa mu splnilo. Ešte pred koncom 70-tych rokov, kedy sa jeho úspešná kariéra začala, stál na viacerých svetových pódiách. Vo veľkom divadle v Moskve, vo viedenskej Štátnej opere, v milánskej La Scale, londýnskej Convent Garden či v opernom divadle vo Florencii. V priebehu krátkeho času sa stal rovnocenným kolegom tých najlepších svetových tenorov ako Plácido Domingo, José Carreras či Luciano Pavarotti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bolo skutočne úžasným zážitkom nechať na seba pôsobiť hudbu, v tomto prípade operu, ktorú vlastne vôbec nepoznám. Z kina som však odchádzal, akoby som lietal meter nad zemou. Výnimočnosť, sila a talent Petra Dvorského boli vždy ocenené búrlivými ováciami publika. Inak tomu nebolo ani po záverečnej scéne filmu, keď sa celou sálou kina ozval úprimný a vrúcny potlesk.

Samuel Ivančák

Samuel Ivančák

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  381x

24 ročný autor s celoživotnou láskou k hudbe a s ambíciou stať sa súčasťou Slovenského rozhlasu. Blog je niekoľkoročným snažením autora o čo najlepšie sebavyjadrenie a prezentáciu jeho obľúbenej hudby a všetkého, čo s ňou súvisí. Píše a prispieva pre časopisy .týždeň a Nový Populár. Zoznam autorových rubrík:  Z hudobného svetaZ archívov RTVSIné texty

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu