reklama

Niekoľko slov k vyjadreniu Rastislava Káčera

Hneď na úvod zdôrazňujem, že tento text nie je reakciou na tlačovku Igora Matoviča a Gyorgyho Gyimesiho.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Tieto dve politické kuriozity nestoja za akúkoľvek reakciu.

Rastislav Káčer pripustil, že pokiaľ by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, čelili by sme hrozbe nároku na naše územie od Maďarska slovami : “ Keby bol býval Vladimír Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes čelili, bohužiaľ “.

Aby sme zistili, či má Rastislav Káčer pravdu, porovnajme si teda obe spoločnosti a ich aktuálnych vodcov a vyhnime sa láskavosti deliť históriu na hrdinov a zloduchov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak by sme chceli nájsť jednu na spoločnú črtu oboch verejností,maďarskej a ruskej, tak je to rovnaký pocit ukrivdenosti. Pokiaľ ruská verejnosť je postsovietska, maďarská je postrianonská. Maďari aj Rusi sú ázijskými národmi, Maďari ale historickými okolnosťami sú národom uväzneným v strede Európy . Rovnako neznášajú externú kritiku a už vôbec nie od štátov, ktoré boli súčasťou ich bývalých impérií a vôbec by nemali samostatne existovať. Budovanie impérií, či už ZSSR, alebo Veľkého Uhorska si vyžadovalo nielen utláčanie tých druhých, ale aj nemilosrdné vraždenie. Slovensko bolo počas svojej histórie vždy imperiálnou perifériou. To, že Putin je dodnes presvedčený, že rozpad ZSSR je najväčšou tragédiou dvadsiateho storočia a Orbán sa na futbalovom zápase maďarskej reprezentácie so šálom, na ktorom svietila mapa Veľkého Uhorska, teda aj s územiami, ktoré dnes patria iným štátom, neboli výkrikmi do tmy a Orbánov odkaz má pod povrchom veľmi vysokú výpovednú hodnotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za týchto okolností stačí, ak Putin a Orbán zabrnkajú na tú správnu, postimperiálnu strunu, prebudia archetyp a väčšinu populácie majú na svojej strane. Rusko zahrabané v národne-depresívnej psychóze našlo ventil vo vodke a vojne na Ukrajine, o Maďarsku hovoril Rastislav Káčer.

Ivan Mlynár

Ivan Mlynár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  241
  •  | 
  • Páči sa:  17 814x

Verím v pravdu a spravodlivosť, verím v potrebu zmeny v spravovaní našej spoločnosti Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu