Už po Nežnej radila populárna s ľudová speváčka - pani Darinka Laštiakova v rozhlase. Za mladi sme v časoch nedostatku chodili do hory, či na lúku na korienky, huby a letné plody. A vidíte, prežili sme zdravo. Mala pravdu.
Tu je môj originálny recept:
Príloha: čerstvý jablkový kompót - pokrájajte jabĺčka, hrušky či slivôčky, premyte a dajte povariť so štipkou soli, cukru a citrónovou šťavou - konzervant. Môžete pridať škoricu, či klinčeky. Vo vare udržujte 5-7 minut. Nechajte ochladnúť.
Príloha 2: mastené zemiaky maslom a s kôprom, resp, pažítkou;
Hlavné jedlo: rezeň - huby našich hôr a pastvín
Očistíme hubovú zmes z - hríbikov, kozákov, aj osikových, kuriatok, hlív, bedlí, plávok a aj prašiviek - majú v jedle mierne halucinogénne účinky a arómu - toto som nazberal v Stebníckej Hute v utorok - 11. októbra 2022. Zmes dobre povaríme v slanej vode so štipkou citrónky - konzervant, precedíme a necháme vychladnúť. Do nádobky pridáme dve vajíčka na kilo z hubovej zmesi, soľ, čierne korenie, cibuľu a cesnak, krupicu, strúhanku.... Huby posekáme nožom nadrobno, či pomixujeme. Pripravíme dobú a h zhomogenizovanú fašírkovú zmes. Do rozpálenej panvice s jedlým olejom dávame vytvarované fašírky a pečieme na miernom ohni.
Dobrú chuť, priatelia - bon apetíte...
ProsocJoker Ivan Olejár PhVKI@M - prosociálny hybridný virtuálny križiak Internetu a Mety; Prešov, 1°2. októbra 2022;