reklama

Ako nepomôcť globálnym mocnostiam v hybridnej vojne voči európskym štátom

Akt o digitálnych službách môže spraviť internet bezpečnejším. Ak europoslanci nepodľahnú nepremysleným návrhom.

Ako nepomôcť globálnym mocnostiam v hybridnej vojne voči európskym štátom
ilustračný obrázok (Zdroj: Luca Bravo na Unsplash)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Akt o digitálnych službách môže spraviť internet bezpečnejším. Ak europoslanci nepodľahnú nepremysleným návrhom na poslednú chvíľu, ktoré môžu ohroziť samotnú bezpečnosť EÚ.

Už o pár dní budú europoslanci schvaľovať pozíciu k návrhu aktu o digitálnych službách – kľúčovej legislatíve, ktorá má viesť k transparentnejšiemu a bezpečnejšiemu internetu. Koncom minulého roka sme vo Výbore Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, ktorého som členom, dospeli k funkčnému kompromisu. Napríklad navrhovaný zákaz cielených reklám zužujeme len na ochranu maloletých, aby sme neobmedzili možnosti firiem hľadať nových zákazníkov, a obhajujeme tiež zásady slobody prejavu. Napriek tomu sa pred blížiacim plenárnym zasadnutím Európskeho parlamentu vracajú ako bumerang pozmeňujúce návrhy, ktoré môžu túto dosiahnutú rovnováhu narušiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záujmové asociácie vydavateľov a vysielateľov v Bruseli sa podľa portálu POLITICO na poslednú chvíľu snažia presadiť výnimku pre vydavateľov z aktu o digitálnych službách, ktorá by online platformy prinútila ponechať obsah vytvorený vydavateľmi za skoro každých okolností, aj keby odporovali podmienkam používania ich služieb a šírili nepravdivé informácie. 

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako ľúbivý a zmysluplný návrh podporujúci slobodu slova, no v skutočnosti tým hráme do kariet autoritárskym režimom v Moskve, Pekingu a inde vo svete, ktoré majú záujem na slabej, rozhádanej a roztrieštenej EÚ. Takáto výnimka môže podkopať serióznu žurnalistiku a zahltiť náš informačný priestor „médiami“ konajúcimi na príkaz zahraničných vlád, ktoré budú môcť s ľahkosťou nerušene šíriť dezinformačné naratívy po celej EÚ. Možno ste zachytili, ako YouTube minulú jeseň zrušil nemecké kanály ruskej televízie RT z dôvodu šírenia koronavírusových dezinformácií. Po novom by online platformy takéto médiá nemohli promptne obmedziť – a to ani v prípade šírenia preukázateľných lží. V súvislosti s pandémiou COVID-19 dennodenne vidíme, aký dopad majú dezinformácie na život občanov a nemôžeme si dovoliť takejto situácii ešte napomáhať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zamerajme sa preto na dosiahnuté kompromisy a o takýchto návrhoch radšej diskutujme inokedy. Európskou komisiou pripravovaný akt o slobode médií na to môže poskytnúť priestor. Urýchlené a nepremyslené návrhy nikdy nepovedú k výsledku, ktorý je funkčný.  Pred blížiacim sa hlasovaním o akte o digitálnych službách v Európskom parlamente nehazardujme preto s bezpečnosťou našich občanov vystavením bianko šeku médiám, ktoré slúžia na politické ciele.

Ivan Štefanec

Ivan Štefanec

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  58x

Poslanec Európskeho parlamentu Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu