reklama

Dievča, z ktorého Vás rozbolí hlava

Každý z nás už zrejme niekedy zažil bolesť hlavy. Bolo to spôsobené možno stresom, nervozitou, vysokým krvným tlakom, nízkou hladinou krvného cukru alebo dokonca nevhodným jedlom. Ale počuli ste už niekedy, že by niekoho bolela hlava z obyčajného obrázku, na ktorý sa iba chvíľu pozeral? Ak nie, tak to skúste sami..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Znie to neuveriteľne, ale naozaj obyčajný obrázok dokáže u človeka spôsobiť bolesť hlavy, nábeh na ňu alebo aspoň nepríjemný pocit v hlave. Stačí sa zahľadieť na obrázok tohto dievčaťa:

dievca
dievca 

A čo je dôvodom tejto nezvyčajnej reakcie ľudského organizmu na tento obrázok?

Dôvodom je náš zrak. Chcel by som napísať, že nedokonalosť zraku, ale skôr je to práve naopak, dokonalosťou. Keď sa pozrieme na akýkoľvek predmet, tak zrak sa v priebehu zlomku sekundy zaostrí a my vidíme ostrý obraz (samozrejme, keď už musíme nosiť okuliare, tak náš zrak sa už nedokáže zaostriť úplne, ale aj tak sa o to pokúsi). Toto zaostrovanie je však pre náš mozog relatívne veľká záťaž. Stačí sa pozrieť do knihy ktorú máte niekoľko desiatok centimetrov od očí, následne na nejakú vzdialenejšiu scenériu (von z okna), toto zopakovať niekoľkokrát a hneď vám dá mozog bolesťou najavo, že sa mu to nepáči.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento obrázok funguje na podobnom princípe. Keď sa naň pozriete, vidíte čiastočne zdvojený obraz. To je pre mozog signálom, že zaostril zrak zle a snaží sa o to stále znovu a znovu. Ale ako som už spomínal, je to preňho záťažou a po pár sekundách, resp. desiatkach sekúnd sa dostaví bolesť hlavy.

Neodporúčam ale pozerať sa príliš dlho :)

Zdroj obrázku: data1.blog.de/blog/w/wulfweard/img/headache.jpg

Mišo Ivaška

Mišo Ivaška

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pisomka.sk - elektronické testovanie žiakovEduclio - portál na evidenciu hodnotenia Zoznam autorových rubrík:  GeografiaPrírodaĽudiaPočítačeFotografieVedaMatematika

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu