
Bento krabičky sa objavili okolo roku 1568 vo forme vypracovaných lakovaných krabičiek - tieto sa stále používajú pri viacchodovom obedovom menu v japonských reštauráciách. Onigiri (ryžové guľky) boli vždy obľúbené ako obed na odnesenie a počas obdobia Edo sa príprava, podávanie a spotreba benta stali rozšírenejšími a elegantnejšími. Špeciálny typ benta sa pripravoval pre návštevníkov divadiel, aby ich mohli konzumovať medzi jednotlivými výstupmi a časom vznikol ekiben - obedové boxy obsahujúce miestne špeciality, predávané na železničných staniciach. Po tomto rozmachu sa však obedové boxy stali objektom spoločenských obáv, lebo chudobných študentov bolo možné identifikovať podľa chudobného obsahu krabičky a bohatých trápili obavy z ničivých následkov príliš výdatnej potravy. Po druhej svetovej vojne začali školy poskytovať jedlo študentom a učiteľom, čím kultúra tvorby bento trochu upadla.
Našťastie, počas 80-tych rokov 20. storočia sa bento boxy stali opäť populárnymi vďaka mikrovlnkám a obchodom s polotovarmi. Bento boxy na jedno použitie sa vyrábajú z polystyrénu alebo plastov a studené obedy v nich možno prihriať. Okrem toho sa vyrábajú aj plastové trvanlivé boxy s rozličný dizajnom pre deti aj dospelých. Dnes sú doma pripravené bento boxy bežnými na školách a často aj v úradoch a na iných pracoviskách.
Pôvodné bento sa tvorilo v pomere 4:3:2:1 - 4 diely ryže, 3 diely mäsovej alebo rybacej prílohy, 2 diely zeleniny a 1 diel niečoho nakladaného v marináde. Dnes sa však tento pomer spravidla nedodržiava a najmä západná forma benta je skôr tvorená rozličnými inými potravinami, ovocím, keksíkmi, často aj zbytkami z večere predchádzajúceho dňa, čím sa predchádza zbytočnému plytvaniu jedlom.
Pozrime sa teda, ako také bento vlastne vyzerá: často je to malé umelecké dielko. V špecializovaných predajniach sa k bento boxom predávajú aj rôzne doplnky: papierové rozdeľovače, napichovátka, vykrajovátka, nádobky na kečup či majonézu, papierové alebo silikónové košíčky na drobné chuťovky (oriešky, čipsy, drobné ovocie) a všeličo iné. Japonské ženy povýšili tvorbu benta na skutočné umenie. Pravda, počas bežného pracovného dňa asi ráno nebudeme mať čas 2 hodiny pripravovať jednotlivé chody, ale keď využijeme chladničku a mrazák, nie je problém si veľa vecí pripraviť vopred a potom to už len úhľadne vyskladať do krabičky. V niektorých krajinách je možné kúpiť hotové bento s rôznym obsahom, alebo využiť originálne japonské alebo iné ázijské polotovary, priamo tvarované pre bento. Niečo sa nájde napr. aj v Bratislave, v špecializovaných predajniach. Ale dá sa aj improvizovať, malé balenia syrov a iných chuťoviek dostať aj v bežných potravinách, omeletu alebo obložený sendvič zvládne každá kuchárka. A pre šikovnú bento krabičku ani netreba nikam cestovať.
Odmenou vám bude vďačný pohľad vašej ratolesti, ktorá si v škole rozbalí štýlovú a navyše aj chutnú a vyváženú desiatu. No povedzte, nestálo by to za trochu námahy? :-)