Bento

Poznáte japonské obedové krabičky bento? Uchvátili tisíce ľudí po celom svete a tak sa táto zaujímavá kultúra rýchlo rozšírila za hranice krajiny pôvodu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Bento krabičky sa objavili okolo roku 1568 vo forme vypracovaných lakovaných krabičiek - tieto sa stále používajú pri viacchodovom obedovom menu v japonských reštauráciách. Onigiri (ryžové guľky) boli vždy obľúbené ako obed na odnesenie a počas obdobia Edo sa príprava, podávanie a spotreba benta stali rozšírenejšími a elegantnejšími. Špeciálny typ benta sa pripravoval pre návštevníkov divadiel, aby ich mohli konzumovať medzi jednotlivými výstupmi a časom vznikol ekiben - obedové boxy obsahujúce miestne špeciality, predávané na železničných staniciach. Po tomto rozmachu sa však obedové boxy stali objektom spoločenských obáv, lebo chudobných študentov bolo možné identifikovať podľa chudobného obsahu krabičky a bohatých trápili obavy z ničivých následkov príliš výdatnej potravy. Po druhej svetovej vojne začali školy poskytovať jedlo študentom a učiteľom, čím kultúra tvorby bento trochu upadla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Našťastie, počas 80-tych rokov 20. storočia sa bento boxy stali opäť populárnymi vďaka mikrovlnkám a obchodom s polotovarmi. Bento boxy na jedno použitie sa vyrábajú z polystyrénu alebo plastov a studené obedy v nich možno prihriať. Okrem toho sa vyrábajú aj plastové trvanlivé boxy s rozličný dizajnom pre deti aj dospelých. Dnes sú doma pripravené bento boxy bežnými na školách a často aj v úradoch a na iných pracoviskách.

Pôvodné bento sa tvorilo v pomere 4:3:2:1 - 4 diely ryže, 3 diely mäsovej alebo rybacej prílohy, 2 diely zeleniny a 1 diel niečoho nakladaného v marináde. Dnes sa však tento pomer spravidla nedodržiava a najmä západná forma benta je skôr tvorená rozličnými inými potravinami, ovocím, keksíkmi, často aj zbytkami z večere predchádzajúceho dňa, čím sa predchádza zbytočnému plytvaniu jedlom.

SkryťVypnúť reklamu

Pozrime sa teda, ako také bento vlastne vyzerá: často je to malé umelecké dielko. V špecializovaných predajniach sa k bento boxom predávajú aj rôzne doplnky: papierové rozdeľovače, napichovátka, vykrajovátka, nádobky na kečup či majonézu, papierové alebo silikónové košíčky na drobné chuťovky (oriešky, čipsy, drobné ovocie) a všeličo iné. Japonské ženy povýšili tvorbu benta na skutočné umenie. Pravda, počas bežného pracovného dňa asi ráno nebudeme mať čas 2 hodiny pripravovať jednotlivé chody, ale keď využijeme chladničku a mrazák, nie je problém si veľa vecí pripraviť vopred a potom to už len úhľadne vyskladať do krabičky. V niektorých krajinách je možné kúpiť hotové bento s rôznym obsahom, alebo využiť originálne japonské alebo iné ázijské polotovary, priamo tvarované pre bento. Niečo sa nájde napr. aj v Bratislave, v špecializovaných predajniach. Ale dá sa aj improvizovať, malé balenia syrov a iných chuťoviek dostať aj v bežných potravinách, omeletu alebo obložený sendvič zvládne každá kuchárka. A pre šikovnú bento krabičku ani netreba nikam cestovať.

SkryťVypnúť reklamu

Odmenou vám bude vďačný pohľad vašej ratolesti, ktorá si v škole rozbalí štýlovú a navyše aj chutnú a vyváženú desiatu. No povedzte, nestálo by to za trochu námahy? :-)

Ivona Mertusová

Ivona Mertusová

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Milovníčka škótskych teriérov a nevyliečiteľná gurmánka. Okrem lukostreľby a biliardu sa venuje aj cudzím jazykom a patchworku. Zoznam autorových rubrík:  škótsky teriérgastrona cestáchSúkromnésnookerlukostreľbapatchworkNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu