
Suroviny:
1 lístkové cesto (už rozvaľkané ušetrí ďalšiu prácu)
niekoľko jabĺk
hrozienka (vopred namočené a v množstve, ako to máte radi)
trocha mletej škorice (čistej, nie škoricový cukor !!)
med
1 žĺtok rozšľahaný s trochou mlieka
trocha strúhanky (nemusí byť)
trocha rozpusteného masla (nemusí byť)
práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
Príprava:
Cesto si rozvaľkáme, ak sme kúpili už rozvaľkané, tým lepšie, stačí ho rozvinúť na doske alebo na pomúčenej utierke :-)
Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníka a nastrúhame na hrubom strúhadle. Trochu pokvapkáme citrónom, aby nám nezhnedli.
Trúbu si predhrejeme na 200 °C, teplovzdušnú na 180 °C.
Cesto posypeme trochou strúhanky (nemusí byť) a pokladieme strúhanými jablkami. Posypeme škoricou, hrozienkami a pokvapkáme medom podľa chuti. Kratšie okraje cesta založíme, pomocou utierky ho po dĺžke zvinieme a preložíme na plech, pokrytý papierom na pečenie. Závin potrieme žĺtkom, rozšľahaným s mliekom.
Pečieme do ružova, asi 35 - 45 minút, treba si to odsledovať podľa trúby. Ešte teplý závin môžeme potrieť rozpusteným maslom a pocukrovať. Ak držíte diétu, maslo a cukor môžete vynechať :-)
Miesto jabĺk môžete vyskúšať aj iné dostupné ovocie, ale ak je viac šťavnaté, strúhanka je nutnosťou, aby náplň nevytiekla.
Dobrú chuť :-)