reklama

Kúpili UPC Maďari?

Mne to tak začína pripadať. Myslím, že je už aj tak zaradených dosť maďarských kanálov a preto ma nemilo prekvapilo, keď mi zrazu začali v maďarčine vysielať aj niektoré iné programy, ktoré predtým bežali v slovenčine alebo češtine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Žijem na južnom Slovensku a pripadá mi celkom normálne, že keď chodím po uliciach nášho mesta, počujem najmä maďarčinu. Ale že už napr. aj MGM, Discovery a TV Paprika začali z ničoho nič vysielať v maďarčine, to už človeka naštve. Pomaly budem mať polovicu všetkých programov v maďarskom jazyku a možno časom začnú po maďarsky vysielať aj TV JOJ a Markíza, ktovie? :-) Po sťažnosti na UPC som dostala nasledovné “fundované” odpovede:

V mene spolocnosti UPC BROADBAND SLOVAKIA, s.r.o. Vas informujeme, ze v Dunajskej Strede bude v najblizsej dobe uskutocnena revitalizacia Centralnej hlavnej stanice kablovej televizie. Televizne stanice Paprika a Discovery budu vysielat dualne, teda aj v cestine a madarcine. Televizna stanica MGM uz dualne vysiela.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na otázku prečo sú na zvyšnom území Slovenska tieto stanice šírené v slovenskom, resp. českom jazyku, pričom ja to musím pozerať v maďarčine (väčšina tv prijímačov nemá DUO) a prečo nie je primárne navolený štátny jazyk, resp. čeština na celom území:

Dualne vysielanie znamena, ze televizna stanica vysiela v 2 jazykoch, napr. v cestine a v madarcine a zakaznik si teda moze zvolit jazyk, ktory mu vyhovuje. Je pravdou, ze starsie typy televiznych prijimacov dualne vysielanie nepodporuju. Televizna stanica MGM vysiela uz dualne, a to aj v cestine a aj v madarcine. Snahou nasej spolocnosti je vychadzat v ustrety vacsine zakaznikov a snazime sa poskytovat bohatu, zanrovo rozmanitu ponuku s co najvacsim poctom programov. V programovej ponuke su zaradene specializovane programy a taktiez programy pre jazykove mensiny. Upravy, ktore v programovej ponuke robime, su ovplyvnene hlavne zaujmom divakov. Zial, pri zmenach sa vzdy vyskytne skupina ludi, ktorym konkretna zmena nevyhovuje. Taktiez v zmysle „Vseobecnych podmienok spolocnosti UPC BROADBAND SLOVAKIA, s.r.o. na poskytovanie sluzby retransmisie“, clanku 9, ods. 9. 5) si Poskytovatel vyhradzuje pravo menit vo svojej programovej ponuke ponukane televizne a rozhlasove programy, ako aj trvale alebo prechodne znizit ich celkovy pocet. Tieto zmeny nie je povinny, osobitne oznamovat Uzivateľovi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Dunajskej Strede nevysiela stanica MGM len v madarskom jazyku, ale vysiela, tak ako sme uz uviedli, aj v cestine. Podla toho co pisete je zrejme, ze Vas televizny prijimac nepodporuje dualne vysielanie. V Bratislave vysiela stanica MGM len v cestine, ale napr. TV Paprika vysiela dualne, a to v cestine a aj v madarcine. V programovej ponuke su zaradene specializovane programy a taktiez programy pre jazykove mensiny. Kedze v Dunajskej Strede zije dost obcanov madarskej narodnosti, je stanica MGM vysielana dualne, co znamena, ze ten kto ma zaujem tuto stanicu pozerat v madarcine, nastavi si madarsky jazyk, a ten co ma zaujem tuto stanicu pozerat v cestine, tak si nastavi cesky jazyk. Jazyk sa da prepnut na televiznom ovladaci. Dualne vysielaju napr. aj ine televizne stanice, a to v Dunajskej Strede Zone Romantica vysiela v anglictine a aj v cestine, Zone Reality vysiela v anglictine a aj v cestine, taktiez Eurosport, Jetix, Zone Club. Uvedene stanice vysielaju dualne aj v Bratislave. Dualne vysielanie na niektorych televiznych staniciach je aj v ostatnych 29 mestach na Slovensku, v ktorych nasa spolocnost posobi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z uvedeného teda pre mňa vyznelo, že mám smolu, lebo žijem na južnom Slovensku a keď sa mi nepáči vysielanie v maďarčine, mám si kúpiť nový televízor s funkciou DUO a potom môžem pozerať to, čo je štandardom pre ostatných obyvateľov Slovenska. Zaujímavé je, že u staníc, ktoré duálne vysielajú aj v angličtine sa mi automaticky vysiela čeština lebo slovenčina, nikdy nie angličtina. Nuž, ďakujem pekne spoločnosti UPC za radu a pokiaľ viem, nie som u nás jediná, ktorá uvažujem o prechode k inej spoločnosti, ktorá si zákazníkov dokáže viac vážiť a navyše ma to vyjde finančne oveľa menej ako zbytočná kúpa nového televízora; o mesačných poplatkoch ani nehovoriac.

Ivona Mertusová

Ivona Mertusová

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Milovníčka škótskych teriérov a nevyliečiteľná gurmánka. Okrem lukostreľby a biliardu sa venuje aj cudzím jazykom a patchworku. Zoznam autorových rubrík:  škótsky teriérgastrona cestáchSúkromnésnookerlukostreľbapatchworkNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu