reklama

Koľko nás stojí vláda?

Minulý týždeň prebehli v Spojených štátoch voľby do Kongresu. Víťazom sa stali Republikáni a  život demokratického prezidenta Obamu tak budú robiť veľmi ťažkým. Jedným z hlavných cieľov Republikánov je obmedziť veľkosť vlády. Tá sa v Amerike rozrástla do tak neuveriteľných úrovní, že vláda stojí až za tretinou všetkého dopytu v ekonomike.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Avšak predošlé pokusy obmedziť vládu zo strany bývalého amerického prezidenta Reagana zlyhali. Podobný neúspech zaznamenala aj bývala slovenská vláda. Jednoducho, štát je kolos, ktorý neustále naberá na veľkosti. Šanca, že sa dobrovoľne scvrkne je minimálna. Poďme sa preto pozrieť na to, koľko nás všetkých stojí mať veľký štát.

Najväčšia položka, ktorú platíme štátu je daň z príjmu a odvody. Aj keď je priemerný plat na Slovensku €741, to čo skutočne štátu platíme, nie sú iba dane a odvody z našej výplatnej pásky. Platí ich aj náš zamestnávateľ za to, že nás zamestnáva. Keby sa dane z príjmu a odvody zrušili, potom by nám firma vyplácala celkové náklady našej práce. A tie sú priemerne €1000. Preto daň z príjmu a odvody, ktoré platíme štátu, tvoria rozdiel medzi celkovými nákladmi na prácu a našou čistou mzdou, ktorá je €584. Z platu teda zaplatíme štátu €416, čo je vyše 40% nášho príjmu.

Keď hovoríme o dani z príjmu, tak je dobré sa pozrieť na históriu tejto dane, napríklad v USA. Keď sa zavádzala, tak bolo povedané, že ju budú platiť najmä bohatí. Zmyslom bolo, aby sa o časť svojho majetku podelili s chudobnými. Všetci vieme, ako to skončilo. Bohatí sa tejto dani vyhli a najväčšiu časť dane z príjmu platí stredná trieda. Jeden so smutne realistických žartov hovorí: dane platí stredná trieda preto, aby chudobní nepozabíjali bohatých.

No poďme ďalej pri výpočte našich daní. Ak si zoberieme všetky spotrebné dane, o ktoré sú navýšené ceny tovarov, potom zistíme, že priemerne zaplatí Slovák na spotrebnej dani za alkohol €60 a za cigarety až €406. Spotrebná daň z benzínu ho vyjde v priemere €620. Celkovo preto zaplatí na spotrebných daniach až €1085 ročne alebo €90 mesačne.

Keď odpočítame z priemerného platu Slováka odvody, daň z príjmu a spotrebné dane, ostané mu €494. To však stále ešte nie je všetko. Aj keď ignorujeme drobnejšie dane, ako je daň z nehnuteľností, stále tu ešte ostane DPH. Priemerný Slovák minie takmer všetko, čo zarobí, teda celých €494. Zo všetkého, čo kupuje, platí daň z pridanej hodnoty. Jeho príjem sa zníži o ďalších takmer €100.

Spočítané a podtrhnuté, celkovo nás štát konfiškuje až o 60% svojho príjmu. Priemernému Slovákovi ostane zo mzdy €1000 iba €400.

Mnohí si povedia, že je to veľa. Mnohí, že to nie je až také strašné, pretože štát má množstvo prospešných funkcií ako transfer sociálnych platieb. Avšak to, čo je hrozivé, je ďalšia štatistika z USA, ktorá hovorí o tom, že štát minie na svoje fungovanie až 50% svojich príjmov. Z každého eura, ktoré dostane, minie 50 centov na platy štátnych úradníkov a ostatné výdavky, a iba zvyšných 50 centov rozdelí späť do ekonomiky.

Priemerný Slovák sa možno vie zmieriť s tým, že €300 z jeho práce mesačne štát rozdá sociálne slabším. No zmieriť sa s tým, že celý štátny aparát ho stojí ďalších €300 mesačne, je už ťažšie. Najmä, keď vidí neustále štátne tendre s predraženými nákladmi. Podľa mnohých ekonómov by mal preto štát robiť pravý opak, a to práve teraz, v čase krízy – znížiť dane a šetriť musí on sám.

Ronald Ižip

Ronald Ižip

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ekonóm, finančný analytik a trochu filozof.. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu