reklama

Sulíkov Matrix

Zo slovenského parlamentu sme si pri hlasovaní o eurovale vypočuli mnoho zaujímavého. Jedným z tých najväčších zjednodušení bolo konštatovanie, že presne vieme, kto sú vinníci súčasnej krízy. Jednoznačne sú to nezodpovedné americké banky a ratingové agentúry, ktoré spôsobili vznik najväčšej finančnej krízy od Veľkej depresie. Táto myšlienka sa prelínala mnohými vyjadreniami a presne ukazuje problém súčasnej politickej scény.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Červená a modrá pilulka

Nie, dámy a páni poslanci -vy ste tí, ktorí krízu spôsobili. Samozrejme nie vedome a preto si to nepripúšťate. Avšak je jedno, či kríza prišla a ďalšia príde z USA, Číny alebo eurozóny. Kríza je tu preto, lebo sa rozpadá ponziho schéma, ktorú ste roky plátali. Vy ste tí, ktorí tvoria pravidlá, na ktorých fungujú banky, štáty a celá ekonomika. Vy ste tí, ktorí ich menia a môžu ovplyvniť systém fungovania spoločnosti. Vy ste tí, ktorí majú na svedomí, že žijeme vo svete nekrytých peňazí a frakčných bankových rezerv. Tento systém, ktorý ste vytvorili a spravujete, spôsobil krízu. Nič iné. Ste súčasťou Matrixu. Vaša konformita a neschopnosť pozrieť sa na nezamýšľané dôsledky vášho správania odštartovali súčasnú depresiu.

A práve pochopenie, že ste súčasťou Matrixu, by vám malo dať možnosť zobrať si modrú alebo červenú pilulku. Ktorú si vyberiete, je na vás. Zdá sa, že SaS si vybralo červenú pilulku a chcú vidieť „ako hlboko vedie králičia diera“. Nech sa to zdá akokoľvek divné, bola to práve konformita a viera „keď to robia ostatní, je to správne“, ktorá nás priviedla na okraj priepasti. Tá istá politika a ten istý náhľad na svet naše problémy nevyrieši. Naopak, konformita je súčasťou problému. Prejsť od pragmatizmu a politických kalkulácii k principiálnym riešeniam je jediný spôsob, ako sa posunúť vpred po tŕnistej ceste. A práve toto myslenie je posolstvom SaS. Červená pilulka, nech to stojí, čo to stojí...

Neznalosť je požehnaním

Zobrať si červenú pilulku je jedna vec, avšak nanútiť ju celému svetu je vec druhá. Príklad Cyphera ukazuje, že väčšina ľudí si vyberie pilulku modrú.

Skočiť z Matrixu do reality bez toho, aby sme vedeli, aký je náš cieľ a ako ho chceme dosiahnuť, môže byť samovraždou. Preto je principiálne správanie jedna vec, no ponúknutie skutočnej a reálnej alternatívy je vec druhá. Pokiaľ ju nemáme, a nie sme vyvolení ako Neo, môžeme svoje rozhodnutie trpko ľutovať.

Ronald Ižip

Ronald Ižip

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ekonóm, finančný analytik a trochu filozof.. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu