reklama

Reklama na smrť

Často sa hovorí o devalvácii slov, pričom však ide skôr o devalváciu ich významov, akési obsahové vyprázdňovanie zanechávajúce viac-menej prázdnu formu. Niečo podobné sa deje aj so symbolmi. Používame ich, no nie zriedka sa stáva, že ani nevieme, čo za určitým symbolom stojí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu
(zdroj: http://www.knowledgerush.com/kr/encyclopedia/Jolly_Roger/)

Zo symbolov sa stávajú módne doplnky, resp. predmety spojené s poverčivosťou. Kresťanský kríž je dnes jedným aj druhým, ale len formálne. Vo svojej samej podstate je však stále vyjadrením príslušnosti k nasledovníkom Ježiša Krista, vyjadrením viery v jeho smrť i následné zmŕtvychvstanie. Zlaté či strieborné kríže v dekoltoch žien, na čiernych tričkách rýchlokvasených hviezdičiek alebo „strachbudiacich" mafiánov sú často len kúskom kovu. Okrem iného môžu vyjadrovať skôr vzťah k bohatstvu než vieru v Ježiša a jeho primát v ich životoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predmetom môjho článku však nie je nosenie kresťanského kríža, ale veľmi rozšírené zobrazovanie lebky. Nie som odborníkom na symboly, ale dovolím si tvrdiť, že pre bežného človeka je lebka hlavne symbolom smrti; lebka s prekríženými kosťami je symbolom znamenajúcim nebezpečie, preto sa požíva na označenie nebezpečných chemikálií; podobná lebka na vlajke (Jolly Roger) značí, že ide o pirátov. No aj tí piráti si ju vybrali ako symbol smrti, často veľmi krutej. Symbol lebky nesie aj iné významy, napr. smrteľnosť, márnosť. Zaujímavým použitím symbolu lebky, je domnelá magická ochrana pred nebezpečenstvom, konkrétne, pred smrťou. Nedovolím si odhadnúť, koľko katolíkov by vedelo, čo symbolizuje lebka pod krížom na niektorých zobrazeniach ukrižovania. Nie je tomu tak dávno, čo som si sám rozšíril svoje vedomosti. Táto lebka predstavuje prvého človeka, Adama, ktorý zhrešil a s hriechom prišla i smrť. Ježiš je novým Adamom prinášajúcim nový život. Dosť však laickej teológie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemôžem si pomôcť, ale aj cez tieto významy sa neskryte prelína fenomén smrti. Preto je zarážajúce, akým populárnym sa stalo zobrazenie lebky. Stačí sa pozrieť okolo seba a máte to ako na podnose: tepláky, šiltovky, športové bundy, pulóvre, tenisky, tričká, tielka, peračníky, opasky, ozdobné čiapočky na ventily, atď. Je to na každom kroku, no človeka až mrazí, keď vidí s takouto potlačou oblečenie pre deti. Niekedy ide o drobnú, pestrofarebnú potlač, ktorá budí dojem, že ide o motýliky alebo kvety. Až pri detailnejšom pohľade je vidieť symbol lebky. Inokedy je zas použitý symbol dominantnou dekoráciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na základe skúsenosti predpokladám, že v prípade prieskumu s otázkou Čo symbolizuje lebka? by väčšina odpovedí respondentov spadala do skupiny: smrť, piráti, nebezpečná chemikália (jed). Preto ma udivuje, s akou ľahkosťou rodičia pristúpia na kúpu detského oblečenia s potlačou lebky. Je možné, že by sa tento symbol až tak vyprázdnil, že sa berie len ako kombinácia farieb a obrazcov bez akéhokoľvek významu? Je to veľmi málo pravdepodobné. Skôr ide o obyčajnú ľahostajnosť k významu tohto symbolu. Táto ľahostajnosť však súvisí s plytkosťou životného štýlu v duchu „IN", modernosti alebo extravagancie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vedome tu ignorujem oblasť módnych návrhárov a výrobcov oblečenia a neriešim ich možné záujmy propagovať tento symbol. Pozerám sa na jednotlivca, ktorý sa slobodne rozhoduje pre oblečenie s potlačou lebky. Nedokážem si odpovedať na otázku, čo je na lebke také príťažlivé. Osobne na lebke na oblečení nenachádzam nič povznášajúce, nič estetické, pretože symbolizuje smrť. V žiadnom prípade by som úmyselne nezaodel dieťa do „lebkovského hávu". Podobne zmýšľajú aj mnohí moji blízki. A predsa sa okolo nás tmolia detičky s lebkami na hrudi, šiltovke či čiapke.

Dieťa sa len učí, ako chutí život, a už z neho robíme chodiacu reklamu na smrť. Zvláštny paradox. Žiaľ, v dnešnej postmodernej dobe nie je jediný. Malému dieťaťu vštepujeme základy nevkusu, učíme ho plytkosti v spoznávaní sveta. Áno, ide o plytkosť, keďže prijímame názory, trendy nekriticky, bez hlbšieho uvedomenia si ich podstaty, súvislostí alebo následkov.

Ak rodičia zámerne volia oblečenie pre seba alebo deti s potlačou lebky, s vedomím, že chcú propagovať smrť, neostáva mi nič iné, len vysloviť kategorický nesúhlas. Nesúhlasím, aj na základe spomenutých dôvodov, ale rešpektujem.

Ak ide o nevedomosť, ľahostajnosť, tak potom kričím POZOR: Lebka = Smrť, Lebka = Smrť, Lebka = Smrť.

Pavel Izrael

Pavel Izrael

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Šťastne ženatý, s úctou voči múdrosti a pravde, vedomý si potreby stále sa niečomu učiť, veriaci v Boha, fanúšik dobrého vína a kávy, normálny chlap, čo si rád zahrá futbal, chlap, čo by sa rád naučil hrať na fujare, s množstvom nápadov, no nie vždy s dostatkom energie a vytrvalosti. Taký normálny nedokonalý človek. Zoznam autorových rubrík:  RodinaMédiáPolitikaSpravodajstvoKatolícka cirkevSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu