reklama

S Bélom sa chcem hrať

Keď sa obzriem okolo seba a tiež trochu späť, nie je veľa takých ľudí, ktorých si vážim, ktorí sú mi vzorom, o ktorých môžem povedať, že vďaka nim sme sa pohli o kúsok vpred. To množné číslo je mierne zavádzajúce. Neurčuje či ide o mojich kamarátov, či o obyvateľov obce, Slovenska, Európy či sveta. Keď hovorím o Bélovi Bugárovi je jasné, že ide o Slovensko a vzťahy týkajúce sa Maďarov a Slovákov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Podľa môjho názoru tento problém medzi zdvorilými ľuďmi neexistuje. Problém tohto typu sa objaví vždy tam, kde vonkajšie prejavy slušnosti sú ignorované. Kde silnejší chce na úkor slabšieho získať určité zvýhodnenie. Kde lenivec hľadá cestičky k tomu aby bez práce získal koláče. Kde pán „múdry“ vďaka svojej šikovnosti a nenásytnosti naplniť svoje túžby za každú cenu, použije ako vhodný prvok argumentácie problém terorizmu, antisemitizmu, maďarizácie ...

To však nie je problém vzájomných vzťahov medzi Maďarmi, Slovákmi, židmi, cigánmi, katolíkmi, černochmi, bohatými, ... To je problém drzých, arogantných, sebeckých, neznášanlivých. To je problém vypočítavých ľudí, ktorí nerešpektujú zaužívané zvyklosti doma a už vôbec nie v iných krajinách či častiach sveta. Je to problém ľudí obmedzených, ktorí nemali možnosť alebo chuť cestovať, vzdelávať sa. Ktorí veľmi dobre vedia manipulovať s verejnou mienkou a osobami bez vlastného názoru alebo bez schopnosti svoj názor vyjadriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Béla má jednu chybu. Je Maďar. Keby ním nebol, viem si ho predstaviť ako predsedu Národniarov a tiež to, že by som sa stal ich sympatizantom. Keďže je Maďar, už z princípu je zlý. Na druhej strane nie je ani dobrý Maďar. Ten predsa „Horné Uhry“ len tak nepustí. Naviac, narúša jednotnosť Maďarov, ktorí by snáď najradšej ovládli celú Európu.

Má i ďalšie chyby. Je zdvorilý, netúži po vile s tromi bazénmi, lietadle a najnovšom type tereňáku schopného dostať sa snáď aj na Kriváň. Vie argumentovať, ovláda aj jazyky a dokonca by bol schopný vzdať sa poslaneckej imunity. Možno by sa našlo toho viac, čo normálnych ľudí radí do kategórie nenormálnych. A práve preto bude mať zrejme problémy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyrastal som na juhu Slovenska v priamom kontakte s Maďarmi. Boli mojimi kamarátmi, spolužiakmi i spolupracovníkmi. Spoločne sme tvorili hodnoty a zabezpečovali aktivity, ktoré nám robili radosť a spoločnosti prinášali hodnoty. Nikdy sme sa nedelili na Maďarov a Slovákov ale na šikovných, spoľahlivých, kamarátskych ... Tí, ktorí takí neboli, pre nás veľa neznamenali. Proste sme sa s nimi „nehrali“. Z nášho života akoby sa vytratili. A to bola chyba. Hrali sa s niekým iným. Získali tak iné skúsenosti i pocity. Dnes pár z nich do nášho života vniká akoby s cieľom ukázať, že zaplatíme za to, že ON musel ísť z kola von. Nechcel spolupracovať vtedy a i dnes chce byť iba ON.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Béla chce spolupracovať a stavať most. Zatiaľ prvý - spoločný, medzi Slovákmi a Maďarmi. Tých mostov ale bude potrebné postaviť viac. Medzi mužmi i ženami, veriacimi i neveriacimi, schopnými i neschopnými, ... Medzi všetkými ľuďmi sveta. Mal som takúto túžbu. A mám pocit, že má ju i Béla. Preto jeho idea je mi sympatická. Ak sa nemýlim a je tomu tak a Béla bude chcieť, rád sa budem s ním „hrať“.

Peter Jahn

Peter Jahn

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek večne nespokojný, ktorý skúsil prácu baníka, technika, univerzitného učiteľa i riaditeľa. V každom prípade som osoba, ktorá sa môže každému pozrieť priamo do očí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu