
Prvú zmienku o brusnici, ktorú dnes väčšina pozná skôr ako ovocie nachádzame v knihách svätej Hildegardy, ktorá ju odporúčala ako prostriedok na liečenie hniloby v ústach. Hildegarda bola mníška pochádzajúca z bohatej rodiny a žila v dvanástom storočí .Na vtedajšiu dobu sa dožila veľmi vysokého veku, až 81 rokov a 1 deň. Bola prvou nemeckou lekárkou a zakladateľkou vedeckého skúmania prírody. Napísala niekoľko kníh z náboženskou tematikou, básne a piesne pre chorály, ale aj knihy o liečiteľstve a popise zvierat a rastlín. Je známa aj jej štúdia o problémoch, ktoré spôsobovali pacientom vši a blchy v nemocniciach pre chudobných. Bohužiaľ , ale originály sa nedochovali, iba ich prepisy a teda je predpoklad, že z úcty k tejto významnej žene boli doplnené. Na mníšku sa zaoberala aj dosť výnimočnou témou a to otázkami krásy a sexuality v korelácii s detskými dispozíciami /zdroj Wikipédia/. Z toho nám musí byť jasné, že problémy so sexuálnym zneužívaním detí sú staré ako ľudstvo samo. Je až zarážajúce, že cirkev, ktorá ju povýšila na oltár svätých, tak usilovne znevažovala postavenie iných žien v spoločnosti.
Ako u iných liečivých rastlín, tak ani u brusnice nebola Hildegarda ďaleko od pravdy. Čerstvé plody sú nielen zdrojom vitamínov, ale šťava zriedená s vodou pomáha pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla. Čerstvá šťava lieči ekzémy , lupienku a modriny. Odvar možno zvonka použiť na zapálené oči a ako kloktadlo. Plody čučoriedky zlepšujú zrak a preto je zaujímavosťou, že počas druhej svetovej vojny ich podávali letcom pri nočných letoch. Odporúča sa užívať ich pri ochoreniach ciev, pri hnačkách na spevnenie stolice, kedy zároveň dezinfikujú a liečia sliznicu čriev a udržiavajú tak zdravú črevnú mikroflóru. Pri hnačkách je deťom odporúčaný macerát zo sušených plodov - 1čajová lyžička na šálku vody. Dospelý si môžu pomôcť aj ich priamou konzumáciou. Sušené plody by tak pre nás nemali byť iba maškrtou, ale aj súčasťou domácej lekárničky. Ich najrozšírenejšie použitie je v kuchyni ako rôzne kompóty, džemy a plnky zákuskov. Uplatnenie nachádzajú aj v potravinárstve ako farbivo. Z hľadiska zachovania ich liečivých látok je vhodnejšie tieto modré bobuľky sušiť alebo mraziť.
Predmetom zberu nie sú iba plody, ale aj mladé listy brusnice. Zápar z jednej polievkovej lyžice na šálku vody je pomocou pri zápaloch močových ciest, tráviaceho traktu a cukrovke, znižuje horúčku. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa na stenách močových ciest a množiť sa. Ako pomocný Pijeme ho trikrát denne pred jedlom a pri hnačke ho kombinujeme s plodmi.
Čučoriedka kvitne už v apríli a je významná pre včelárov ako zdroj kvalitného medu.
Nežiaduce vedľajšie účinky nie sú známe. Pri použití a zbere listov , môže dôjsť k zámene s Brusnicou pravou, ktorá je tiež významnou liečivkou. Je to vždyzelený krík s červenými bobuľami. Listy majú podobné uplatnenie, teda zámena nie je nebezpečná. Tento druh brusnice má jednu zvláštnosť - niekedy prináša úrodu aj dvakrát za vegetáciu. Bobule sú vyhľadávanou lahôdkou a ochucuje sa nimi mäso.
POZOR - Brusnicu nesmú užívať ľudia trpiaci chorobami pečene a obličiek, hlavne tí, ktorí sú náchylný na tvorbu kameňov. Ďalej je možná zámena s Brusnicou barinou, ktorá je chránená a rastie na horských lúkach. Pri tej však treba byť veľmi opatrný, pretože vo väčšom množstve vyvoláva pocit opitosti. Rozdiel poznali už aj naši predkovia , pretože jej ľudový názov je - Šialenica.
Zdroj - internet