
0,5 kg pokrájaného póru zalejeme litrom bieleho suchého vína /kvôli zvýšenému cukru nepoužijeme sladké/, necháme lúhovať 24 hodín, precedíme a uskladníme v chlade v sklenej fľaši. Užívame dvakrát denne jednu polievkovú lyžicu. Z precedeného póru môžeme urobiť nátierku.
Rovnako ako mnoho iných rastlín, aj pór pochádza z Ázie a na liečenie ho používali už v staroveku. Gréci a Rimania ho okrem iných indikácii používali po pitkách ako prostriedok proti otrave alkoholom. Napriek neznalosti chemického zloženia trafili do čierneho. Pór je totiž výborným čističom nášho tela. Čistí krv a črevá od kvasiniek a baktérii, podporuje trávenie a upravuje činnosť obličiek. Čistením čriev významne prispieva k prevencii rakoviny. Vzhľadom k týmto jeho účinkom sa osvedčuje pri nadúvaní, zápchach a ako súčasť detoxikačných kúr.
Vybielenie póru v záhradke je dosť prácna záležitosť a z liečebného hľadiska nezmysel. Dokonca v mnohých kuchárskych receptoch sa odporúča použiť iba bielu časť . Pór je bohatý na vitamíny C a E , ale málokto vie, že v zelenej časti má dvojnásobok vitamínov. Zrejme preto, že táto časť bola vystavená slnečným lúčom. V porovnaní s inými druhmi zeleniny je pór hotová minerálna bomba. Obsahuje mangán, železo a B6 - stabilizujú cukor v krvi / čiže náš prípad/. Ďalej kyselina listová - podporuje tvorbu krviniek, svalov a hojenie rán. Fosfor je dôležitý pre správnu funkciu mozgu. Draslík - znižuje krvný tlak a zlý cholesterol, ten dobrý naopak pomáha dvíhať. Čiže ochraňuje srdce. Významne posilňuje imunitný systém a teda hlavne v zime by nemal chýbať v našom jedálničku. Pór je tiež diuretikum a preto pomáha ľuďom s reumou a dnou.
Je dôležitý tiež pri odtučňovacích kúrach, pretože obsahuje veľa vlákniny a zabezpečí tak rýchle nasýtenie.
Niektorí ho uprednostňujú pred cibuľou kvôli tomu, že je jemnejší. Dokonca ním cibuľu nahrádzajú aj v sirupoch proti kašľu. Nie je to chyba.
Pri hnačkách a zvracaní naše telo stráca veľa minerálov. Vtedy nám pomôže pórový odvar - 10 stredných pórov treba pomaly asi hodinu povariť v troch litroch vody, ochladiť a piť v rámci pitného režimu.
POZOR Ľudia ,ktorí už majú choré obličky a trpia obličkovými a močovými kameňmi by sa mali póru vyhýbať. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú , a to väčšom množstve ako iná zelenina či ovocie. Podľa údajov na medicínskych stránkach, až 60% kameňov tvorí šťaveľan vápenatý.
Čiže napriek jeho mnohým prednostiam, by sme sa mali riadiť zásadou - VŠETKO S MIEROU. Je vhodné zaradiť ho do svojho jedálnička v rámci vyváženého stravovania. Ale u detí, tehotných a dojčiacich žien by som ho radila konzumovať iba občas. Soli kyseliny šťaveľovej totiž znižujú vstrebávanie vápnika.