Pórom proti cukrovke

K nápadu napísať článok o póre , ma priviedol priateľ, ktorý ma požiadal o pórové víno. Asi pred pätnástimi rokmi mu po kožnej chorobe - tzv. Ruži , namerali zvýšenú hodnotu cukru. Napriek diéte  nechcel klesnúť . Vtedy som mu pripravila pórové víno, ktoré pravidelne užíval a asi po mesiaci už bol cukor v normále. Odvtedy boli hodnoty v poriadku, aj keď nepatrí k tým čo sa v jedle radi obmedzujú. Toto leto sa mu ruža zopakovala a asi po dvoch mesiacoch na preventívnej prehliadke mu znovu namerali zvýšené hodnoty a on ma požiadal o pórové víno. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

0,5 kg pokrájaného póru zalejeme litrom bieleho suchého vína /kvôli zvýšenému cukru nepoužijeme sladké/, necháme lúhovať 24 hodín, precedíme a uskladníme v chlade v sklenej fľaši. Užívame dvakrát denne jednu polievkovú lyžicu. Z precedeného póru môžeme urobiť nátierku.

Rovnako ako mnoho iných rastlín, aj pór pochádza z Ázie a na liečenie ho používali už v staroveku. Gréci a Rimania ho okrem iných indikácii používali po pitkách ako prostriedok proti otrave alkoholom. Napriek neznalosti chemického zloženia trafili do čierneho. Pór je totiž výborným čističom nášho tela. Čistí krv a črevá od kvasiniek a baktérii, podporuje trávenie a upravuje činnosť obličiek. Čistením čriev významne prispieva k prevencii rakoviny. Vzhľadom k týmto jeho účinkom sa osvedčuje pri nadúvaní, zápchach a ako súčasť detoxikačných kúr.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vybielenie póru v záhradke je dosť prácna záležitosť a z liečebného hľadiska nezmysel. Dokonca v mnohých kuchárskych receptoch sa odporúča použiť iba bielu časť . Pór je bohatý na vitamíny C a E , ale málokto vie, že v zelenej časti má dvojnásobok vitamínov. Zrejme preto, že táto časť bola vystavená slnečným lúčom. V porovnaní s inými druhmi zeleniny je pór hotová minerálna bomba. Obsahuje mangán, železo a B6 - stabilizujú cukor v krvi / čiže náš prípad/. Ďalej kyselina listová - podporuje tvorbu krviniek, svalov a hojenie rán. Fosfor je dôležitý pre správnu funkciu mozgu. Draslík - znižuje krvný tlak a zlý cholesterol, ten dobrý naopak pomáha dvíhať. Čiže ochraňuje srdce. Významne posilňuje imunitný systém a teda hlavne v zime by nemal chýbať v našom jedálničku. Pór je tiež diuretikum a preto pomáha ľuďom s reumou a dnou.

SkryťVypnúť reklamu

Je dôležitý tiež pri odtučňovacích kúrach, pretože obsahuje veľa vlákniny a zabezpečí tak rýchle nasýtenie.

Niektorí ho uprednostňujú pred cibuľou kvôli tomu, že je jemnejší. Dokonca ním cibuľu nahrádzajú aj v sirupoch proti kašľu. Nie je to chyba.

Pri hnačkách a zvracaní naše telo stráca veľa minerálov. Vtedy nám pomôže pórový odvar - 10 stredných pórov treba pomaly asi hodinu povariť v troch litroch vody, ochladiť a piť v rámci pitného režimu.

POZOR Ľudia ,ktorí už majú choré obličky a trpia obličkovými a močovými kameňmi by sa mali póru vyhýbať. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú , a to väčšom množstve ako iná zelenina či ovocie. Podľa údajov na medicínskych stránkach, až 60% kameňov tvorí šťaveľan vápenatý.

SkryťVypnúť reklamu

Čiže napriek jeho mnohým prednostiam, by sme sa mali riadiť zásadou - VŠETKO S MIEROU. Je vhodné zaradiť ho do svojho jedálnička v rámci vyváženého stravovania. Ale u detí, tehotných a dojčiacich žien by som ho radila konzumovať iba občas. Soli kyseliny šťaveľovej totiž znižujú vstrebávanie vápnika.

Vlasta Jakubecová

Vlasta Jakubecová

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Som jednou z tých, ktorí si myslia , že využitím darov prírody,môžeme byť zdravší. Zoznam autorových rubrík:  FytoterapiaPoviedkyNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu