
Celá rastlina je liečivá. Korene sa zberajú v skorú jar alebo na jeseň, listy hlavne na jar. V čerstvom stave sa pridávajú do šalátov a sú výborným pomocníkom pri nedostatku vitamínu A. Okrem A vitamínu obsahujú aj C a vitamíny sklupiny B. Nie každý však dokáže púpavový list prehltnúť. Trochu pomôže pokvapkať listy citónovou šťavou. Kvety sú medonosne a dá z nich pripraviť výborný sirup, ktorý pomáha pri prechladnutiach. Málokto vie, že náhradka kávy - Cigória sa vyrába z koreňov pestovanej púpavy
Koreň púpavy je bohatý na množstvo minerálov - draslík, meď, železo, vápnik, fosfor, sodík .... Toto zloženie nám napovedá, že púpava je neoceniteľná pomoc pri stavbe kostí a zubov. Takisto pri tvorbe červených krviniek. Podporuje činnosť žlčníka, pečene a obličiek . Napomáha okysličovaniu všetkých orgánov v tele. Zabraňuje tvorbe a rastu žĺčových kameňov a uľavuje pri bolestiach kĺbov a reumatizme. Je tiež bohatá na horčiny a preto sa používa pri očistných kúrach, pri ktorých odstraňuje z krvi toxíny. Toxíny odstraňuje aj z pečene a pomáha tak obnovovať jej funkciu. Následne dochádza k prečisteniu žíl a zníženiu vysokého tlaku a zlepšeniu činnosti srdca, ale aj vyčisteniu pokožky. Nemali by sme totiž zabúdať, že stav našej pokožky odzrkadľuje stav naších vnútorných orgánov. Koreň púpavy je odporúčaný aj diabetikom a to vďaka obsahu inulínu. V Japonsku a Číne považujú výťažky zo sušeného koreňa za liek pri liečbe rakoviny prsníka.
Ak nemáme žiadne problémy a chceme si telo očistiť iba preventívne, stačí párkrát do týždňa zaliať čajovú lyžičku posekaných koreňov 2 dcl vriacej vody a nechať lúhovať 8 minút. V prípade, že sa už zdravotné problémy prejavili, mali by sme piť denne dva šálky takého čaju a môžeme dávku zvýšiť na 2 čajové lyžičky na 2 dcl vody. Najlepšie je striedať ho so žihľavou.
POZOR púpava je nevhodná pre dojčiace matky, pretože horčiny prechádzajú aj do mlieka.
Aj keď sa koreň a list púpavy využíva hlavne na úpravu činnosti orgánov podporujúcich trávenie a čistenie tela, sirup z kvetov je veľmi účinný pri ochoreniach dýchacích ciest. Hlavne v súčasnosti, kedy medzi deťmi pribúdajú alergici na med. Postup pri jeho príprave je veľmi jednoduchý, ale je trochu náročný na čas.
Dve hrste púpavových kvetov zalejeme jedným litrom studenej vody a necháme v chlade macerovať 24 hodín. Scedíme cez jemné sitko alebo tkaninu, kvety vytlačíme, pridáme 50g cukru a pomaly varíme do želanej hustoty. Po ochladení podľa chuti pridáme kyselinu citrónovú, ktorá zároveň učinkuje ako konzervant. Odporúčam na odskúšanie najprv uvariť iba túto malú dávku a ak chcete sirup sladší, na budúce pridať cukor. Sirup nalejeme do menších fliaš, krátko sterilizujeme a uložíme na zimu.
Zdroj - internet