Rakytník rešetliakový

Rakytník je ker, ktorého domovom je Čína, Mongolsko a India. Aj keď som si predsavzala, že v tomto blogu budem propagovať domáce bylinky, rakytník sa v poslednej dobe v strednej Europe udomacňuje a dobre sa mu tu darí. Svojím pestovateľom prináša vysoké úrody, ale pre začiatočníkov musím pripomenúť že sa jedná o dvojdomý ker . Teda, že musíte mať samčiu a samičiu rastlinu. Stretla som s názorom, že na päť samičích stačí jeden samčí ker. Veľmi dobre znáša sucho, pretože má hlboko a bohato rozvetvený koreňový systém.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Zo starých záznamov sa dozvedáme, že už Alexander Macedónsky využíval odvar z rakytníka k obnove síl svojích vojakov ale aj koní. V dnešnej prechemizovanej dobe sa stáva akýmsi všeliekom na mnohé civilizačné ochorenia.

Plody rakytníku sú zásobarňou atioxidantov a zdrojom organických kyselín. Výrazne podporuje imunitný systém a regeneráciu poškodenej kože, teda je nápomocný pri omrzlinách a popáleninách. Vitamíny obsiahnuté v plodoch priaznivo ovplyvňujú plodnosť aj samotné tehotenstvo a vývin plodu. Má baktericídne účinky a je významný pre pacientov po rádioterapii. Pomáha pri ochoreniach štítnej žľazy, sleziny, dvanstorníka. Nie je toxický a nedráždi obličky. Urychľuje proces hojenia pooperačných jaziev.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako všetko ovocie, tak aj plody rakytníka je najlepšie konzumovať čerstvé. Keďže však nie každý ho má na záhradke a nie je to možné celoročne, najlepšou možnou formou sú mrazené alebo sušené plody. Aj keď u niektorých druhov ovocia dochádza počas mrazenia k strate dôležitých zložiek. Rôzne džemy a sirupy sú síce chutné, ale použitie vysokých teplôt pri spracovaní dosť veľa účiných látok likviduje. Ďalšou možnosťou je za studena lisovaný olej alebo plody upravené do formy želé, spacovávané pri nízkych teplotách , kedy sa ovocie zbavuje prebytočnej vody a tak sa zabráni jeho kazeniu. Želé by som po ochutnaní odporúčala hlavne u malých detí a ťažko chorých pacientov, pretože ich tráviaci trakt môže mať problém zo zpracovaním tuhej stravy. Rôzne extrakty zasa môžu obsahovať prímesy a náhradky.

Vlasta Jakubecová

Vlasta Jakubecová

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Som jednou z tých, ktorí si myslia , že využitím darov prírody,môžeme byť zdravší. Zoznam autorových rubrík:  FytoterapiaPoviedkyNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

320 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

145 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu