
Zo starých záznamov sa dozvedáme, že už Alexander Macedónsky využíval odvar z rakytníka k obnove síl svojích vojakov ale aj koní. V dnešnej prechemizovanej dobe sa stáva akýmsi všeliekom na mnohé civilizačné ochorenia.
Plody rakytníku sú zásobarňou atioxidantov a zdrojom organických kyselín. Výrazne podporuje imunitný systém a regeneráciu poškodenej kože, teda je nápomocný pri omrzlinách a popáleninách. Vitamíny obsiahnuté v plodoch priaznivo ovplyvňujú plodnosť aj samotné tehotenstvo a vývin plodu. Má baktericídne účinky a je významný pre pacientov po rádioterapii. Pomáha pri ochoreniach štítnej žľazy, sleziny, dvanstorníka. Nie je toxický a nedráždi obličky. Urychľuje proces hojenia pooperačných jaziev.
Ako všetko ovocie, tak aj plody rakytníka je najlepšie konzumovať čerstvé. Keďže však nie každý ho má na záhradke a nie je to možné celoročne, najlepšou možnou formou sú mrazené alebo sušené plody. Aj keď u niektorých druhov ovocia dochádza počas mrazenia k strate dôležitých zložiek. Rôzne džemy a sirupy sú síce chutné, ale použitie vysokých teplôt pri spracovaní dosť veľa účiných látok likviduje. Ďalšou možnosťou je za studena lisovaný olej alebo plody upravené do formy želé, spacovávané pri nízkych teplotách , kedy sa ovocie zbavuje prebytočnej vody a tak sa zabráni jeho kazeniu. Želé by som po ochutnaní odporúčala hlavne u malých detí a ťažko chorých pacientov, pretože ich tráviaci trakt môže mať problém zo zpracovaním tuhej stravy. Rôzne extrakty zasa môžu obsahovať prímesy a náhradky.