reklama

Tak trochu uletené Trapani

Keby nebolo priameho leteckého spojenia Bratislavy a mesta v západnom cípe Sicílie, Trapani, asi by sme sa nikdy nezoznámili. A musím sa teda priznať, že zoznámenie to bolo nezabudnuteľné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Nemám rád organizované výlety, turistických sprievodcov či bedekery, ktoré sú vždy skresľujúce a o mieste, kde zakotvíte, vám poskytnú len povrchné turistické informácie, resp. dezinformácie. Stačí, keď si prečítam, čo píše o tomto svojskom meste Lonely Planet a už prevraciam očami. Preto som si povedal, že ak chcete zažiť perfektný týždeň dve hodiny od Bratislavy, skúsim vám priblížiť atmosféru tohto mesta mne blízkym spôsobom.

V Trapani sme boli v druhej polovici októbra a myslím si, že čas to bol naozaj ideálny. V meste sme stretli dokopy asi desať turistov a to vôbec nepreháňam. Môžete tak zabudnúť na východoázijské skupinky fotografov so slečnou s červeným dáždnikom na čele. Tlačenka á la Karlov most v Prahe sa teda určite nekoná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Silnejší prežije. Bohužiaľ pre malé fiatky

Dokonale fungujúca doprava je asi najlepším divadelným predstavením, aké som v poslednej dobe videl. Stačí si ráno vyložiť stoličku na balkón a pozerať sa, čo to tí Taliani zasa na ulici vyvádzajú. Dopravné značky sú len akýmsi doplnkom miestneho koloritu a ich rešpektovanie nikomu príliš veľa nehovorí. Kruhový objazd? Žiadna prednosť v jazde. Jednoducho sa stačí natlačiť čo najviac dostredu a dúfať, že zasa nebudete musieť počas obeda zasa vyklepávať plechy. Aj preto sa oplatí mať niečo väčšie, než len malý Fiat 500.

Kam idú? Čo robia?

Máte chuť na obed? To asi nepôjde, je zavreté. Ostatne, zavreté je úplne všetko. Nelogické otváracie hodiny vedia veľmi dobre pobaviť. Všetko však treba brať s úsmevom, tak ako aj šofér autobusu, ktorý po serpentínach jazdí ako Talian. Po anglicky si s ním však veľmi nepokecáte, to ale s nikým. A keď s nikým, tak tým myslím naozaj s nikým – nula. Pizzu si však kúpite bez problémov. Myslím tú ozajstnú pizzu, nie tie slovenské oškvarky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O Talianoch je známe, že sa dobre obliekajú a dávajú si záležať na svojom perfektnom vzhľade. Áno, košele, polokošele, zapravené košele, úzke košele. Všetky však majú spoločného menovateľa – a to vysokú cenu. Nerozumiem – cez deň takmer nepracujú, dlhé chvíle trávia pri káve a cigarete, no stále majú na to. Ako im je dobre.

Špina, bordel

Mesto je nádherné, pláže široké a piesok jemný. Všetko by to bolo skvelé, keby ste nezakopávali o všadeprítomné odpadky. Ľudia hádžu plastové fľaše na ulici rovno na zem, obaly od potravín z okna áut. Nechápem, ako tak môžu plytvať potenciálom tohto úžasného mesta, kde evidentne skrachoval turizmus. Napriek tomu to sem akosi záhadne pasuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Letisko ako vlastný svet

Aeroportale Birgi, kam lietajú okrídlené autobusy kombinované s podomovým predajom v podobe letušiek a stewardov pod značkou Ryanair (nekritizujem, mám svojim spôsobom rád), veľkosťou pripomína bratislavskú hlavnú stanicu. Všetko by bolo fajn, aj muchy, aj ten šváb, ale to, že od 0:30 do 4:00 je letisko uzavreté, bola trochu silná kávička. Po vyhrážaní sa pútami sme teda dvihli kotvy a strávili noc na lavičkách pred letiskom. Za odmenu sme kvôli nášmu odporu dostali sprísnenú kontrolu a škaredé pohľady pri check-ine. Ako vravím, hlavne s úsmevom.

Nie tak bežná dovolenka

Ak máte radi dovolenkové rezorty, all inclusive hodovačky trikrát denne a umelé prostredie, Trapani zavrhnete ako špinavú dieru. Ak ale radi objavujete, milujete nekonečný ruch ulíc, šialenú dopravu a turistickú perifériu, Trapani sa vám vryje pod kožu. Prístav, historické mesto Erice dostupné lanovkou, útesy, pláže, smeti, skútre a všadeprítomné trúbenie – to je Trapani.

Jakub Kollár

Jakub Kollár

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent antropológie a cestovateľ teľom i dušou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu