reklama

Ďakujeme, že nezabúdate

Človek má úžasnú vlastnosť, nikdy sa nepoučiť z chýb. Preto je dôležité aby sme si pripomínali to najhoršie čo ľudstvo postihlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tým najhorším sú bezpochyby vojny. Čo je však smutnejšie, nie všetky z nich majú pamätníkov, ktorí by nám o daných hrôzach mohli rozprávať. A tak je to aj s prvou svetovou vojnou. Iné je to však s neľudskými pamätníkmi, ktorí nemôžu rozprávať. V tomto prípade ide o betónové pamätníky, ktoré sa skrývajú v lesoch. Nazývajú sa kaverny. Tie mali počas 1. svetovej vojny slúžiť ako oporné body pre delostrelcov. V objektoch sa skladovala munícia a iný potrebný materiál pre fungovanie danej obrannej línie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4. júla sa konalo slávnostne otvorenie kaverny na Kamzíku. Ide o doteraz najväčšiu kavernu z obdobia 1. svetovej vojny na Slovensku.

Samozrejme práce na jej sprístupnení začali skôr. Od začatia prác (polovica marca) až po minulú sobotu kavernu navštívilo približne 2 500 ľudí!

Je pravda, že o vojenské pamiatky je vždy záujem. Pekne to vidieť v prípade bunkrov v Petržalke. Tam dobrovoľníci a aktivisti vytvorili podmienky pre fungovanie múzeí a vďaka tomu dostávajú históriu Československého opevnenia do povedomia širokej verejnosti. A v takomto duchu sa má niesť aj obnova kaverien.

Nedokončené múzeum a zároveň nevyužitý vojenský objekt láka návštevníkov, aj keď sprvoti nevedia kam to vlastne idú. Okrem náhodných okoloidúcich a organizovaných skupín záujemcov, navštevujú kavernu aj skupiny detí zo škôl a letných táborov. Záujem je väčší než sme predpokladali a to nás nesmierne teší. Pretože vďaka návštevníkom a záujemcom bude obdobie 1. svetovej vojny viac než len stránkou v učebniciach dejepisu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďakujeme, že nedovolíte aby sa zabudlo na jedno z najkrvavejších období svetovej histórie! 

Obrázok blogu
(zdroj: Ján Madaras)
Obrázok blogu
(zdroj: Ján Madaras)
Obrázok blogu
(zdroj: Ján Madaras)
Jakub Kuruc

Jakub Kuruc

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dobrovoľník a aktivista.Člen o.z.a o.i. - Bratislavské rožky, Cultura Nostra, Bratislavská občianska samospráva, História bez hraníc, Projekt Bratislava a Mesto bez reklamy. Zoznam autorových rubrík:  ÚvahyNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu