reklama

"Krátky príbeh o tom ako sa dá.."

Keďže nadpis znie krátky príbeh na úvod začnem zoširoka a trošku negatívne.. Dúfam, že to čitateľa neodradí a že dočíta do konca príbehu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bol som len tichý pozorovateľ - lepšie povedané počúvateľ jednej udalosti, ktorú mi vyrozprávala kamarátka. S ťažkým srdcom mi rozprávala ako je to u nás hrozné, že ľudia nič neurobia pre svoje okolie a ako to vonku v zahraničí krásne funguje. Ako sa tam ľudia spolu napríklad po omši stretnú, napečú koláče alebo prinesú výrobky, ktoré doma vlastnoručne vyrobili. Potom, že sa spolu rozprávajú, popredajú či povymieňajú si veci čo priniesli a v podstate o to ani nejde, ale že sa spolu stretnú. A u nás? Každý sa rozuteká a nič...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak mi napadlo, že je to s nami často takto:

"Sťažujeme sa, len zriedka oprávnene - zato sa vyhovárame sme leniví a čakáme.. Keď sa napokon dočkáme tak kritizujeme!"

Chvalabohu nie všetci :)

Jeden z mnohých pozitívnych príkladov:

Moja suseda Zuzka so svojím manželom Valterom usporiadali "kotlíkový festival". Nebolo to nič vážne, pár mladých nadšených ľudí z OZ "Športový klub Ferčekovce" si povedalo a možno si ani nepovedalo, skôr niečo urobilo. Deti na bicykloch poroznášali letáčiky, rozvešalo sa pár plagátov. Ľudia sa poprihlasovali a spoločne varili guláš. Na záver bolo vyhodnotenie kto vyhral, ale o to tu vôbec nešlo. Atmosféra bola úžasná, deťom ktoré sa nedržali iba pri mamine sa starali o program animátori. Všetci sme sa spolu výborne bavili a vytvorili nádhernú atmosféru - a nebolo treba chodiť ani do Rakúska, len miesto sťažovania sa niečo urobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samozrejme to nie je všetko také jednoduché a ľudí čo to organizovali to stálo veľa energie - určite viac ako by ich stálo rozprávať o tom ako veci nefungujú. Ale vidíme ako môžu dva približne rovnako dlhé príbehy skončiť. 

Prvý: kopa rečí, negatívny postoj, "ušetrená" energia a žiadny výsledok...

Druhý: reálne činy - určite s debatou ako.., pozitívny postoj, vynaložená energia a úžasný výsledok!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Myslím, že nie je ťažké uhádnuť, ktorý z týchto dvoch príbehov má naozaj zmysel a že to závisí len od nás čo všetko sa dá alebo nedá. Kritik možno namietne, že sú to frázy. Áno sú, ale funkčné. Možno ich vyslovovať alebo uskutočňovať a rozdiel je obrovský, stačí si raz vyskúšať :)

Jakub Mitrík

Jakub Mitrík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som žiak čo sa rád učí od dobrého učiteľa. Som hudobník čo sa snaží hrať dobrú hudbu ako najlepšie vie. Rád čítam a zamýšľam sa nad vecami - preto to bude raz jednom inokedy zas o inom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu