reklama

Juhovychodna Azia za 3 tyzdne

V sobotu rano som vystartoval z Londyna na Heatrow a odtial spolocnostou SRI LANKAN Airlines celkom plynule do Kolomby na Sri Lanke, kde som mal prestoj asi 3 hodiny a po 10,5 hodinovej ceste to padlo celkom fajn.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur (zdroj: Jambrich)

        27.2. cesta do Kualy LUMPUR 

         V lietadle boli prevazne aziati smerujuci na Sri Lanku, spomenul som si, ze som si zabudol doma plachtu, tak som si vzal z lietadla deku, vsak popripade ked pojdem spat ju mozem vratit..lietadlo: tazka pohoda, s nizkonakladovymi je to velmi takzo porovnavat, kazdi mal obrazovku na sedadle pred sebou s asi 15 TV stanicami a 20 radiami plus games, vyber z 3 narodnych jedal...{ ale aj tak sli len blbe azijske filmy a narodna muzika popr. europske kolotocarske hity} 
         

        MALAJZIA 

        Dostojna Kuala Lumpur 

        Do Kualy [dalej ako to oni nazyvaju K.L.{kej el :-} ] som dorazil o pol 1 miestneho casu, s celkovym posunom 7 hodin, takze teraz ked to pisem je tu 21,30 a u Vas v Europe 14,30, som z toho kapanek zmagoreny ale zvykam si!

        Letisko KLIA je v K.L. vzdialene asi 75 km od mesta a je to magalomanska stavba pripominajuca bludisko, podotykam klimatizovane bludisko!

        Vedel som, ze musim spravit 3 zakladne veci:

        dopravit sa do centra

        zmenit prachy

        najst byvanie 

        az vtedy som si uvedomil, ze som tentokrat vyrazil abslolutne nepripraveny, tak som sa v tom bludisku tulal asi hodinu, pokial sme dosli k batozine od kontroly trvalo to 20 minut,pri pasovej kontrole svietil obrovsky prospekt, ze za prenasanie akehokolvek mnozstva drog je tu trest smrtia a takisto to bolo napisane cervenou farbou na ciernom prihlasovacom formulari pre cudzincov, celkom pozitivne na uvod.

        Peciatky som v poho dostal a dokonca po odmietnuti 35ho taxikara nasiel vlak,kt. ma zaviezol do centra za 280SK{75km}, bola to vlastne rychlodraha beziaca 40 minut.Zamenil som peniaze a spomenul si, ze niekde som pocul o lacnych hosteloch v Cinskej stvrti, uz vo vlaku som sa obchadzal s tiez solo cestujucim typkom, s kt. sme sa stretli aj po najdeni metra a nastupeni don, inak listky na metro maju zvlastny ale efektny system, kupujes si pocet zastaviek a je to kontrolovane pri vystupe, prestupovat z lajny na lajnu sa da len po vystupeni von na zem.S typkom sme sa dali do reci, bol to Nemec, iduci z Thajska, kde bol od decembra{!}, vraj je to very cheap...on sa ma opytal ci viem kam idem, povedal som , ze nie a on tiez nevedel kam ide - ma podobny problem, no mal kupeny listok tiez do Cinskej stvrte ale o zastavku dalej, tak sme si povedali, ze sa mozno stretneme tam - nestretli.

        Az teraz nastal skutocny sok!!!!! hned po vystupeni ma obarila obrovska teplota asi 35 stupnov a neznesitelna vlhkost vzduchy, asi 95 % uffffff hruza!!!!!, po dazdivom vcerajsom rane v Londyne.....mozog nedokazal pracovat naplno, vraj to trva aj par dni.

        Cinska stvrt je ozaj Cinska..ta londynska sa nechyta ani nahodou , proste haluz, po chvily za pomoci domaceho malajca, kt. ma odchytil a doprevadzal som nasiel hostel za smiesnu sumu 25 RM{malajskych ringitov}asi 200SK hned oproti vchodu do cinskej stvrte,izba sice nema okna ale je tam cisto, prvykrat v zivote som spal v izbe bez okien, inak tu je to celkom normalne v hosteloch, s ventilator staci, klima byva vzdy drahsia.Majitelia su cinania, vyzeraju do pohody, poradili mi aj s thajskym konzulatom a so vsetkym , co som potreboval, hned som bezal do sprchy a zistil som, ze pas, kt. som mal v tej horucave na krku v bavlnenej taske je uplne mokry od potu spolu s letenkou, takze som hu musel "vysusit". Po sprche, kt. nemala velky efekt som siel do centra k znamym dvojickam, metro usti priamo do asi 6 poschodoveho "auparku" v prvych poschodiach dvojiciek, inak dvojicky postavala firma "akoze malajsky SLovnaft" , dvojicky? hmmm..dobreeee A celkovo mozem povedat, ze K.L. posobi ako silne ekonomicke centrum regionu, predsatvoval som si to predtym trosku biednejsie, klobuk dole!

        ludia posobia celkom v pohode, je tu aj urcita skupina sympatickych uletenych sikmookych,kt. posobia milo a samozrejme sikmooke cupky :-}

        Znovu som sa musel osprchovat, potom najest za asi 60Sk do malajskej restauracie:}} a celkovo sa smejem z cien, mozno je to zosilnene Anglickom v mojom pripade, vsetci este vravia, ze v porovnani s Thajskom je tu draho :}...aj net stoji teraz tu 25Sk/hod.

        tak to je z prveho dna v JV Azii asi vsetko....nedokazem este racionalne rozmyslat lebo aj v tejto icafe je brutal teplo a u vas podla www.sme.sk je "krasnych minus 2" 
         

        Pondelok 28.2. 

        KUALA LUMPUR 

        Rano som siel na Thajsku ambasadu, kde som vystal asi hodinovu radu, uchadzaci o viza boli obyvatelia susednych krajin,nechal som im svoj pas a zaplatil 160RM{1300SK}, viza som dostal na 2 vstupy, peso som pokracoval cez rozpalene mesto k dvojickam aj dalej do centra, centrum:mrakodrapy,Malajzia sa mi zacina javit ekonomicky asi ako SK, aj priemerny plat je rovnaky, ludia su Ok, su sice moslimovia ale ini ako ti s kt. som doteraz prisiel do styku v Turecku, Maroku, takiiiii??? milsi a uprimnejsi, nedrzi......taxiky su tiez rovnako drahe{lacne??} ako u nas a 2 izbovy byt tu stoji 15 000britskych libier...

        z mesta som siel do zahrad a a parkov, kt. kazdy ospevuje..no neviem....vtaciu zahradu som preskocil, orchideova usla a nakoniec motylia,nooo? dorazil som tam o pol4 a som videl asi 10motylov, vsetci boli sedi....ale mozno boli poschovavani, pretoze o 10 minut zacalo prsat, resp. sa spustil popoludnajsi lejak, na besiedke som cakal na koniec lejaku s asi 4 avargantnymi japoncami, kt. si tam malovali.

        Taxikom som pokracoval domov do cinskej stvrtte, taxikar sa ma snazil lamat na vseliake atrakcie, a asi po 10 minutach pochopil,ze zo mna nebude mat: "osla potras sa", tak dal pokoj, samozrejme som dosiel uplne rozbity z tepla a vlhka, tak som povegetoval, zjedol trs malych bananov, to je lakocinka!!! su uplne zlte,pevne a cerstvo sladke.....ale tie opekane mi druhy krat moc nechutili, boli az moc sladke.

        Vecer som vyrazil do cinskej s. na veceru, kde som urobil chybu, sadol som do restauracie, kde sedeli len bieli{ake blbe slovo "bieli"}, samozrejme to bolo za europske ceny a polovicne porcie ako inde a kvalita rovnaka ako inde, takze to bola posledna restauracia pocas cesty, ked som si sadol niekde , kde sedeli iba "bieli", najlepsie je podla mna sadnut tam, kde sedia domaci a aj par "bielych", alebo ciernych, zelenych, hnedych......, dal som si pivo TIGER, to je tu dost drahe - asi padik, casnik ked siel okolo mi potom pol flase vylial na gate, ale doniesol druhe a ospravedlnil sa., po navrate a trajdani po cinskej, co je atrakcia akoze nocny trh, maju tam ozaj vsetky tie kraviny jako predavaju cinania, hlavne hodinky a CD som siel do hostelu kde som dal este nejake pifka s francuzskym Svajciarom Sergem, typek je v Indonezii, kde pomaha pri odstranovani tsunami len tak, a tu si odbehol pretoze viza v Indonezii davaju len na mesiac, ma zaujimavy zivot, stale si vo Svajciarsku zarobi za par mesiacov nejake kese a vypadne niekam von, napr. rok zil v Juznej Amerike, v Bolivii kde sa ucil spanielsky, siel sam a nevedel po span. ani slovo, odtial vyrazal do celej Juznej A., tiez bol mesaic v Kolumbii a neda na nu dopustit...... 
         

        Utorok 1.3

        .  

        K.L.

        Dopoludnia som bol pre viza u thajcov a v ageture vybavit trek do dzungle, do narodneho parku.

        Inak chilloutovy den pred odchodom z K.L........ 

        je to dynamicke mesto, prekvapil ma velky pocet zahalenych usmievavych zien, kt. sa Vam aj kuknu do oci,podla statistik tu ma zit okolo 60% mosimov ale je ich urcite viac, je tu kopec turistov z celej Azie, dokonca uz viem rozoznat thajcov, malajcov, filipincov, indonezanov, mongolov{ samozrejme mi pomohla prax z Londyna :}]

        som sa len tak plantal po uliciach, zasiel do indickej stvrte, dychal atmosferu.

        Vecer- obligatne cinska stvrt, veceral som v Central markete a jedol uzasne nudle urobene a osmahnute predo mnou k tomu odstavene mango s ladom a cinsky ice creme, to bola unikatne: rozmixovany lad so sirupom, zmrzlinou a dole som objavil kukuricu a fazulu!!! v ice creme.........urcite tam mala byt :-}}}}} 

        inak lad???? vo vsetkych priruckach a odporucaniach pisu, ze ho netreba konzumovat v Azii..... SMEJEM SA :-}}}}

        Vecera so vsetkym stala asi 55 SK 

        Potom sme so Sergem vybehli do centra a na net, je to pizitivny clovek, na kt. sa nezabuda, vravel, ze chysta trip do strednej Europy a zastavi sa v BA, no ja som zabudol, ze som tam neni :}, tak sme sa dohodli na Londyne. 
         
         

        ,

Lubo Jambrich

Lubo Jambrich

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rad dobrodruzne cestujem, Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu