Aj vám sa zdá, že nič iné nerobíte len bežíte od jednej neodkladnej záležitosti ku druhej, pri čom máte pocit, že nič poriadne nestíhate? A navyše ste zavalení množstvom informácií, z ktorých je nesmierne ťažké vyselektovať tie podstatné, nehovoriac o tom, že je priam nemožné všetky tie novinky aj absorbovať. Zdá sa teda, že v dnešnom uponáhľanom svete nás asi sotva niečo zastaví….zrejme tiež len letmo beriete na vedomie napríklad všetky tie rady a najnovšie zistenia ohľadom nášho zdravia, výživy a zaručených diét. A čo keby ste dostali sms-ku, email alebo by ste zahliadli v online vydaní vašich novín či časopisu alebo na Facebooku upútavku na online poradenstvo ohľadom individuálnej výživy a stravovania sa. Klikli by ste, aby ste sa dozvedeli viac?
Mimochodom, počuli ste už niekedy o „Personalized Nutrition“ či vo voľnom preklade “Individuálnej výžive“?. Pre zaujímavosť, samotný koncept individuálnej výživy nie je zase až tak nový. Jeho prvým priekopníkom bol americký biochemik Roger J. Williams (1893-1988), ktorý pred viac než šiestimi desaťročiami zaviedol pojem tzv. Genotrofného ochorenia (anglicky “genotrophic disease”) t.j. ochorenia spôsobeného nedostatočným príjmom dôležitých živín, množstvo ktorých je individuálne a závisí od genetických daností jednotlivca. Zaujímavé zistenie, ktoré si však muselo istý čas počkať na ozajstnú pozornosť. Až úspešné rozlúštenie ľudského genómu v roku 2003 prispelo k aktuálnosti prepojenia ľudského zdravia, stravy a génov.
Táto téma sa takto dostala do pozornosti aj Európskej Komisie v Bruseli, na podnet ktorej bolo v roku 2010 vytvorené Konzorcium “Food4me” s cieľom preskúmania jednotlivých zložiek individuálnej výživy. Konzorcium vypracovalo detailný plán, v ktorom individuálna výživa je posudzovaná z troch uhlov pohľadu: analýzy individuálnych stravovacích návykov jednotlivcov, analýzy ich individuálneho pheno-typu (t.j. fyzických parametrov ako výška, hmotnosť, obvod pásu, BMI a krvné bio-markery napr. hladina glukózy, celkový cholesterol atď.) a analýzy ich individuálneho geno-typu. Hlavným cieľom tohto projektu, ktorý bol realizovaný od apríla 2011 do marca 2015, bolo zistiť, či odborné poradenstvo ohľadom vhodného nastavenia individuálnej výživy môže viesť k podstatným benefitom pre konečného konzumenta.
Hlavné aspekty projektu “Food4me”
Konkrétne išlo o štúdiu, ktorá bola realizovaná v siedmich EU štátoch (Veľká Británia, Írsko, Nemecko, Holandsko, Grécko, Španielsko a Poľsko) po dobu šiestich mesiacov na vzorke 1607 respondentov. Primárne otázky výskumu boli nasledovné:
*Môže individuálne poradenstvo viditeľne viac motivovať konzumentov, aby zlepšili svoje stravovacie návyky než všeobecne proklamované doporučenia pre zdravú výživu?
*Môže byť individuálne poradenstvo ohľadom stravovacích návykov efektívnejšie a účinnejšie ak vychádza aj zo špecifík individuálneho pheno a geno-typu konzumenta?
*Prispieva častejšia spätná väzba, ktorú konzument dostáva, k rýchlejšiemu a lepšiemu osvojeniu si doporučenej individuálnej výživy v porovnovaní s menej častou intervenciou?
Respondenti resp. participanti boli nájdení výlučne prostredníctvom internetu a sociálnych sietí a aj celá komunikácia medzi nimi a výskumným tímom prebiehala cez internet. Takže nevyhnutnou podmienkou pre zapojenie sa do tejto štúdie bolo, aby záujemca mal prístup k internetu. Všetci participanti štúdie na začiatku vyplnili dotazník, ktorý zmapoval ich stravovacie návyky, všeobecný zdravotný stav, výšku, hmotnosť, body mass index a obvod pásu. Navyše, súhlasili a aj poskytli bio-materiál na získanie ich DNA dát a zaslali aj kartičky s vysušenými, malými krvnými vzorkami na zistenie niekoľkých bio-markerov. Následne participanti boli rozdelení do štyroch skupín podľa druhu poradenstva: Skupina 1 – žiadne poradenstvo (tzv. Kontrolná skupina), Skupina 2 -poradenstvo len na základe reportovaných stravovacích návykov, Skupina 3 – poradenstvo s využitím prídavnej informácie o pheno-type respondenta a nakoniec Skupina 4 – poradenstvo s využitím aj DNA dát respondenta. A na konci štúdie všetci respondenti, či dostali odborné poradenstvo alebo nie, obdržali report ohľadom ich individuálneho stravovania, pheno a genotypu.
Dotazník mapujúci stravovacie návyky
Tyčinka na získanie vzorky slín Kartička na suché krvné vzorky Materiál poskytnutý respondentom pre získanie ich bio-vzoriek
A čo štúdia ukázala? Aké sú odpovede na vyššie uvedené otázky?
Jednoznačne štúdia potvrdila, že komunikácia a poradenstvo cez internet sú účinné a preukázateľne funkčné. Cez tento komunikačný kanál je možné získať a udržať konzumentov pre účely poradenstva ohľadom zlepšenia ich individuálnej výživy a životného štýlu minimálne po dobu šiestich mesiacov. Navyše, cez cielené a individuálne poradenstvo je možné vylepšiť individuálnu výživu a stravovacie návyky konzumentov oveľa účinnejšie ako len s využitím všeobecných doporučení pre zdravú výživu (v zmysle napr. dodržiavania doporučených zložiek zdravej stravy, množstva prijímanej soli, nasýtených mastných kyselín a pod.). Možno troška prekvapivé je zistenie, že poradenstvo na základe dodatočných informácií o pheno a genotype konzumenta nepotvrdilo ďalšie benefity v porovnaní s intervenciou vychádzajúcou len z aktuálnych stravovacích zvyklostí. Podobne, častejšia spätná väzba a konzultácie nepreukázali ďalšie benefity v porovnaní s menej častou intervenciou. Ako jeden z najväčších stimulov pre adoptovanie doporučení pre individuálnej výživu, respondenti uvádzali možnosť ovplyvnenia ich hmotnosti a dobrý pocit, že robia niečo pre svoje zdravie. Na druhej strane neadekvátna cena za tento druh poradenstva by pôsobila ako silne odrádzajúci faktor. A samozrejme je potrebné zaručiť spoľahlivú ochranu osobných dát.
V budúcnosti by určite stálo za to sa zamyslieť a preskúmať, či k spomínaným trom platformám (stravovacím návykom a životnému štýlu, pheno-typu a geno-typu konzumenta) by bolo zmysluplné pridať faktory ako napr. dlhodobejšie/chronické ochorenia spotrebiteľa, jeho psychické špecifiká ci spoločensko-ekonomický status. A tiež či intenzívnejšia zainteresovanosť participantov napr. cez sociálne médiá môže ešte viacej podporiť ich motiváciu a urýchliť zmeny v ich životnom štýle vedúce k zlepšeniu ich individuálnej výživy a stravovacích návykov. A taktiež, či dosiahnuté zlepšenia v individuálnej výžive a životnom štýle sú udržateľné a nevratné.
Vyhliadky do budúcna
Výsledky projektu “Food4me” boli vyhodnotené ako veľmi sľubné a naznačujú, že individuálne online poradenstvo v oblasti výživy a životného štýlu môže byť veľmi účinné. Odborníci rozmýšľajú nad ďalšími možnosťami napr. poradenstvom “ušitým na mieru” pre konzumentov, ktorí trpia značnou obezitou alebo sa snažia čo najlepšie vyrovnať s cukrovkou typu 2 a pod.
Je len otázkou času, kedy v praxi pribudnú projekty podobné “Food4me”, keďže sa jedná o online poradenstvo, ktoré môže osloviť veľmi veľký okruh konzumentov s dostupným internetovým spojením, vystačí si s biologickými vzorkami, ktoré zaistia sami záujemci a následne ich pošlú na uvedenú adresu. Takže celkové náklady sa značne redukujú v porovnaní s klasickými, osobnými pohovormi a navyše konzumenti môžu interagovať so svojím poradcom v pohodlí ich domova. Navyše rýchly technologický vývoj prispieva k napredovaniu diagnostických apps, metód, prístrojov a algoritmov, ktoré spoľahlivo analyzujú zdravotný stav ako aj pheno a geno-typ klienta.
Európska komisia plánuje podobný projekt rozbehnúť opäť v roku 2020. Ak by Slovensko bolo vybraté ako jeden z trhov pre túto novú štúdiu a vy by ste splnili potrebné kriteriá, zúčastnili by ste sa na nej?
Poznámka: Spracované podľa reportu „Food4me Deliverable Document”, ktorého zadávateľom bola organizácia „European Food Information Council“; http://www.food4me.org/news/207-white-paper