Čo nesedí na paleo diéte

Paleo diéta je ďalším z moderných stravovacích trendov. Rovnako ako Dukanova diéta je založená na nízkom príjme sacharidov. Vznikla z predpokladu, že praveká strava z doby kamennej, keď sa človek živil len lovom a zberom, je lepšia a zdravšia než súčasná. Nabáda k návratu k prírode, konzumovaniu len prirodzených potravín (mäsa, rýb, bobuľového ovocia a zeleniny, vajec, živočíšnych tukov), prikazuje vyradiť z jedálnička všetky priemyselne spracované potraviny, obilniny a mliečne výrobky, ale aj napr. strukoviny, semená a rastlinné oleje. Predpokladá, že súčasný človek nedokáže stráviť produkty moderného poľnohospodárstva. Zo skutočnej paleo-stravy si však táto diéta vybrala (pre dnešného človeka) to najmenej „zdravé" - veľké množstvo bielkovín a nasýtených tukov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Propagátori tejto diéty tvrdia, že naši paleo predkovia boli vysokí, svalnatí, chudí, nemali civilizačné choroby a že rozvoj poľnohospodárstva spôsobil okrem obezity a mnohých chorôb aj pokles priemerného veku. Predpokladá sa, že ľudia z doby kamennej sa nedožívali viac ako 25-30 rokov, preto ani nemohli mať „civilizačné" choroby, ktoré sa viažu na vyšší vek, nemohli byť ani veľmi obézni, keďže často hladovali a za potravou (a pred nebezpečenstvom) museli utekať. Zomierali však na jednoduché infekcie, úrazy a hlad, prípadne poslúžili ako potrava pre dravce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyžadovalo by si viac priestoru komentovať všetky „povolené" a „zakázané" potraviny, preto len stručne: prečo by k zakázaným potravinám mali patriť napr. obilniny, strukoviny, semená, keď sú rovnako prírodné (a prirodzené) ako zelenina, bobuľové ovocie, orechy? Prečo by mali byť zakázané škroby, cukry, omega-6 mastné kyseliny, keď sa tieto živiny nachádzajú v prirodzených potravinách a nie sú „výmyslom" poľnohospodárstva? Možno tvrdiť, že čerstvé mlieko a mliečne výrobky boli pre paleolitického človeka neznáme, ale kyslomliečne a dokonca maslo sú „povolené"? Akú logiku má zákaz konzumovať všetky cukry, vrátane glukózy, fruktózy, sacharózy - keď sa vo veľkých množstvách nachádzajú práve v bobuľovom ovocí? Tvrdenie, že žiadne obilniny nie sú prirodzenou stravou pre človeka je nezmysel - práve obilniny patria k najstarším známym potravinovým zdrojom - veď sú to v podstate semená tráv.

SkryťVypnúť reklamu

Polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) sa podľa súčasných vedeckých poznatkov považujú za zdraviu prospešné a sú rovnako „prírodné" v súčasnosti ako v paleolite (nachádzajú sa napr. v „povolených" orechoch, rybách, ale v menšom množstve aj v živočíšnych tukoch). A naopak, toľko uprednostňované nasýtené mastné kyseliny sa v súčasnosti považujú za rizikový faktor aterosklerózy a odporúča sa ich spotrebu znižovať. Okrem toho by bolo zaujímavé sledovať, ako si pračlovek pripravuje napr. oškvarky, klobásu, tlačenku a iné „dobroty", ktoré patria k povoleným potravinám.

Tvrdenie, že v čerstvej prírodnej strave sa bielkoviny a tuky NIKDY nenachádzajú spolu so sacharidmi (mimochodom, pojem „uhľohydráty" je nesprávny a zastaraný), je absolútny nezmysel - prakticky neexistuje potravina, v ktorej by (v rozličnom pomere) neboli zastúpené všetky tri hlavné živiny.

SkryťVypnúť reklamu

Absolútne tragikomicky však možno vnímať odporúčanie - piť filtrovanú vodu. To nám chcú autori diéty tvrdiť, že pračlovek poznal drahé (a nezmyselné, dokonca škodlivé) vodné filtre a pil len filtrovanú vodu!?

Musíme si uvedomiť aj to, že v čase paleolitu žilo na Zemi neporovnateľne menej ľudí ako v súčasnosti, a že úlohou moderného poľnohospodárstva je zabezpečiť výživu pre celé ľudstvo. Aj preto sa napr. hnojí pôda, šľachtia sa stále nové a výnosnejšie plodiny, vymýšľajú sa spôsoby predlžovania trvanlivosti a konzervácie potravín. A keď sa tak veľmi chceme vrátiť do praveku, tak potom so všetkými dôsledkami: vzdajme sa nielen poľnohospodárstva, ale aj vykúrených bytov, elektriny, chladničiek, internetu, mobilov, áut a všetkých ostatných vymožeností civilizácie, oblečme sa do koží a jedzme len to, čo si vlastnoručne (oštepom) ulovíme či nazbierame.

SkryťVypnúť reklamu

Jediné, čo pravdepodobne z tvrdení paleo diéty platí je, že genetika človeka sa skutočne mení len veľmi pomaly. Preto sa neodporúčajú prísne a dlhšie trvajúce hladovky, lebo organizmus sa okamžite „vyľaká", že nastala doba hladu a nedostatku potravín (netuší, že supermarket je hneď za rohom), preto začne maximálne šetriť energiou a ukladať si ju, aby prežil zlé časy. Takže každý, kto chce schudnúť, by mal pochopiť, že neexistuje žiadna zázračná diéta, a že skutočne funguje len zníženie energetického príjmu (pri zachovaní pestrosti a vyváženosti stravy) a zvýšenie pohybovej aktivity. Ale to sa nepočúva dobre, preto sa na celom svete objavujú a spôsobujú ošiaľ stále novšie a čoraz absurdnejšie diéty.

Jana Jurkovičová

Jana Jurkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Lekárka, zaoberám sa prevenciou ochorení a zdravou výživou a napriek dlhoročným skúsenostiam ešte stále verím, že veda a zdravý rozum môže nakoniec zvíťaziť nad klamstvom a hlúposťou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,075 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu