Propagátori tejto diéty tvrdia, že naši paleo predkovia boli vysokí, svalnatí, chudí, nemali civilizačné choroby a že rozvoj poľnohospodárstva spôsobil okrem obezity a mnohých chorôb aj pokles priemerného veku. Predpokladá sa, že ľudia z doby kamennej sa nedožívali viac ako 25-30 rokov, preto ani nemohli mať „civilizačné" choroby, ktoré sa viažu na vyšší vek, nemohli byť ani veľmi obézni, keďže často hladovali a za potravou (a pred nebezpečenstvom) museli utekať. Zomierali však na jednoduché infekcie, úrazy a hlad, prípadne poslúžili ako potrava pre dravce.
Vyžadovalo by si viac priestoru komentovať všetky „povolené" a „zakázané" potraviny, preto len stručne: prečo by k zakázaným potravinám mali patriť napr. obilniny, strukoviny, semená, keď sú rovnako prírodné (a prirodzené) ako zelenina, bobuľové ovocie, orechy? Prečo by mali byť zakázané škroby, cukry, omega-6 mastné kyseliny, keď sa tieto živiny nachádzajú v prirodzených potravinách a nie sú „výmyslom" poľnohospodárstva? Možno tvrdiť, že čerstvé mlieko a mliečne výrobky boli pre paleolitického človeka neznáme, ale kyslomliečne a dokonca maslo sú „povolené"? Akú logiku má zákaz konzumovať všetky cukry, vrátane glukózy, fruktózy, sacharózy - keď sa vo veľkých množstvách nachádzajú práve v bobuľovom ovocí? Tvrdenie, že žiadne obilniny nie sú prirodzenou stravou pre človeka je nezmysel - práve obilniny patria k najstarším známym potravinovým zdrojom - veď sú to v podstate semená tráv.
Polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) sa podľa súčasných vedeckých poznatkov považujú za zdraviu prospešné a sú rovnako „prírodné" v súčasnosti ako v paleolite (nachádzajú sa napr. v „povolených" orechoch, rybách, ale v menšom množstve aj v živočíšnych tukoch). A naopak, toľko uprednostňované nasýtené mastné kyseliny sa v súčasnosti považujú za rizikový faktor aterosklerózy a odporúča sa ich spotrebu znižovať. Okrem toho by bolo zaujímavé sledovať, ako si pračlovek pripravuje napr. oškvarky, klobásu, tlačenku a iné „dobroty", ktoré patria k povoleným potravinám.
Tvrdenie, že v čerstvej prírodnej strave sa bielkoviny a tuky NIKDY nenachádzajú spolu so sacharidmi (mimochodom, pojem „uhľohydráty" je nesprávny a zastaraný), je absolútny nezmysel - prakticky neexistuje potravina, v ktorej by (v rozličnom pomere) neboli zastúpené všetky tri hlavné živiny.
Absolútne tragikomicky však možno vnímať odporúčanie - piť filtrovanú vodu. To nám chcú autori diéty tvrdiť, že pračlovek poznal drahé (a nezmyselné, dokonca škodlivé) vodné filtre a pil len filtrovanú vodu!?
Musíme si uvedomiť aj to, že v čase paleolitu žilo na Zemi neporovnateľne menej ľudí ako v súčasnosti, a že úlohou moderného poľnohospodárstva je zabezpečiť výživu pre celé ľudstvo. Aj preto sa napr. hnojí pôda, šľachtia sa stále nové a výnosnejšie plodiny, vymýšľajú sa spôsoby predlžovania trvanlivosti a konzervácie potravín. A keď sa tak veľmi chceme vrátiť do praveku, tak potom so všetkými dôsledkami: vzdajme sa nielen poľnohospodárstva, ale aj vykúrených bytov, elektriny, chladničiek, internetu, mobilov, áut a všetkých ostatných vymožeností civilizácie, oblečme sa do koží a jedzme len to, čo si vlastnoručne (oštepom) ulovíme či nazbierame.
Jediné, čo pravdepodobne z tvrdení paleo diéty platí je, že genetika človeka sa skutočne mení len veľmi pomaly. Preto sa neodporúčajú prísne a dlhšie trvajúce hladovky, lebo organizmus sa okamžite „vyľaká", že nastala doba hladu a nedostatku potravín (netuší, že supermarket je hneď za rohom), preto začne maximálne šetriť energiou a ukladať si ju, aby prežil zlé časy. Takže každý, kto chce schudnúť, by mal pochopiť, že neexistuje žiadna zázračná diéta, a že skutočne funguje len zníženie energetického príjmu (pri zachovaní pestrosti a vyváženosti stravy) a zvýšenie pohybovej aktivity. Ale to sa nepočúva dobre, preto sa na celom svete objavujú a spôsobujú ošiaľ stále novšie a čoraz absurdnejšie diéty.