O vianočnom priberaní

Ako nám neustále pribúda ľudí s nadváhou a obezitou, tak sú čoraz populárnejšie rozličné odporúčania a diéty. Aj v súvislosti s prichádzajúcimi Vianocami sa často objavujú „návody", ako si vylepšiť či upraviť vianočné špeciality, aby bol výsledok zdravší, alebo aspoň menej kalorický. Nie všetky sú však postavené na racionálnom základe. Kto si napríklad myslí, že z koláčov z celozrnnej múky a hnedého cukru priberie menej než z klasických bielych, mýli sa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Celozrnná a biela múka

Pokiaľ ide o priberanie, je to v podstate jedno, celozrnné aj biele pekárenské výrobky majú takmer rovnaký obsah energie (napr. 100 g pšenično-ražného chleba má 1007 kJ, zemiakového 1050 kJ, pšeničného bieleho 1065 kJ a celozrnného 1040 kJ). Ak hovoríme o výživovej hodnote, celozrnné obilniny sú síce horšie stráviteľné, majú však vyššiu biologickú hodnotu, vyšší obsah takmer všetkých nutrientov - bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok a majú nižší glykemický index (t.j. cukry sa z nich uvoľňujú pomalšie a menej ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi). Mletie a rafinovanie obilných zŕn vedie k značným stratám živín a ostatných ochranných látok, ktoré sa v hojnej miere nachádzajú práve v otrubách a klíčkoch (v povrchových vrstvách zŕn sa však môžu vyskytovať aj rezíduá pesticídov a ďalších chemických látok).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celozrnné obilniny ponúkajú aj ďalšie potenciálne zdravotné benefity: majú významnú úlohu v prevencii viacerých chronických chorôb, predovšetkým znižujú riziko srdcovo-cievnych, niektorých druhov onkologických ochorení, cukrovky. V rámci zdravej výživy nie je nevyhnutné ani žiaduce konzumovať výlučne celozrnné výrobky, otruby totiž obsahujú aj tzv. antinutričné látky (fytáty), ktoré znižujú vstrebávanie a využiteľnosť niektorých minerálnych látok, najmä vápnika a zinku. Odporúča sa, aby celozrnné tvorili aspoň polovicu skonzumovaných obilnín.

Hnedý a biely cukor

Aj hnedý cukor je stále cukor - z chemického hľadiska disacharid sacharóza - a má rovnakú energetickú hodnotu ako biely. Nezáleží veľmi na farbe (hnedý cukor je skutočne väčšinou len prifarbený biely), problém je v samotnom cukre: má vysokú energetickú a temer žiadnu výživovú hodnotu (sú to tzv. prázdne kalórie). To isté platí aj pre trstinový cukor, o ktorom sa často hovorí ako o „zdravšom" druhu cukru - chemicky je to presne tá istá sacharóza, len z iného rastlinného zdroja. Jednoduché cukry - aj "skryté" vo forme sladkostí, cukroviniek a sladených nealkoholických nápojov - veľmi rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi a následkom je premena a ukladanie nadbytočného cukru vo forme tukových zásob. Po krátkom čase sa dostaví vplyvom veľkého množstva vyplaveného inzulínu pocit hladu a chuť na ďalšie "sladké".

SkryťVypnúť reklamu

Nech si na stôl naservírujeme čokoľvek, stále platí základná rovnica: človek priberá vtedy, keď je jeho celkový energetický príjem dlhodobo vyšší ako výdaj a naopak. Organizmu je v podstate celkom jedno, či energia pochádza z chleba, slaniny, jabĺčka či zemiakov. Čiže - nepriberá sa z jednotlivých potravín, ale z kilojoulov či kalórií. Preto aj počas sviatkov streba jesť s mierou (ale vzhľadom na to, že Vianoce sú výnimočné sviatky, povolené sú, samozrejme, aj "prehrešky" - len by nemali trvať celý rok).

Prajem všetkým šťastné sviatky

Jana Jurkovičová

Jana Jurkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Lekárka, zaoberám sa prevenciou ochorení a zdravou výživou a napriek dlhoročným skúsenostiam ešte stále verím, že veda a zdravý rozum môže nakoniec zvíťaziť nad klamstvom a hlúposťou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INESS

INESS

108 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu