"Odborníci" na výživu

Že stravovanie vo veľkej miere ovplyvňuje zdravie človeka, je dlho známe a nespochybniteľné. Zároveň je zarážajúce, koľko pseudoodborníkov sa v médiách vyjadruje o zdravotných účinkoch potravín. Namiesto skutočných profesionálov sa články o zdraví hemžia vyjadreniami samozvaných „odborníkov na výživu“, „dietológov“ či dokonca „hĺbkových psychológov“! Výsledky ich vedeckého bádania si určite nemožno prečítať v žiadnej skutočne vedeckej či odbornej literatúre. Namiesto toho sú ich plné novinové stránky a internet, a tým sú ešte nebezpečnejšie. Chcem na tomto mieste postupne upozorňovať aspoň na niektoré z nich.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

V poslednom čase mi padol do oka istý Sam Fujera, ktorého ako odborníka vzali za slovo v čítanom ženskom týždenníku a aj v tomto článku. Autor určite neštudoval ani medicínu, ani potravinárstvo, ani iný vedný odbor zaoberajúci sa vplyvom výživy na zdravie. Len pozbieral niekoľko vedecky absolútne neoverených a nedokázaných nezmyslov – pravdepodobne z internetu, ktorý je priam presýtený podobnými „zaručenými pravdami“.

O tom, že hrach (a nielen hrach, ale strukoviny), čučoriedky (nielen, ale všetko ovocie) a antioxidanty obsiahnuté v niektorých prírodných koreninách majú priaznivý vplyv na zdravie, nikto nebude polemizovať. Ich vplyv na zdravie však spočíva na celkom odlišnom princípe, a nie ako uvádza autor – že „pôsobia proti rakovine“ (asi by dnes nezomieralo toľko ľudí na rakovinu, keby to bola pravda!). Ani konzumenti kávy, teda väčšina ľudstva, by sa nemuseli obávať Alzheimerovej choroby, keby tvrdenia autora boli pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte väčšie perly možno nájsť v časti rizikové potraviny. Napríklad, že vďaka topeným syrom predčasne starneme, že šišky „oslabujú močový mechúr a obličky“ alebo že margaríny „obaľujú orgány a prehrievajú ich“!!

Možno súhlasiť, že údeniny nepatria k zdraviu prospešným potravinám, ale najmä pre vysoký obsah skrytých tukov, nasýtených mastných kyselín, cholesterolu a predovšetkým soli, a rovnako aj sladené nápoje – pre vysoký obsah cukru a tzv. prázdnych kalórií. A naopak, margaríny vyrobené z rastlinných tukov majú nižšiu energetickú hodnotu, nižší obsah nasýtených a zvýšený obsah zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín.

SkryťVypnúť reklamu

Internet aj bulvárna tlač sú v súčasnosti zahltené „dobrými radami“ ako úspešne schudnúť, omladnúť, nezostarnúť, vyliečiť si rakovinu, vyčistiť si cievy (!) a podobnými výmyslami. Pre zlepšenie zdravotného stavu našej populácie by však bolo oveľa prínosnejšie, keby redakcie uverejňovali vedecky overené skutočnosti, prípadne pred uverejnením si aspoň overili kvalifikáciu autora.

Jana Jurkovičová

Jana Jurkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Lekárka, zaoberám sa prevenciou ochorení a zdravou výživou a napriek dlhoročným skúsenostiam ešte stále verím, že veda a zdravý rozum môže nakoniec zvíťaziť nad klamstvom a hlúposťou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu