reklama

Rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky

Rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre učiteľa alebo pre vychovávateľa? Čo hovorí vyhláška, čo zákon a aká je realita u nás?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vyštudovala som Mgr. stupeň študijného odboru vychovávateľstvo. Rada by som vyučovala na špeciálnej základnej škole a preto som sa rozhodla doplniť si kvalifikáciu. Vo vyhláške 437/2009 Z. z príloha 1, časť VI, bod 10 je uvedené pri vychovávateľstve doplnenie "špeciálnopedagogickej sposobilosti". V zákone 317/2009, druhá časť, paragraf 8 je uvedené, že" specialnopedagogicka sposobilost je ziskane vzdelanie v oblasti pedagogiky, psychologie a didaktiky vyucovacich predmetov a specialnej pedagogiky.... "
A práve tu je ten môj problém. Vyhláška hovorí o tom, že je potrebné si doplniť špeciálno-pedagogickú spôsobilosť a zákon ju definuje ako získanie vedomostí v oblasti pedagogiky, psychológie a didaktiky vyučovacích predmetov + špeciálnej pedagogiky. Najjednoduchšie by bolo, urobiť si rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre učiteľov. Na to ma však nepríjmu. Môžem si spraviť rozširujúce špecky pre vychovávateľov, avšak tam už chýba didaktika a s týmto vzdelaním podľa platnej legislatívy vyučovať nemôžem. A práve tu je ten rozpor. Vyhláška žiada, zákon definuje, ale slovenské školy neposkytujú. A tak sa pýtam, ako je to možné?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Obrátila som sa s tým aj na ministerstvo, na odbor pedagogických zamestnancov, kde som získala viaceré odpovede, citujem:
"Vzhľadom na Vaše vzdelanie Vám odporúčam absolvovať vzdelávanie v oblasti špeciálnej pedagogiky a didaktiky vyučovacích predmetov. " t.j. špecka pre učiteľov
Na základe tejto odpovede som si začala zisťovať info na PF v BA, kde mi povedali, že to nieje možné, keďže mám vyštudované vychovávateľstvo. Po zistení tejto info som opäť písala na ministerstvo, odkiaľ mi prišla nasledovná odpoveď:
"...UK Vám odpovedala správne, Vy si pokojne urobte špeciálnu pedagogiku pre vychovávateľov." t.j. na začiatku potrebná didaktika, teraz už ju netreba
Následne som písala na ministerstvo, že ako je toto celé možné a že predsa zákon je nad vyhláškou a ten hovorí aj o didaktike a na to mi prišlo nasledovné:
"Mali by ste akceptovať moju radu, podľa ktorej by ste si urobili rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky tak, ako ho ponúka UK Bratislava. Vo Vašom prípade vyhláška č. 437/2009 Z. z. viac nežiada. Podmienka didaktiky predmetov – to je skôr pre predmety 2. Stupňa alebo strednej školy, Vy chcete robiť 1.-4. Ročník..."
V žiadnom maili som nespomínala, že chcem učiť na 1.-4. a okrem toho podmienky sú tam rovnaké, špeciálno-pedagogická spôsobilosť (prípadne na 1.-4. špecializácia pedagogika emocionálne a sociálne narušených). Po tejto odpovedi som už viac danú osobu nekontaktovala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Od niekoho iného z ministerstva som sa dozvedela, že je tam pravdepodobne rozpor medzi vyhláškou a zákonom!!!!! Ale čo ďalej sa s tým dá robiť, som sa už nedozvedela.

Jana Kemeňová

Jana Kemeňová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vystudovala som vychovavatelstvo a rada by som si doplnila specialno pedagogicku sposobilost na vyucovanie na specialnej zakladnej skole. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu